Založ si blog

Čo sa stane, keď ľudia zvládnu technológiu kvantového počítača?

Dnešný svet ovládajú počítače. Vidíme ich všade. Pracujeme s nimi doma, ako s PC, smartfónom, máme ho v aute, v automatickej pračke, umývačke riadu, vlastne vo všetkých inteligentných spotrebičoch. Fabriky vyrábajú výrobky pomocou CNC strojov, robotov, manipulátorov, všetko je to prepojené do siete vecí. Dnešný počítač je stroj, ktorý spracováva a triedi informácie pomocou programov. Predstavme si, že dnešný počítač s 32 bitovou architektúrou dokáže rozoznať v jednom časovom bode len jednu z 232 rôznych hodnôt-možností spracovávaných informácii. To znamená, že súčasný, bežný počítač môže v jednom časovom bode pracovať len s jednou hodnotou z 232 možných stavov. Ak by sme chceli preskúmať všetky možnosti, všetky možné stavy, tak súčasný počítač by musel prejsť jednotlivo všetky tieto možnosti, čiže trvalo by mu to 232 násobok času, času na spracovanie jednej z týchto možností. Predstavme si, že máme taký počítač, ktorému jedna možnosť z 232 možností trvá presne jednu sekundu. Potom by tento počítač spracovával všetky možnosti počas 49,7 dňa.

A čo kvantový počítač? Kvantový počítač, ktorý by mal 32 qbitovú architektúru, tak tomu by to trvalo akože len jednu sekundu. Nemusí to byť pravda, keďže v kvantovej fyzike neplatí, že najrýchlejšie sa pohybuje svetlo. Kvantová informácia sa šíri okamžite. Ale berme to tak zjednodušene a tak takýto počítač by bol 232 rýchlejší ako je dnešný „obyčajný počítač“. Je to tým ,že kvantový počítač pracuje paralelne, čiže dokáže spracovať všetky dostupné možnosti v jednom časovom bode. Ono je to tým, že subatomárna častica dokáže byť v jednom časovom bode súčasne v dvoch stavoch, napr. môže mať spin doprava a súčasne aj doľava. Bohužiaľ, nie som fyzik, aby som to vysvetlil, prečo je tomu tak, ale berme to ako fakt, profesionálni fyzici to takto nejako vysvetľujú. Ale z matematického hľadiska ide o úplne nové možnosti spracovávania a triedenia informácii. Predstavme si, že by sme dokázali postaviť kvantový počítač, ktorý by mal 512 qbitovú  architektúru. Takýto počítač by dokázal za tú akože jednu sekundu spracovať viac možností, než je atómov v celom našom pre nás viditeľnom vesmíre, čiže 2512 možností!  Ja osobne verím tomu, že sa to raz jedného dňa podarí, podarí sa nám zostrojiť kvantový stroj na spracovávanie informácii, ktorý budeme vedieť aj programovať. Pán boh nám dá to vedieť a budeme naozaj na jeho obraz. Čo sa stane?  Budeme schopní spracovávať a riešiť záhady tohto sveta, záhadu života, záhadu smrti a všetky pre nás doteraz absolútne neriešiteľné veci. Čo si o tom myslíte?

Kapitalizmus ako sme ho poznali v minulosti je mŕtvy.

17.04.2024

Pozrite si video pod týmto článočkom. Video je vlastne nedávny rozhovor Yanisa Varoufakisa s moderátorom portálu PoliticsJOE o súčasnej sociálno-ekonomickej situácií, dôvody súčasných problémov v západnej spoločnosti.

Tomáš Zavázal prišiel nedávno na Ukrajine o život.

16.04.2024

Na youtube mal Tomáško svoju vlastné videa, ktoré vytvoril pred 8 rokmi. Vtedy to bol ešte taký malý chlapček, mohol mať tak okolo 12 – 14 rokov. Ten chlapček sa staroby nedožil. Prečo sa nechal nalákať na vojnu na Ukrajine? Biť žoldnierom je veľmi nebezpečná práca. Čo na to jeho rodičia?

V Čínskej Ľudovej rep. sa za 1. štvrťrok 2024 predalo viac ako 6,7 milióna automobilov.

10.04.2024

Čínsky automobilový trh sa v prvom štvrťroku 2024 výrazne rozbehol, pričom výroba a predaj áut prekročili v tomto období 6,7 milióna kusov, ukázali v stredu údaje Čínskej asociácie výrobcov automobilov (CAAM). Od januára do marca sa výroba automobilov medziročne zvýšila o 6,4 percenta na 6,6 milióna kusov, zatiaľ čo predaj automobilov vzrástol medziročne o 10,6 [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

stan021

Masmédia bársčo napíšu a bársčo povedia

Štatistiky blogu

Počet článkov: 830
Celková čítanosť: 2711809x
Priemerná čítanosť článkov: 3267x

Autor blogu

Archív

Odkazy