Založ si blog

Veľká Októbrová Socialistická Revolúcia, 100 výročie.

Zanedlho si svet pripomenie 100. výročie Veľkej Socialistickej Revolúcie ktorá zmenila celý svet. V roku 1917 bol celý svet vo vojne, vojna ktorá mala rozhodnúť o rozdelení sveta medzi svetové veľmoci ako Nemecko, Rakúsko-Uhorsko, Veľkú Britániu, Francúzsko a USA. Bola to prvá skutočne moderná vojna vedená veľkou brutalitou z oboch strán. Po prvý raz boli použité moderné zbrane, lietadlá-bombardéry, výkonné delostrelectvo, guľomety, chemické zbrane ktoré doniesli do zákopov plných vojakov hrôzu a strach. Rusko ako spojenec Veľkej Británie, Francúzska a USA bojoval proti nemeckému imperializmu, nemeckému hegemonizmu v Európe. Pre Rusko sa vojna vyvíjala katastrofálne. Na fronte s nemeckou armádou hrozil úplný vojenský debakel Ruskej ríše. Rusko ako jediná krajina veľmi zaostávala vo výzbroji a výstroji svojej armády. Rusko ako impérium bolo v tom čase prehnitá spoločnosť, ktorá zaostávala za vyspelou Európou 100 rokov. Len vďaka VOSR sa Rusko vymanilo z prvej svetovej vojny podpísaním mierovej dohody s Nemeckom. Je jasné, že ak by Rusko nepodpísalo mierovú dohodu s Nemeckom tak Nemecká armáda by poľahky dobila Moskvu a Rusko by sa vojensky a politicky zrútilo. Na túto vec dejiny akosi pozabudli.

V tých časoch sa v Rusku žilo veľmi zle, životná úroveň bola veľmi nízka a celková životnosť priemerného rusa bola 30 -35 rokov. Táto zbedačená krajina sa v roku 1917 priklonila k boľševizmu, ktorý predstavoval Uljanov a jeho učenie, alebo známejší vodca, ktorý si zmenil meno na Lenin. VOSR doniesla do Ruska totálnu zmenu života všetkých občanov Ruska. Začal sa budovať socialistický  štát. Rusko sa snaželo priblížiť sa najvyspelejším krajinám sveta, hlavne Nemecku. Ekonomika Ruska bola v zúfalom stave, neexistoval prakticky žiadny priemysel, industrializácia v Rusku v 18 – 19 storočí neprebehla a tak Rusko bolo len surovinovou základňou pre oveľa vyspelejšie západné krajiny. Treba uznať, že Rusku a neskôr Sovietskému Zväzu sa spočiatku darilo. Stalin prehlásil, že ak do 10 rokov nedobehneme najvyspelejšie krajiny tak Rusko zahynie. V tomto prípade mal Stalin absolútnu pravdu. O niečo viac ako 20 rokov do Ruska vtrhol s 3 mil. veľmi dobre vycvičenou a veľmi dobre vystrojenou a vyzbrojenou armádou Adolf Hitler.

Len vďaka nesmiernym ľudským a materiálnym obetiam ZSSR dokázal poraziť vtedajšiu najvyspelejšiu armádu sveta, nemecký Wermacht. Cena za toto výťazstvo bola strašná. Všetky mestá po rieku Volgu, teda celé západné Rusko a ZSSR boli zničené. Wermacht sa riadil stratégiou spálenej zeme a tak po vojne ZSSR bola opať len obyčajná slaborozvinutá krajina. Bohužiaľ ZSSR už nedokázal nahradiť tieto materiálne a ľudské straty ekonomickým vývojom a začal postupne viac a viac zaostávať za najvyspelejším svetom. No i tak sa dá povedať, že ZSSR bola stredne rozvinutá socialistická krajina, ktorá sa pomaly zotavovala z vojny. Samozrejme, že životná úroveň bežného rusa nedosahovala životnú úroveň nemca, alebo američana. No i cez to všetko sa podarilo vybudovať veľmi dobré školstvo, byty, nové mestá a dosť dobrú infraštruktúru. ZSSR mal veľmi dobrých vedcov, lekárov, inžinierov ktorí dokázali v mnohých oboroch držať krok s vyspelým svetom.

Vďaka VOSR v roku 1949 vznikla ČĽR. Pre Čínu bola VOSR veľkým vzorom a inšpiráciou. Vďaka tejto inšpirácií veľký čínsky kormideľník Mao Ze Dong zjednotil poľnohospodársku Čínu a vytvoril silný štát a to Čínsku Ľudovú Republiku, ale to je už odbočovanie od témy VOSR.

Ospravedlňujem sa za takýto rozsiahly článok, lebo o tejto téme sa nedá napísať 10 viet, téma si zasluhuje väčší priestor.

Kapitalizmus ako sme ho poznali v minulosti je mŕtvy.

17.04.2024

Pozrite si video pod týmto článočkom. Video je vlastne nedávny rozhovor Yanisa Varoufakisa s moderátorom portálu PoliticsJOE o súčasnej sociálno-ekonomickej situácií, dôvody súčasných problémov v západnej spoločnosti.

Tomáš Zavázal prišiel nedávno na Ukrajine o život.

16.04.2024

Na youtube mal Tomáško svoju vlastné videa, ktoré vytvoril pred 8 rokmi. Vtedy to bol ešte taký malý chlapček, mohol mať tak okolo 12 – 14 rokov. Ten chlapček sa staroby nedožil. Prečo sa nechal nalákať na vojnu na Ukrajine? Biť žoldnierom je veľmi nebezpečná práca. Čo na to jeho rodičia?

V Čínskej Ľudovej rep. sa za 1. štvrťrok 2024 predalo viac ako 6,7 milióna automobilov.

10.04.2024

Čínsky automobilový trh sa v prvom štvrťroku 2024 výrazne rozbehol, pričom výroba a predaj áut prekročili v tomto období 6,7 milióna kusov, ukázali v stredu údaje Čínskej asociácie výrobcov automobilov (CAAM). Od januára do marca sa výroba automobilov medziročne zvýšila o 6,4 percenta na 6,6 milióna kusov, zatiaľ čo predaj automobilov vzrástol medziročne o 10,6 [...]

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

Ukrajina

Ukrajina aj Izrael. Zvládla by EÚ dva konflikty?

19.04.2024 06:00

Pre Ukrajinu hľadajú protivzdušnú obranu, na Blízkom východe chcú zabrániť stupňovaniu napätia. Na tom sa zhodli lídri krajín EÚ.

Fokker3128

Kiska lietal špeciálom do Popradu, Pellegrini na operu. Hodina letu stojí tisíce, aké sú pravidlá využívania vládnej flotily?

19.04.2024 06:00

Cestovanie kamkoľvek, bez udania dôvodu a zadarmo, účet totiž platí štátna kasa

stan021

Masmédia bársčo napíšu a bársčo povedia

Štatistiky blogu

Počet článkov: 830
Celková čítanosť: 2711122x
Priemerná čítanosť článkov: 3266x

Autor blogu

Archív

Odkazy