Založ si blog

Kapitalizmus je synonymom inflácie.

Hlavným charakterom kapitalizmu je inflácia. Dennodenne počúvame z rozhlasu, televízie, internetu o ekonomickom raste a raste HDP v štáte, štátoch. Kapitalizmus ako systém funguje viac ako 300 rokov a počas týchto rokov sa vždy ukazovalo na to ako ekonomika rastie a podľa toho sa určuje ekonomická prosperita spoločnosti. Prečo vlastne v kapitalizme ekonomika musí rásť? Stromy tiež nerastú až do neba a ekonomika nám rastie už viac ako 300 rokov. Je to tým, že hodnota tovarov a služieb sa časom mení a tomu hovoríme inflácia, alebo deflácia. Určite ste si všimli, že ceny tovarov a služieb z čias po roku 1989 výrazne stúpli, čiže v takomto prípade hovoríme o inflácii. Rast ekonomiky je vlastne neustále dobiehanie inflácie. Ak ekonomika rastie minimálne, tak inflácia začína prevažovať nad hospodárskym rastom. Pekný dom v Bratislave alebo v New Yorku má oveľa vyššiu cenu ako mal takýto dom pred 30 rokmi. To isté sa dalo povedať pred tými 30timi rokmi o takýchto veciach. Čiže inflácia je neporaziteľná. Príjmi kopíruju tieto ceny. Rastom príjmov sa spúšťa inflačná špirála, keďže potom ceny sa prispôsobujú týmto príjmom a všeobecnému dopytu po tovaroch a službách.

V jednej ankete v Čínskej Ľudovej republike sa pýtali starších ľudí, čo si myslia o súčasnej ekonomike a či sa im žije lepšie ako vtedy, keď boli mladí. Odpovede boli prekvapujúce. Väčšina starých ľudí je názoru, že napr. kúpiť si byt vo veľkomeste je pre obyčajného človeka nákladnejšie ako to bolo pred rokmi. Platy, príjmy sú oveľa vyššie ako boli ale zase ceny sa k tým platom prispôsobili a tak ak ekonomika stúpla za posledných 30 rokov viac ako 30 násobne, i tak si tí ľudia nežijú 30 násobne lepšie. Ak pred 30timi rokmi ľudia v ČĽR žili s jedného dolára denne, všeobecné ceny sa k takýmto príjmom prispôsobovali.

Z tohto dôvodu sa cenotvorba v štátnych podnikoch v ČĽR plánuje, aby vyhovovala čo najširšiemu spektru obyvateľstva. Čiže zisk nemôže byť prioritou, keďže takéto podniky slúžia aj určitým sociálnym potrebám.

O tejto téme by sa dala napísať celá kniha. Záverom tu prikladám historický diagram ceny zlata k US doláru za posledných 30 rokov ktorý doporučujem si dôkladne pozrieť a zamyslieť sa nad tým. Komentár k tomuto diagramu si už čitateľ urobí sám. Na diagram sa dá kliknúť a tak si ho priblížiť k lepšiemu čítaniu.

 

 

Kapitalizmus ako sme ho poznali v minulosti je mŕtvy.

17.04.2024

Pozrite si video pod týmto článočkom. Video je vlastne nedávny rozhovor Yanisa Varoufakisa s moderátorom portálu PoliticsJOE o súčasnej sociálno-ekonomickej situácií, dôvody súčasných problémov v západnej spoločnosti.

Tomáš Zavázal prišiel nedávno na Ukrajine o život.

16.04.2024

Na youtube mal Tomáško svoju vlastné videa, ktoré vytvoril pred 8 rokmi. Vtedy to bol ešte taký malý chlapček, mohol mať tak okolo 12 – 14 rokov. Ten chlapček sa staroby nedožil. Prečo sa nechal nalákať na vojnu na Ukrajine? Biť žoldnierom je veľmi nebezpečná práca. Čo na to jeho rodičia?

V Čínskej Ľudovej rep. sa za 1. štvrťrok 2024 predalo viac ako 6,7 milióna automobilov.

10.04.2024

Čínsky automobilový trh sa v prvom štvrťroku 2024 výrazne rozbehol, pričom výroba a predaj áut prekročili v tomto období 6,7 milióna kusov, ukázali v stredu údaje Čínskej asociácie výrobcov automobilov (CAAM). Od januára do marca sa výroba automobilov medziročne zvýšila o 6,4 percenta na 6,6 milióna kusov, zatiaľ čo predaj automobilov vzrástol medziročne o 10,6 [...]

chrípka. pacient, lekár, prehliadka

V Bratislavskom kraji sa počas tohto roka vyskytol čierny kašeľ v 50 prípadoch

18.04.2024 19:25

Najvyššia vekovo-špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine 15- až 19-ročných osôb.

Fico, Šefčovič

Fico: Vláda na post eurokomisára za SR opäť navrhne Šefčoviča

18.04.2024 18:30

Uviedol to predseda vlády po skončení mimoriadneho dvojdňového summitu EÚ v Bruseli.

zelenskyj

Rusom chcel pomôcť s atentátom na Zelenského, zbieral informácie o letisku Rzeszów

18.04.2024 18:23

Zelenskyj poľské letisko používa pri cestách do zahraničia, pretože vzdušný priestor Ukrajiny je od začiatku ruskej invázie uzavretý.

Dánsko Požiar Kodaň Burza Budova Historická

Zrútila sa hlavná fasáda historickej budovy kodanskej burzy, ktorá horí od utorka

18.04.2024 18:07, aktualizované: 19:04

Požiar ťažko poničil renesančnú budovu zo 17. storočia, ktorá prišla o svoju vysokú vežu i veľkú časť strechy.

stan021

Masmédia bársčo napíšu a bársčo povedia

Štatistiky blogu

Počet článkov: 830
Celková čítanosť: 2710592x
Priemerná čítanosť článkov: 3266x

Autor blogu

Archív

Odkazy