Založ si blog

Kapitalizmus a HDP, inflácia je jadrom kapitalizmu, jeho ekonomiky.

Len nedávno sa v médiach hovorilo o zvýšení cien bytov na Slovensku. Teda že priemerný robotnícky dvojizbový panelákový byt v Petržalke stojí cca 120 000 euro. Takáto cena sa berie v súčasnosti ako za samozrejmosť. Tieto byty niekedy stáli za socializmu približne 30 000 KČS. Média nám tvrdia, že na Slovensku v posledných 30tich rokoch HDP Slovenskej rep. stúplo nejako 50 násobne. To je pravda, že HDP Slovenska je v súčasnosti veľmi vysoké v porovnaní so socializmom. Ale čo sa skrýva za „úspechom ekonomického rastu“ na Slovensku?. Hrubý domáci produkt je vlastne súčet cien tovarov a služieb ktoré sa realizujú. Samozrejme, že do HDP sa zarátava aj stavebníctvo, teda aj cena bytov. Pozorný čitateľ si ihneď všimne, že prečo máme na Slovensku tak prudký rast HDP. Slovenská rep. nie je žiadnou bielou vranou vo svetovom hospodárstve. Ak mám porovnať ceny bežných robotníckych bytov v Londýne za posledných desať rokov, tak by sme si všimli, že cena bytov ide prudko hore aj tam a je to vlastne celkom normálny jav. Viete, lepšie to v médiach znie rast HDP ako rast inflácie. Keď vám média predložia „rast HDP“ tak to v bežnom človeku vyvolá eufóriu a cíti sa spokojne, priam je nadšený, viď ilustráciu dole. No ak by média začali šíriť informáciu o „inflácií“ tak väčšina ľudí to už berie ako za nepríjemnú informáciu a obraz súčasného sveta prosperity by dostal „trhliny“. Súčasné média používajú goebbelský prístup k informáciám o ekonomickom stave SR čo je škoda.

Čo vlastne spôsobuje „rast HDP v kapitalizme“ je téma na ďaľší článok.

Obrázok o ekonomickom raste je len ilustráciou.

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt trajectory economics in pictures

Čína doteraz nainštalovala 0,66 a 0,46 miliardy kWh slnečných a veterných zdrojov na výrobu čistej elektrickej energie. Falošná „teória nadmernej kapacity“

22.04.2024

Inštalovaná kapacita Číny na výrobu elektriny zo zdrojov čistej energie v prvom štvrťroku prudko vzrástla, čo analytici pripisujú rastúcemu domácemu dopytu po elektrine, keďže Čína sa usiluje o vysokokvalitný a ekologický rozvoj. Analytici vyvrátili tvrdenia o „nadmernej kapacite“, ktoré v poslednej dobe presadzovali niektoré západné krajiny, a poznamenali, že takýto [...]

Kapitalizmus ako sme ho poznali v minulosti je mŕtvy.

17.04.2024

Pozrite si video pod týmto článočkom. Video je vlastne nedávny rozhovor Yanisa Varoufakisa s moderátorom portálu PoliticsJOE o súčasnej sociálno-ekonomickej situácií, dôvody súčasných problémov v západnej spoločnosti.

Tomáš Zavázal prišiel nedávno na Ukrajine o život.

16.04.2024

Na youtube mal Tomáško svoju vlastné videa, ktoré vytvoril pred 8 rokmi. Vtedy to bol ešte taký malý chlapček, mohol mať tak okolo 12 – 14 rokov. Ten chlapček sa staroby nedožil. Prečo sa nechal nalákať na vojnu na Ukrajine? Biť žoldnierom je veľmi nebezpečná práca. Čo na to jeho rodičia?

Rusko Ukrajina Putin výcvikové stredisko návšteva uarus

Dvaja ruskí vojaci sa priznali ku chladnokrvnej trojnásobnej vražde. Zabili starostku aj ich kolegu

26.04.2024 10:10

Páchatelia v snahe zamaskovať zločin telo poliali horľavinou a potom do domu vhodili granát, ktorého výbuch spôsobil požiar.

Andrej Danko, upratovanie Dúbravky,

Danko upratuje Dúbravku. Zaplatil pokutu tisíc eur a chce ukázať dôkaz o vylomenom zube

26.04.2024 09:26, aktualizované: 09:41

Danko sa zaviazal zametať Dúbravku potom ako v januári zdemoloval semafor a z miesta činu ušiel. Nájsť sa ho podarilo podľa olejovej škrvny.

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Európa poslala Kyjevu miliardy, dieru po USA to nezacelilo. Grécko nedá Ukrajine svoje Patrioty

26.04.2024 06:25, aktualizované: 10:15

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

stan021

Masmédia bársčo napíšu a bársčo povedia

Štatistiky blogu

Počet článkov: 831
Celková čítanosť: 2718352x
Priemerná čítanosť článkov: 3271x

Autor blogu

Archív

Odkazy