Založ si blog

Vývoj mikroelektroniky-procesorov naberá na obrátkach.

V súčasnosti sa do predaja dostal smartfón s procesorom ktorý má 6,9 miliardy tranzistorov zintegrovaných do kremíkovej doštičky, ktorá je menšia ako 10 x 10 mm. Ide o mikroprocesor Kirin 980 od spoločnosti Huawei. Je to vôbec prvý mikroprocesor so 7nm technológiou a do procesoru sú integrované obvody „umelej inteligencie“. Pre porovnanie napr. prvý skutočne moderný mikroprocesor pre osobné počítače Pentium z roku 1993 mal integrovaných cca 3,1 mil tranzistorov. Pentium procesor vo svojej dobe ovládol celosvetovo trh s osobnými počítačmi. Pentium procesor v tej dobe mal ventilátorové chladenie, keďže mal ako celok ako el. spotrebič vysoký odpor el. prúdu. Za posledných 25 rokov sa integrácia v integrovaných obvodoch-procesoroch zväčšila viac ako 3000 x.

Čo nás čaká v budúcnosti? Integrácia obvodov bude pokračovať miernejším tempom, ale výkon procesorov bude viac závisieť od „zadrátovanej“ umelej inteligencie Určite sa stretneme s robotmi, ktorí budú oveľa rýchlejší ako človek a tieto budú čoraz viac schopnejšie sa „správne“ rozhodovať. Databáza „znalostí-inteligencie“ v robotoch sa bude časom rozširovať a čo dokážu počítače veľmi dobre, je práve triedenie informácií. Podľa mňa stojíme na prahu gigantickej technologickej revolúcie. Táto vedecko-technická revolúcia zmení svet od základov. Veď Čínska Ľudová rep. chce v roku 2020 spustiť do prevádzky prvý exaflopový superpočítač + 5G technológiu. Ak sa im to podarí, tak to si dnes ani nevieme ešte predstaviť čo to prinesie do vývoja technológií a vôbec do ľudskej spoločnosti. Dalo by sa o tom písať veľa, ale to by už presahovalo „znesiteľnú“ dĺžku blogu.

Mierová konferencia medzi RF a Ukrajinou vo Švajčiarsku.

22.03.2024

Osobitný predstaviteľ Čínskej Ľudovej rep. pre euroázijské záležitosti Li Hui predniesol v piatok v Pekingu prejav na stretnutí diplomatov, v ktorom uviedol, že Čína komunikovala so Švajčiarskom o možnej mierovej konferencii a že akékoľvek mierové rozhovory by sa mali začať medzi Ukrajinou a Ruskom. Na tomto stretnutí sa zúčastnili diplomati a zástupcovia veľvyslanectva [...]

Najodvážnejšia stavba sveta – diaľnica v hornatom teréne.

13.03.2024

V Čínskej Ľudovej rep. nedávno spustili do prevádzky diaľnicu, ktorá prechádza veľmi zložitým terénom a táto diaľnica je považovaná za novodobý div sveta. Je neuveriteľné, že ľudia dokázali postaviť takúto diaľnicu. Tu je video o tejto unikátnej stavbe. https://www.youtube.com/shorts/R88hs1_s334 alebo aj toto video:

Výroba el. energie v Číne, porovnanie s EÚ.

04.03.2024

Minulý rok sa v Čínskej Ľudovej rep. vyrobilo celkovo 9 456 miliárd kWh elektrickej energie. Započítavali sa tam aj závodné elektrárne, napr. výrobcovia železa a cementu prevádzkujú svoje vlastné elektrárne. Tieto elektrárne ale nedodávajú el. energiu do elektrickej siete pre obyvateľstvo. Z toho 2 755 miliárd kWh bolo vyrobených z obnoviteľných zdrojov ako voda, vietor, [...]

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

stan021

Masmédia bársčo napíšu a bársčo povedia

Štatistiky blogu

Počet článkov: 826
Celková čítanosť: 2692090x
Priemerná čítanosť článkov: 3259x

Autor blogu

Archív

Odkazy