India versus Čína, kapitalizmus versus socialistický štát.

13. júna 2015, stan021, Boj proti koľektívnej hlupote Čínska Ľudová Republika Socializmus 21. storočia

INDIA_CHINA

Pozrite na ten graf hore. Opisuje ekonomický vývoj Indie a Čínskej Ľudovej Republiky za posledných 35 rokov. India je typicky kapitalistická krajina, ktorá je členom WTO a má demokratické zriadenie o ktorom nikto nepochybuje. Je to veľmi chudobná krajina v ktorej okolo 60 milionov deti musí pracovať, aby sa najedli. Už osemročné deti pracujú ako zberači druhotných surovín. Tieto deti v budúcnosti budú obrovskou záťažou pre indickú ekonomiku, keďže na trhu práce sa nebudú vedieť dobre presadiť. Ale toto je typické pre chudobné krajiny rozvojového sveta riadené kapitalistickou ekonomikou.

Čínska Ľudová Republika je krajina dvoch ekonomických systémov, kde dominantným systémom je PLÁNOVANÁ socialistická ekonomika. ČĽR zaviedla do svojho ekonomického systému aj prvky kapitalistickej ekonomiky, keďže sa MUSELA prispôsobiť svetovému kapitalizmu a svetovému obchodu založenom na tržnom kapitalistickom systéme. Celý finančný systém je ale riadený štátom a je veľmi podrobne plánovaný a tak regulovaný.

Celkový výsledok je vidieť z grafu, keď porovnáme dve krajiny s rovnakým počtom obyvateľov ale rôznymi ekonomickými systémamy.

Ako sa žije v dnešnej Čínskej Ľudovej Rep.: