Založ si blog

Amerika veľmi schudobnela, ako sa to dá vysvetliť?

Týmto článkom by som chcel poukázať na reálnu kúpnu silu amerických spotrebiteľov a to v oblasti nových osobných automobilov. USA boli počas celého 20. storočia symbolom prosperujúcej spoločnosti, spoločnosti, kde početná stredná trieda si dokázala kupovať nové osobné autá a to v takých množstvách ako nikde inde na svete. Veď už v roku 1951 si americkí zákazníci kúpili 5,2 mil. nových osobných automobilov. Na tú dobu to bolo závratné číslo, keďže celosvetovo sa vyrábalo oveľa menej osobných automobilov ako je tomu dnes. Minulý rok sa vo svete vyrobilo 68,5 mil. osobných automobilov. Koľko sa z vyrobených osobných automobilov predalo v USA? Len 7.7 mil., čo je veľmi málo, keď to porovnáme s prosperujúcimi rokmi v minulom storočí. Amerika schudobnela, obyvatelia už nemajú takú reálnu kúpnu silu ako v minulosti. Veľmi pekný prehľad o predaji nových osobných automobilov v Amerike nám dáva tabuľka pod týmto článkom. Skúste sa zamyslieť nad tým, ako v skutočnosti Amerika schudobnela. Kde sú tie „zlaté časy“, keď si aj priemerný američan, člen americkej strednej triedy dokázal kúpiť nový osobný automobil. Ako sa to dá vysvetliť? Inflácia hodnoty peňazí, stále sa zmenšujúca stredná trieda, ktorá si môže dovoliť kúpiť nový osobný automobil. V krajine kde HDP na jedného obyvateľa je viac ako 46 000 USD je to katastrofálny výsledok. Veď v roku 1970 bol HDP v USA na jedného obyvateľa necelých 5000 USD.

AutoUSA1951-2015-C-page-001

 

 

Čína doteraz nainštalovala 0,66 a 0,46 miliardy kWh slnečných a veterných zdrojov na výrobu čistej elektrickej energie. Falošná „teória nadmernej kapacity“

22.04.2024

Inštalovaná kapacita Číny na výrobu elektriny zo zdrojov čistej energie v prvom štvrťroku prudko vzrástla, čo analytici pripisujú rastúcemu domácemu dopytu po elektrine, keďže Čína sa usiluje o vysokokvalitný a ekologický rozvoj. Analytici vyvrátili tvrdenia o „nadmernej kapacite“, ktoré v poslednej dobe presadzovali niektoré západné krajiny, a poznamenali, že takýto [...]

Kapitalizmus ako sme ho poznali v minulosti je mŕtvy.

17.04.2024

Pozrite si video pod týmto článočkom. Video je vlastne nedávny rozhovor Yanisa Varoufakisa s moderátorom portálu PoliticsJOE o súčasnej sociálno-ekonomickej situácií, dôvody súčasných problémov v západnej spoločnosti.

Tomáš Zavázal prišiel nedávno na Ukrajine o život.

16.04.2024

Na youtube mal Tomáško svoju vlastné videa, ktoré vytvoril pred 8 rokmi. Vtedy to bol ešte taký malý chlapček, mohol mať tak okolo 12 – 14 rokov. Ten chlapček sa staroby nedožil. Prečo sa nechal nalákať na vojnu na Ukrajine? Biť žoldnierom je veľmi nebezpečná práca. Čo na to jeho rodičia?

ján slota

Obnovený proces v korupčnej kauze Jána Slotu prerušili

26.04.2024 11:21

Kým Ústavný súd SR nerozhodne, dovtedy bude konanie prerušené. Prokurátor voči tomu podal sťažnosť.

Slávnostné otvorenie DSB observatória v Bratislave

VIDEO: Bratislava má prvú hvezdáreň, zložili sa na ňu sponzori a nadšenci. Neskôr privíta aj širokú verejnosť

26.04.2024 10:55

Na Deutsche Schule Bratislava slávnostne otvorili prvú hvezdáreň v Bratislave - DSB Observatórium.

Polícia SR

Nastúpila do MHD a domov sa už nevrátila. Polícia pátra po 14-ročnej Liliane

26.04.2024 10:44

Žilinskí policajti žiadajú verejnosť o pomoc.

Viktor Orbán

Gyöngyösi: Orbán je nepriateľ národa, premenil Maďarsko na diktatúru. Budapešť by nemala zabudnúť na sovietske tanky

26.04.2024 10:40

Myslím, že sme sa v Maďarsku vrátili do boľševických časov, tvrdí predseda strany Jobbik.

stan021

Masmédia bársčo napíšu a bársčo povedia

Štatistiky blogu

Počet článkov: 831
Celková čítanosť: 2718391x
Priemerná čítanosť článkov: 3271x

Autor blogu

Archív

Odkazy