Ekonomické porovnanie kapitalizmu a socializmu.

30. júla 2016, stan021, Akadémia Vasiľa Biľaka Boj proti koľektívnej hlupote Čínska Ľudová Republika Socializmus 21. storočia

V tomto článočku by som chcel porovnať dva ekonomické systémy a to socializmus a kapitalizmus. Čínska Ľudová Republika bude predstavovať socializmus s trhovým princípom a India, ktorá je typickým príkladom kapitalistickej krajiny.

India:

-voľný trh, kapitalistické vzťahy, dovolené súkromné vlastníctvo vo všetkých odvetviach ekonomiky, žiadne štátne obmedzenia.Veľmi obmedzená existencia štátnych a regionálnych podnikov, družstevných podnikov. Prístup na všetky trhy sveta, celkom liberalizovaný zahraničný obchod. India je členom WTO.

Čínska Ľudová Republika:

– kapitalistické vzťahy len po určitú hranicu, dovolené súkromné vlastníctvo ale len v obmedzenej miere. (napr. v ČĽR nie je možné vlastniť pôdu, všetka pôda patrí štátu), silná štátom riadená ekonomika, štátne, provinčné firmy, družstevníctvo, súkromné firmy v štátom povolených sektoroch ekonomiky. ČĽR je členom WTO od roku 2001.

India a Čínska Ľudová Republika ešte v polovici minulého storočia boli veľmi chudobné a zaostalé krajiny.

India sa vyznačovala a vyznačuje veľmi liberálnym postojom k ekonomike a stále je chudobnou krajinou. V Indii bola a je bežná detská práca, nedostatočná infraštruktúra. V minulom storočí India musela prekonať viacero ekonomických, politických a sociálnych kríz, ktoré pramenili zo zlého ekonomického stavu krajiny, dedičstva kolonializmu. Dnešná India dosť rýchlo ekonomicky napreduje ale stále je a veľmi dlho aj bude typickou krajinou tretieho sveta a ekonomický úspech tu v súčasnosti neprichádza do úvahy.

Čínska Ľudová Republika po druhej svetovej vojne bola veľmi chudobná a zaostalá krajina bez priemyslu, infraštruktúry. Premysleným plánovaním sa krajina postupne industrializovala, stúpala celková vzdelanosť obyvateľstva, zlepšovali sa životné podmienky všetkých obyvateľov. Dnes sa Čínska Ľudová Republika v porovnaní s Indiou považuje za ekonomickú, technickú svetovú veľmoc, ktorá dokázala životaschopnosť socializmu s takzv. čínskymi črtami. Nikde na svete neexistuje toľko vysokovzdelaných, kvalifikovaných ľudí, toľko postavených diaľníc, vysokorýchlostných železníc, nemocníc, vysokých škôl, teda celková kvalita infraštruktúry ako práve v Čínskej Ľudovej Republike v súčasnosti.