AlphaGo2. 0 poráža svetovú jednotku Ke Jieho 3: 0

27. mája 2017, stan021, Akadémia Vasiľa Biľaka Boj proti koľektívnej hlupote Čínska Ľudová Republika

Je rozhodnuté. Expertný počítačový systém AlphaGo poráža svetovú jednotku v hre go Ke Jieho 3:0. Tento zápas storočia medzi programom a svetovou jednotkou Ke Jiem skončil podľa môjho predpokladu.

Ke jie ma v súčasnosti rating 3620 Elo. Predchádzajúca verzia AlphaGo expertného systému mala rating 3586 Elo. Čo je to AlphaGo2,0?

AlphaGo2.0 je počítačový program-expertný systém, ktorý jeho tvorcovia, experti na hru go stále zdokonaľujú, čiže pracuje s čoraz väčšou databázou a čoraz lepšie prepracovanejšími analytickými metódami. Ukazuje sa, že človek ako jedinec už nebude stačiť súperiť v tvorivosti a vynaliezavosti s čoraz dokonalejšími expertnými systémami. Hra go je veľmi variabilná hra keďže celkový možný počet pozícií a variant je 10768. Čiže každá jedna odohraná hra je len 1/10768 z celkových teoreticky možných hier. To dokazuje, že dobre prepracované analytické metódy dokážu prekonať aj takú variabilnosť akú má hra go. Ďalej sa ukazuje, že toto v budúcnosti môže byť pre civilizáciu obrovský prínos a alebo môže to priniesť aj nečakané problémy.

Dnes sme svedkami najväčieho mílnika vo vývoji moderných technológii, prirovnávam to k takým vynálezom a mílnikom vo vývoji civilizácie ako vynález kolesa, ohňa, parného stroja, lietadla, rakety a podobne.