Prečo slováci jedia tak nekvalitné potraviny?

21. júla 2017, stan021, Akadémia Vasiľa Biľaka Boj proti koľektívnej hlupote Životná úroveň

Premiér SR sa sťažuje, že v obchodných reťazcoch nadnárodné spoločnosti ponúkajú tovar nižšej kvality ako je ten istý tovar ponúkaný v Západnej Európe. Teda obal a názov tovaru sú rovnaké, ale obsah v obale je rozdielny v neprospech slovenského spotrebiteľa. V prvom rade si spotrebiteľ musí prečítať dáta na obale výrobku, aby vedel z čoho sa ten výrobok skladá. To je prvá chyba spotrebiteľa. Druhou chybou ktorú zavinil štát, je že sa zrušili kedysi platné ČSN, ktoré zaručovali spotrebiteľovi kvalitu. Československá Štátna Norma presne určovala, čo ktorý výrobok musí obsahovať, teda z čoho sa musí skladať. Nebolo možné napr. kúpiť maslo vyrobené z ropy. Maslo muselo byť vyrobené z mlieka. Mäsové výrobky museli obsahovať len také látky, ktoré dovoľovala ČSN. Nemohli ste kúpiť klobásky, kde namiesto mäsa máte sóju alebo separát, takzv. chemické esencie, ktoré nahradzujú chuť a vôňu skutočného mäsa. V závodných jedálňach, reštauráciach, hoteloch a pod. sa mohli podávať len jedlá, ktoré boli vyrobené z výrobkov ktorých kvalitu zabezpečovala ČSN. Dnešný trh je plný výrobkov, ktoré by za čias socializmu vôbec nemohli ísť do predaja, keďže by nesplňovali prísne vtedy platiace normy ČSN. Dnes nie je žiadny problém vyrobiť syr, margarín a pod. z ropy, pritom bežný človek nevie zistiť z čoho bol ten ktorý výrobok  naozaj vyrobený. Potravinárska chémia dnes dokáže zázraky a tak zákazník nemá šancu voči praktikám dnešných výrobcov a predajcov.

Bohužiaľ tieto problémy európska komisia nevyrieši kôli p. Ficovi. Ľudia si musia dávať veľký pozor, čo vlastne nakupujú a jedia.