Na internete kolujú fámy, že ČĽR je zadĺžená a ide už skrachovať.

17. septembra 2017, stan021, Akadémia Vasiľa Biľaka Boj proti koľektívnej hlupote Čínska Ľudová Republika Socializmus 21. storočia

Na youtube je množstvo videí, ktoré opisujú katastrofálne zadĺženie Čínskej Ľudovej Republiky. Toto zadĺženie presahuje 250 percent čínskeho HDP. Tí, čo to tvrdia ale nechápu ako funguje ekonomika v Čínskej Ľudovej Republike. V Čínskej Ľudovej Republike štátnu menu riadi štátna centrálna banka ČĽR so sídlom v Pekingu. Je pravda, že sa jednotlivé provincie postupne zadlžujú a tak isto aj veľké štátne firmy. Títo dlžníci sú vlastne štátne firmy, ktoré vlastní štát, alebo provinčné vlády. Ale centrálna banka je vlastnená len a len štátom a súkromný sektor na centrálnu banku nemá žiadny vplyv. Z toho vyplýva, že štát dlží štátu. Tento dlh existuje ale je to vnútorný dlh, ktorý štát dokáže vždy zvládnuť. Slovenská Republika je zadĺžená v eurách a nevlastní centrálnu banku zodpovednú za euro. Euro je naša národná mena, ale na politiku eura máme takmer nulový vplyv.  SR si nemôže dovoliť navyšovať štátny dlh ako to robí napr. Čínska Ľudová Republika lebo skončí ako Grécko, ktoré formálne skrachovalo.

Tak teda vážení, kto je na tom lepšie Čínska Ľudová Republika alebo Slovenská Republika, ktorá nemá takmer žiadny vplyv na euro ako menu.Inými slovami, keď ČĽR bude mať dlh 250 percent alebo 25000 percent tak to je len účtovný problém.

Dúfam, že verejnosť pochopila rozdiel medzi štátnym dlhom SR a štátnym dlhom ČĽR.