Tomografia pozitrónovou emisiou. Bude mať Slovensko takéto lekárske prístroje?

13. mája 2018, stan021, Akadémia Vasiľa Biľaka Boj proti koľektívnej hlupote Čínska Ľudová Republika

 

Tomografia pozitrónovou emisiou. (PET)

V Čínskej Ľudovej rep. skúšajú technické testy ich vyvinutého tomografického pozitrónového snímača. Podľa vývojárov tohto zdravotníckeho zariadenia ide o lepšie vyhľadávanie rakovinových chorôb a mozgových chorôb v porovnaní s inými druhmi tomografov.  Kvalita PET častí ľudského tela bude vyššia ako je u dnešných takýchto zariadeniach iných výrobcov. Podľa vedúceho projektu Xie Qingguo bude liečba pacientov lacnejšia a výsledok liečby bude oveľa lepší.

Viem, že na Slovensku máme CT a MRT snímače, ale tu ide o iný druh snímača, keďže tomografia pozitrónovou emisiou je vlastne využitie pozitrónového žiarenia, ktoré sa anhiluje s elektrónovým a tak vzniká elektromagnetické žiarenie-fotóny ktoré sú detekované snímačmi a ďalej sa tieto informácie spracovávajú programom, ktorý vytvára obrazy jednotlivých rezov.

Máme sa na čo tešiť. Konečne Čína začne vyrábať takýto lekársky snímač, ktorý bude určite lacnejší ako doteraz vyrábané v iných  krajinách. Bohužiaľ v SR takýchto snímačov veľa nemáme, keďže ide o drahú vec. Najlacnejší stojí 75 000 USD, tie drahšie aj 400 000 USD.  Konečne aj chudobnejšie štáty ako napr. SR si budú môcť zaobstarávať takéto snímače. Aj takáto správa poteší.

Pre tých čo chcú vedieť ako to vlastne celé funguje tak tu je video, ktoré to vysvetľuje.