Založ si blog

Inteligentné hodinky za pár euro. Čína versus Švajčiarsko. #2

27. 04.2019 som uverejnil blog Inteligentné hodinky za pár euro. Čína versus Švajciarsko. Tento blog mal obrovskú čítanosť a tak sa vraciam k tejto téme, aby som čitateľom vysvetlil pokrok vo vývoji hodiniek za posledných cca 200 -300 rokov. V sučasnosti existujú tri druhy náramkových hodiniek.

1 Mechanické náramkové alebo vreckové hodinky. Tieto hodinky sa začali vyrábať už v stredoveku a to približne koncom 18. storočia, začiatok 19. storočia. Princíp mechanických hodiniek je dosť zložitý. Ide vlastne o miniatúrny strojček ktorý je poháňaný potenciálnou energiou hlavnej pružiny. Táto energia sa prenáša cez sústavu ozubených koliesok až k zotrvačníkovému koliesku ktoré kmitá pomocou takzv. vlasovej pružinky. Kmitočet zotrvačníkového kolieska je od 0 až po 10Hz. Cena týchto hodiniek závisí od výrobcu. Takými svetovými výrobcami sú firmy Rolex, Patek Phillipe, Breguet, Longines, Varechon, Omega a mnoho ďaľších výrobcov. Mojími prvými hodinkami boli hodinky zn. Prim a mali 15 alebo 17 kameňov. Pamätám sa, že tie hodinky pekne tikali.  Naozaj kvalitné mechanické hodinky môžu stáť aj viac ako 1 mil. euro. Bohužiaľ, keďže sú to mechanické hodinky, tak nikdy nebudú presné tak ako sú dnes elektrické.

2.Elektrické oscilátorové hodinky. Už v roku 1969 japonská firma Seiko prišla s revolučnými hodinkami – oscilátorovými hodinkami ktoré neboli poháňané mechanickou energiou pružiny, ale elektrickou energiou z batérie. Ide o veľmi presné hodinky, keďže čas sa už nemeria kmitočtom mechanického oscilátora, ale kremíkovým oscilátorom. Tento oscilátor pracuje vo frekvencii  32768 Hz. Pomocou elektronických obvodov sa tento kmitočet delí dvoma teda 32768/2, potom 16384/2, 8192/2, 4096/2 až prídeme k frekvencii 1Hz a vtedy sa táto frekvencia používa na pohyb sekundovej ručičky, ktorou pohybuje krokový motorček. Následne sa tak pohybuje aj hodinová ručička. Výhodou týchto hodiniek je vysoká presnosť merania času a výrazné zlacnenie ich výroby. Môžu byť aj číslicové, teda ukazujú  čas číslicovo. V súčasnosti sa používa hlavne tento typ náramkových hodiniek.

3.Náramkové hodinky – smart hodinky riadené mikroprocesorom. Je to hit 21. storočia. Skladajú sa z integrovaných obvodov a namiesto ciferníka a ručičiek majú obrazovku. Ide o veľmi presné hodinky, keďže tieto hodinky sú spárované cez bluetooth s mobilom a tak ukazujú presný atómový čas. GPS modul je samozrejmosťou a tak merajú aj vzdialenosť pri pohybe po zemi. Program ktorý je uložený v ROM pamäti môže mať viac ako 1MB a RAM pamäť od 130kB výššie.. Výroba takýchto hodiniek je veľmi lacná a ja osobne som si ich kúpil z Číny za menej ako 15 euro aj s dopravou. Výrobcov je tam nespočetne, keďže ide len o miniatúrnu plastovú krabičku, ktorá obsauje len integrované obvody, obrazovku, snímač alebo snímače a akumulátorček ktorý vydrží aj dva – tri týždne. Takéto hodinky určite obsahujú oscilátor, keďže merajú čas nezávisle od mobilu, ale to všetko je zintegrované. Ich váha je len niekoľko gramov a tak si človek ani nevšimne že má niečo na ruke. Inteligentné hodinky už teda nie sú klasickým kovovým výrobkom.

 

Dúfam, že som v kocke vysvetlil históriu náramkových hodiniek a tak sa čitateľ v budúcnosti môže rozhodnúť aký typ hodiniek si kúpi a hádam tie hodinky mu budú dobre slúžiť.

Najodvážnejšia stavba sveta – diaľnica v hornatom teréne.

13.03.2024

V Čínskej Ľudovej rep. nedávno spustili do prevádzky diaľnicu, ktorá prechádza veľmi zložitým terénom a táto diaľnica je považovaná za novodobý div sveta. Je neuveriteľné, že ľudia dokázali postaviť takúto diaľnicu. Tu je video o tejto unikátnej stavbe. https://www.youtube.com/shorts/R88hs1_s334 alebo aj toto video:

Výroba el. energie v Číne, porovnanie s EÚ.

04.03.2024

Minulý rok sa v Čínskej Ľudovej rep. vyrobilo celkovo 9 456 miliárd kWh elektrickej energie. Započítavali sa tam aj závodné elektrárne, napr. výrobcovia železa a cementu prevádzkujú svoje vlastné elektrárne. Tieto elektrárne ale nedodávajú el. energiu do elektrickej siete pre obyvateľstvo. Z toho 2 755 miliárd kWh bolo vyrobených z obnoviteľných zdrojov ako voda, vietor, [...]

Čínska automobilka FAW Group hlási prudký nárast predaja svojích automobilov.

03.03.2024

Popredný čínsky výrobca automobilov, FAW Group Co., Ltd., ohlásil prudký nárast predaja vozidiel v prvých dvoch mesiacoch tohto roka, vďaka čomu má spoločnosť dobrý štart do roku 2024. Predaj áut FAW Group prekročil v prvých dvoch mesiacoch roku 2024 448 000 kusov, čo je medziročný nárast o 17,7 percenta, uvádza automobilka. Z celkových predajov skupiny sa jej samotná [...]

hlasovací preukaz

Hlasovací preukaz na prvé kolo volieb sa dá osobne vybaviť do piatka

19.03.2024 10:30

Vybaviť preukaz môže za voliča aj ním splnomocnená osoba.

Vladimir Putin, Moskva, Rusko

Útok na Volkova bol mrazivo účinný. Dokazuje návrat ruskej špionáže do studenej vojny

19.03.2024 10:25

Rusi do každej vojny vstúpili v zlom stave, potom ale postupne, vďaka vysokému počtu ľudí a nulovému rešpektu k ich strate, sa dostali do formy.

Jaroslav Haščák

V kauze Gorila opäť obvinili Haščáka a ďalšie osoby

19.03.2024 09:36, aktualizované: 09:57

Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či korupčné trestné činy.

Kurimany, zrútený most

Nemeckú statičku Sabine H. uznal súd za nevinnú v kauze spadnutého mosta na Spiši

19.03.2024 09:24

Tragédia si v novembri 2011 vyžiadala štyri ľudské obete a ďalších zranených.

stan021

Masmédia bársčo napíšu a bársčo povedia

Štatistiky blogu

Počet článkov: 825
Celková čítanosť: 2684948x
Priemerná čítanosť článkov: 3254x

Autor blogu

Archív

Odkazy