Založ si blog

Prečo je čínsky komunizmus tak úspešný?

Čínska Ľudová rep. je jedinou veľkou krajinou na svete, ktorá má vo vláde komunistickú stranu. Dnes v tejto krajine dokážu postaviť ročne aj 10 000km diaľníc, niekoľko tisíc km vysokorýchlostných železníc, miliony bytov, nemocnice, školy, a pod. V tejto krajine neustále rastie výdaj na výskum, vývoj nových technológií ktoré používa celý svet ako napr. aj mobilné siete od štátnej firmy ZTE. Životná úroveň občanov sa neustále zvyšuje a občania to vidia každým rokom. Ako je to možné, že sa takéto niečo v Čínskej Ľudovej rep. deje? Západní ekonómovia hovoria o obrovskom vnútornom dlhu ktorý ťaží celú ekonomiku. Ako je to teda skutočne? Štátny dlh je vlastne dlh vlády voči štátnej centrálnej banke.Štátny dlh každým rokom narastá, keďže sa stavajú veľmi drahé diela ako už skôr spomenuté diaľnice, vysokorýchlostné železnice, byty, nemocnice a pod. Komunistická strana ako vedúca sila ekonomiky nevidí žiadny problém v štátnom dlhu. Štátny dlh sa považuje ako za niečo čo je akoby hodnota za peniaze. Centrálna banka je ale štátnym podnikom a spravuje ju štát, čo je veľmi dôležité pre fungovanie celého systému. Menou v ČĽR je juan, ktorý vydáva centrálna banka v Pekingu. Centrálna banka je teda takto zodpovedná za celý ekonomický systém.
Prečo sú v komunistickom štáte súkromné firmy? Súkromné firmy v tak veľkej ekonomike musia byť, lebo v určitých segmentoch ekonomiky sú oveľa efektívnejšie ako štátne. Súkromné firmy sa musia riadiť v súlade s celkovým štátnym ekonomickým systémom, niečo ako dva rôzne podsystémy v jednom štáte. V USA to funguje inak, centrálna banka je súkromná firma a tak systém funguje ináč. Nechcem vysvetľovať tieto veci ďalej, lebo už je to odbočovanie od témy tohto blogu. Takto nejako funguje Čínska Ľudová rep. Hádam som to vysvetlil tak, že to pochopí aj človek ktorý sa nezaújma o ekonomiku, takéto veci.

Mierová konferencia medzi RF a Ukrajinou vo Švajčiarsku.

22.03.2024

Osobitný predstaviteľ Čínskej Ľudovej rep. pre euroázijské záležitosti Li Hui predniesol v piatok v Pekingu prejav na stretnutí diplomatov, v ktorom uviedol, že Čína komunikovala so Švajčiarskom o možnej mierovej konferencii a že akékoľvek mierové rozhovory by sa mali začať medzi Ukrajinou a Ruskom. Na tomto stretnutí sa zúčastnili diplomati a zástupcovia veľvyslanectva [...]

Najodvážnejšia stavba sveta – diaľnica v hornatom teréne.

13.03.2024

V Čínskej Ľudovej rep. nedávno spustili do prevádzky diaľnicu, ktorá prechádza veľmi zložitým terénom a táto diaľnica je považovaná za novodobý div sveta. Je neuveriteľné, že ľudia dokázali postaviť takúto diaľnicu. Tu je video o tejto unikátnej stavbe. https://www.youtube.com/shorts/R88hs1_s334 alebo aj toto video:

Výroba el. energie v Číne, porovnanie s EÚ.

04.03.2024

Minulý rok sa v Čínskej Ľudovej rep. vyrobilo celkovo 9 456 miliárd kWh elektrickej energie. Započítavali sa tam aj závodné elektrárne, napr. výrobcovia železa a cementu prevádzkujú svoje vlastné elektrárne. Tieto elektrárne ale nedodávajú el. energiu do elektrickej siete pre obyvateľstvo. Z toho 2 755 miliárd kWh bolo vyrobených z obnoviteľných zdrojov ako voda, vietor, [...]

Čína Filipíny Juhočínske more lode

Čína a Filipíny sa vzájomne obvinili z eskalácie napätia v Juhočínskom mori

28.03.2024 14:07

Loď čínskej pobrežnej stráž v sobotu zablokovala filipínske zásobovacie plavidlo, poškodila ho vodným delom a zranila pri tom troch filipínskych vojakov.

medveď, Liptovský Mikuláš

Medveďa, ktorý útočil v Liptovskom Mikuláši, našli s pomocou dronov do 1,5 hodiny

28.03.2024 13:53

Počas monitorovania medveďa bolo s dronmi nalietaných približne 74 kilometrov.

česko rusko ambasáda

Proruská špionážna sieť útočí proti EÚ: Poľsko a Česko spustili vyšetrovanie, majú zistenia týkajúce sa Slovenska

28.03.2024 13:50

Poľská kontrarozviedka (ABW) vyšetruje činnosť proruskej špionážnej siete zameranej proti členským štátom a orgánom Európskej únie.

Srbsko

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova, Srbsko to odsúdilo

28.03.2024 13:10

Srbský šéf diplomacie označil rozhodnutie výboru PZ RE o podpore členstva Kosova za "škandalózne" a "hanebné".

stan021

Masmédia bársčo napíšu a bársčo povedia

Štatistiky blogu

Počet článkov: 826
Celková čítanosť: 2690805x
Priemerná čítanosť článkov: 3258x

Autor blogu

Archív

Odkazy