Založ si blog

Ako pomôcť Ukrajine.

Ukrajina je štát ktorý vznikol po rozpade ZSSR v auguste r. 1991. Na Ukrajine bol významný strategický priemysel, ktorý zahrňoval výrobu lietadiel, zbraní, výroba ocele, chemikálií, odevný priemysel a poľnohospodárstvo. Ukrajina bola jednou z najbohatších republík zo ZSSR. Po rozpade ZSSR sa ukrajinský priemysel a podniky dostali do rúk niekoľkých oligarchov. Títo oligarchovia, teda občania s majetkom vyšším ako 83 mil USD ovládli politickú scénu Ukrajiny. Niektorí z nich mali a zrejme ešte majú svoju súkromnú armádu. Podľa agentúry UNIAN existuje tam najmenej päť súkromných vojenských spoločností, ktoré sú registrované v zahraničí kde aj platia dane. Je veľmi pravdepodobné, že bohatí ukrajinci, ktorí vlastnia veľké majetky, súkromné armády majú aj vplyv na politické dianie na Ukrajine. Ide o systémovú korupciu. Oligarchovia ovládajú tlač, rozhlas, tv. Bohužiaľ Ukrajina je chudobnou krajinou v Európe. HDP na obyvateľa v súčasnosti je niekde na úrovni Guatemaly. Celková nízka životná úroveň spôsobuje frustráciu bežných ukrajinčanov. Ako im pomôcť? Jednoducho namiesto dodávok delostreleckých granátov, nábojov do pušiek a pod. umožniť mimovládnym organizáciam možnosť dopravovať do Ukrajiny potraviny, odevy, prikrývky a veci potrebné k bežnému životu. Ja osobne si pamätám na takú zbierku, ktorú robila nejaká nadácia alebo charita v Grimsby vo Veľkej Británií. Ľudia tam nosili rôzne veci, ktoré nepotrebovali, šaty, hračky a takéto rôzne veci, niektorí dávali peniaze v hotovosti ako dar. Hádam by sa niečo také dalo zorganizovať aj na Slovensku.

Kapitalizmus ako sme ho poznali v minulosti je mŕtvy.

17.04.2024

Pozrite si video pod týmto článočkom. Video je vlastne nedávny rozhovor Yanisa Varoufakisa s moderátorom portálu PoliticsJOE o súčasnej sociálno-ekonomickej situácií, dôvody súčasných problémov v západnej spoločnosti.

Tomáš Zavázal prišiel nedávno na Ukrajine o život.

16.04.2024

Na youtube mal Tomáško svoju vlastné videa, ktoré vytvoril pred 8 rokmi. Vtedy to bol ešte taký malý chlapček, mohol mať tak okolo 12 – 14 rokov. Ten chlapček sa staroby nedožil. Prečo sa nechal nalákať na vojnu na Ukrajine? Biť žoldnierom je veľmi nebezpečná práca. Čo na to jeho rodičia?

V Čínskej Ľudovej rep. sa za 1. štvrťrok 2024 predalo viac ako 6,7 milióna automobilov.

10.04.2024

Čínsky automobilový trh sa v prvom štvrťroku 2024 výrazne rozbehol, pričom výroba a predaj áut prekročili v tomto období 6,7 milióna kusov, ukázali v stredu údaje Čínskej asociácie výrobcov automobilov (CAAM). Od januára do marca sa výroba automobilov medziročne zvýšila o 6,4 percenta na 6,6 milióna kusov, zatiaľ čo predaj automobilov vzrástol medziročne o 10,6 [...]

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07, aktualizované: 13:40

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

stan021

Masmédia bársčo napíšu a bársčo povedia

Štatistiky blogu

Počet článkov: 830
Celková čítanosť: 2712280x
Priemerná čítanosť článkov: 3268x

Autor blogu

Archív

Odkazy