Založ si blog

Prečo krachuje eurozóna?

Pozrite sa na graf ktorý opisuje vývoj výmenného kurzu euro – juan. Hneď na prvý pohľad je zrejmé, že s tým naším eurom niečo nie je v poriadku. Jeho výmenná hodnota v súčasnosti je len 6,87 juanov za euro. Čínsky tovar je na európskom trhu drahý a naopak európsky tovar v Čínskej Ľudovej rep. je lacný. Hodnota eura významne poklesla voči americkému doláru a čínskemu juanu. Čínska ekonomika má čiastočné problémy so silnou menou, ktorá nepraje vývozu tovarov a služieb do zahraničia, hlavne do EÚ.

Ekonomika v eurozóne má veľké problémy, hodnota eura je vysoko nestabilná a ťažko predvídať v tomto smere čo prinesie budúcnosť. Štáty eurozóny sa tak skôr podobajú na rozvojové krajiny, pre ktoré je typická nestabilita vlastnej meny. Juan a Čínska Ľudová rep. sa musia tomuto celému nejako prispôsobiť a nájsť zlatú strednú cestu ktorá vyrieši nestabilitu eurozóny a celej EÚ. Euro silno pôsobí na čínsky juan, keďže najväčia tovarová výmena zo strany ČĽR je medzi EÚ a Čínskou Ľudovou rep.

Záver je taký, že zdravá ekonomika má zdravé peniaze. EÚ sa začína skôr podobať na krajiny rozvojového sveta. Teda aspoň podľa stability hodnoty eura voči juanu.

Kapitalizmus ako sme ho poznali v minulosti je mŕtvy.

17.04.2024

Pozrite si video pod týmto článočkom. Video je vlastne nedávny rozhovor Yanisa Varoufakisa s moderátorom portálu PoliticsJOE o súčasnej sociálno-ekonomickej situácií, dôvody súčasných problémov v západnej spoločnosti.

Tomáš Zavázal prišiel nedávno na Ukrajine o život.

16.04.2024

Na youtube mal Tomáško svoju vlastné videa, ktoré vytvoril pred 8 rokmi. Vtedy to bol ešte taký malý chlapček, mohol mať tak okolo 12 – 14 rokov. Ten chlapček sa staroby nedožil. Prečo sa nechal nalákať na vojnu na Ukrajine? Biť žoldnierom je veľmi nebezpečná práca. Čo na to jeho rodičia?

V Čínskej Ľudovej rep. sa za 1. štvrťrok 2024 predalo viac ako 6,7 milióna automobilov.

10.04.2024

Čínsky automobilový trh sa v prvom štvrťroku 2024 výrazne rozbehol, pričom výroba a predaj áut prekročili v tomto období 6,7 milióna kusov, ukázali v stredu údaje Čínskej asociácie výrobcov automobilov (CAAM). Od januára do marca sa výroba automobilov medziročne zvýšila o 6,4 percenta na 6,6 milióna kusov, zatiaľ čo predaj automobilov vzrástol medziročne o 10,6 [...]

Ján Mazák / Ján Gandžala /

Súdnu radu dočasne vedie jej podpredseda Ján Gandžala

19.04.2024 11:56

Termín voľby nového predsedu Súdnej rady SR zatiaľ neoznámili.

francúzsko, polícia

Vo Francúzsku zomrela školáčka na infarkt, útočník predtým pobodal jej spolužiačky

19.04.2024 11:55

Škola bola uzavretá po útoku muža s nožom na dvojicu školáčok.

Islamský štát, islamisti

Islamský štát zaútočil na provládnych bojovníkov v Sýrii, zabili 28 vojakov

19.04.2024 11:05, aktualizované: 12:03

Pri druhom útoku blízko Búkamálu pri hraniciach s Irakom zomrelo ďalších šesť sýrskych vojakov a dvaja boli unesení.

OSN / Organizácia spojených národov /

USA vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Agresívna politika, zúri Abbás

19.04.2024 10:38

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za "agresiu", ktorá tlačí Blízky východ k "priepasti".

stan021

Masmédia bársčo napíšu a bársčo povedia

Štatistiky blogu

Počet článkov: 830
Celková čítanosť: 2711315x
Priemerná čítanosť článkov: 3267x

Autor blogu

Archív

Odkazy