Prečo krachuje eurozóna?

30. júla 2022, stan021,

Pozrite sa na graf ktorý opisuje vývoj výmenného kurzu euro – juan. Hneď na prvý pohľad je zrejmé, že s tým naším eurom niečo nie je v poriadku. Jeho výmenná hodnota v súčasnosti je len 6,87 juanov za euro. Čínsky tovar je na európskom trhu drahý a naopak európsky tovar v Čínskej Ľudovej rep. je lacný. Hodnota eura významne poklesla voči americkému doláru a čínskemu juanu. Čínska ekonomika má čiastočné problémy so silnou menou, ktorá nepraje vývozu tovarov a služieb do zahraničia, hlavne do EÚ.

Ekonomika v eurozóne má veľké problémy, hodnota eura je vysoko nestabilná a ťažko predvídať v tomto smere čo prinesie budúcnosť. Štáty eurozóny sa tak skôr podobajú na rozvojové krajiny, pre ktoré je typická nestabilita vlastnej meny. Juan a Čínska Ľudová rep. sa musia tomuto celému nejako prispôsobiť a nájsť zlatú strednú cestu ktorá vyrieši nestabilitu eurozóny a celej EÚ. Euro silno pôsobí na čínsky juan, keďže najväčia tovarová výmena zo strany ČĽR je medzi EÚ a Čínskou Ľudovou rep.

Záver je taký, že zdravá ekonomika má zdravé peniaze. EÚ sa začína skôr podobať na krajiny rozvojového sveta. Teda aspoň podľa stability hodnoty eura voči juanu.