Založ si blog

Vučić: Keď už hovoríte o Ukrajine, zabúdate na Kosovo

Na 77. zasadnutí Valného zhromaždenia OSN to vyhlásil srbský prezident Aleksandar Vučić.

„Srbsko podporuje územnú celistvosť všetkých krajín OSN vrátane Ukrajiny. Ale pravdou je, že územná celistvosť Srbska bola narušená a Srbsko nenapadlo nikoho, žiadnu inú suverénnu krajinu, málokto o tom hovorí. Chcel by som položiť lídrom mnohých krajín otázku, aký je rozdiel medzi suverenitou a územnou celistvosťou Ukrajiny a Srbska? V druhom prípade došlo k závažnému hrubému porušeniu a vy ste ho medzinárodne uznali a dali ste legitimitu, aspoň niektorí z vás,“ povedal Vučić.

Zdôraznil, že aj keď Srbsko nikdy neporušilo suverenitu žiadnej krajiny, nezabránilo to „19 bohatým suverénnym krajinám – členom NATO, aby zaútočili na našu krajinu a podkopali suverenitu bez súhlasu Bezpečnostnej rady OSN“. Vučić v tejto súvislosti pripomenul slová Martina Luthera Kinga, že nespravodlivosť na jednom mieste vedie k nespravodlivosti všade.

„Princíp nedotknuteľnosti hraníc by mal platiť pre všetky krajiny,“  zdôraznil prezident.

Kosovské úrady vo februári 2008 jednostranne vyhlásili nezávislosť provincie. Proti uznaniu Kosova je viac ako 60 krajín vrátane Ruska, Indie a Číny, ako aj päť štátov EÚ vrátane Slovenska. Rezolúcia Bezpečnostnej rady OSN č. 1244 prijatá 10. júna 1999 potvrdzuje, že autonómna provincia Kosovo a Metochija je súčasťou Srbska.

Treba poznamenať, že Moskva opakovane a od samého začiatku tvrdila, že vytvorenie „kosovského precedensu“ zo strany Spojených štátov môže mať nepredvídateľné dôsledky pre medzinárodný právny systém, no Američania tieto varovania ignorovali.

Mierová konferencia medzi RF a Ukrajinou vo Švajčiarsku.

22.03.2024

Osobitný predstaviteľ Čínskej Ľudovej rep. pre euroázijské záležitosti Li Hui predniesol v piatok v Pekingu prejav na stretnutí diplomatov, v ktorom uviedol, že Čína komunikovala so Švajčiarskom o možnej mierovej konferencii a že akékoľvek mierové rozhovory by sa mali začať medzi Ukrajinou a Ruskom. Na tomto stretnutí sa zúčastnili diplomati a zástupcovia veľvyslanectva [...]

Najodvážnejšia stavba sveta – diaľnica v hornatom teréne.

13.03.2024

V Čínskej Ľudovej rep. nedávno spustili do prevádzky diaľnicu, ktorá prechádza veľmi zložitým terénom a táto diaľnica je považovaná za novodobý div sveta. Je neuveriteľné, že ľudia dokázali postaviť takúto diaľnicu. Tu je video o tejto unikátnej stavbe. https://www.youtube.com/shorts/R88hs1_s334 alebo aj toto video:

Výroba el. energie v Číne, porovnanie s EÚ.

04.03.2024

Minulý rok sa v Čínskej Ľudovej rep. vyrobilo celkovo 9 456 miliárd kWh elektrickej energie. Započítavali sa tam aj závodné elektrárne, napr. výrobcovia železa a cementu prevádzkujú svoje vlastné elektrárne. Tieto elektrárne ale nedodávajú el. energiu do elektrickej siete pre obyvateľstvo. Z toho 2 755 miliárd kWh bolo vyrobených z obnoviteľných zdrojov ako voda, vietor, [...]

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Prekvapujúci krok Takáča. Odvolal šéfa veterinárnej správy Bíreša

28.03.2024 19:50

Verím, že organizáciu nechávam v takej kondícii, že môže ďalej napredovať, uviedol Bíreš.

Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Sebavedomý Korčok a rétor Pellegrini. Podpora neúspešných kandidátov sa nesmie preceňovať, hovorí po dueli politológ

28.03.2024 19:30

Kandidáti majú za sebou druhý duel. V čom vynikol Korčok a v čom Pellegrini?

Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum

Desaťmetrová prepadlina pohltila v Ríme dve autá

28.03.2024 19:29

Prepady ciest a následné diery sa vo veľkých talianskych mestách objavujú často.

Peter Kotlár

Kotlár identifikoval zásahy do ľudských práv a slobôd počas pandémie covidu

28.03.2024 19:02

„Odbornej konferencie“ sa zúčastnila aj ministerka kultúry Šimkovičová.

stan021

Masmédia bársčo napíšu a bársčo povedia

Štatistiky blogu

Počet článkov: 826
Celková čítanosť: 2691000x
Priemerná čítanosť článkov: 3258x

Autor blogu

Archív

Odkazy