Založ si blog

Export inflácie z USA.

U.S. exportuje infláciu, spomaľuje globálne oživenie

Federálny rezervný systém nedávno zvýšil svoju referenčnú úrokovú sadzbu o ďalších 75 bázických bodov, čo bolo pre USA piatykrát. Tieto spätné nárasty sú najväčšie od začiatku 80. rokov.

Radikálne zvýšenie úrokových sadzieb vyvolalo rozsiahle obavy medzinárodnej spoločnosti. Keďže svet stále trápi oživenie COVID-19 a pomalé oživenie ekonomiky, USA tým, že prenesú tlak a riziká inflácie na zvyšok sveta, len zaťažia globálne oživenie.

Na nejaký čas, U.S. zaznamenala silnejúcu infláciu, ktorá dokonca dosiahla nové 40-ročné maximum. Odzrkadľuje štrukturálny problém krajiny v ekonomike a zlyhávajúcich politikách.

V posledných rokoch U.S. nasledovala obchodný protekcionizmus a svojvoľne zvyšovala clá, čo viedlo k rastu cien dovážaných komodít a služieb. Náklady však znášajú americké podniky a spotrebitelia.

Aby sa USA vyrovnali s dopadmi COVID-19, vláda spustila veľké množstvo fiškálnych politík a ultraľahkých monetárnych politík, čo viedlo k prehriatiu ekonomiky a nerovnováhe medzi ponukou a dopytom. V dôsledku toho oživenie výroby zaostávalo za spotrebou.

Ako v 70. rokoch minulého storočia, pretrvávajúce a opakované negatívne ponukové šoky sa spoja s uvoľnenými monetárnymi, fiškálnymi a úverovými politikami, čo spôsobí stagfláciu, povedal Nouriel Roubini, emeritný profesor ekonómie z New York University.

Okrem toho, od ukrajinskej krízy, jednostranné sankcie zavedené U.S. proti Rusku spôsobili obrovské dopady na globálny energetický, finančný a potravinársky sektor, čo ešte viac narušilo dodávateľské a priemyselné reťazce a zvýšilo infláciu.

Spojené štáty. potrebujú prijať na riešenie problému inflácie stratégie orientované na problém. Federálny rezervný systém si však želá zmierniť prehriatu ekonomiku a infláciu zvýšením úrokových sadzieb. Čo U.S. len vrhá tieň na jej hospodársky rast.

Vzájomné zvyšovanie úrokových sadzieb zvýšilo náklady na pôžičky, čím obmedzilo investičnú expanziu a spotrebu podnikov, čo ovplyvnilo trh práce a prinieslo obrovský tlak na pokles hospodárstva v USA.

Španielske noviny Rebelion v článku uviedli, že Federálny rezervný systém obmedzuje infláciu na úkor celej ekonomiky, čo zníži ekonomický rast, urýchli recesiu a spustí dlhovú krízu. Navyše, U.S. prax nemôže zastaviť rastúce ceny spôsobené ovplyvneným dodávateľským reťazcom.

Krajiny sveta sú v ére ekonomickej globalizácie vzájomne závislé. Avšak, U.S. sa pri tvorbe menovej a fiškálnej politiky stará len o svoje krátkodobé záujmy, ktoré môžu svet priviesť do ešte väčšej krízy.

CNN nazvala zvýšenie úrokových sadzieb „dolárovým úsmevom“, no z tohto úsmevu mrazí svet. U.S. doláre sa často zhodnocujú, keď U.S. ekonomika je veľmi silná alebo veľmi slabá a zhodnocovanie spôsobuje tok kapitálu späť do USA, čo spôsobuje hyperinfláciu a únik kapitálu do iných krajín. Rozvíjajúce sa trhy a rozvojové krajiny boli najväčšou obeťou zakaždým, keď USA zvýšenie úrokovej sadzby od latinskoamerickej dlhovej krízy.

Nové zvýšenie úrokových sadzieb nepochybne prinesie kapitál späť do USA a rozvojové krajiny budú čeliť množstvu výziev, akými sú kolísanie akciového trhu, znehodnotenie domácej meny, nárast úrokov z ich dlhov v USA dolároch, ako aj stúpajúce náklady na dovoz surovín.

James Morrison, docent na London School of Economics and Political Science, poznamenal, že zvýšenie úrokových sadzieb bude mať určite negatívny dopad na svet a zhorší finančnú tieseň rozvojových krajín, keďže USA dolár je centrom medzinárodného finančného systému.

Zvýšenie úrokových sadzieb zo strany Federálneho rezervného systému zaťažilo aj Európu, Japonsko a ďalšie rozvinuté ekonomiky. Francúzske noviny Les Echos na svojej webovej stránke uviedli, že zvýšená referenčná úroková sadzba prinúti ostatné centrálne banky, aby ju nasledovali, čo znehodnotí euro a prehĺbi infláciu. V dôsledku toho bude európska ekonomika, už zasiahnutá ukrajinskou krízou, niesť väčší tlak.

Tvárou v tvár ekonomickej hegemónii USA, rozvíjajúce sa trhy a rozvojové krajiny by mali prijať dlhodobú perspektívu, zlepšiť systém a pravidlá medzinárodného hospodárskeho riadenia a urobiť globálne riadenie spravodlivejším.

Najodvážnejšia stavba sveta – diaľnica v hornatom teréne.

13.03.2024

V Čínskej Ľudovej rep. nedávno spustili do prevádzky diaľnicu, ktorá prechádza veľmi zložitým terénom a táto diaľnica je považovaná za novodobý div sveta. Je neuveriteľné, že ľudia dokázali postaviť takúto diaľnicu. Tu je video o tejto unikátnej stavbe. https://www.youtube.com/shorts/R88hs1_s334 alebo aj toto video:

Výroba el. energie v Číne, porovnanie s EÚ.

04.03.2024

Minulý rok sa v Čínskej Ľudovej rep. vyrobilo celkovo 9 456 miliárd kWh elektrickej energie. Započítavali sa tam aj závodné elektrárne, napr. výrobcovia železa a cementu prevádzkujú svoje vlastné elektrárne. Tieto elektrárne ale nedodávajú el. energiu do elektrickej siete pre obyvateľstvo. Z toho 2 755 miliárd kWh bolo vyrobených z obnoviteľných zdrojov ako voda, vietor, [...]

Čínska automobilka FAW Group hlási prudký nárast predaja svojích automobilov.

03.03.2024

Popredný čínsky výrobca automobilov, FAW Group Co., Ltd., ohlásil prudký nárast predaja vozidiel v prvých dvoch mesiacoch tohto roka, vďaka čomu má spoločnosť dobrý štart do roku 2024. Predaj áut FAW Group prekročil v prvých dvoch mesiacoch roku 2024 448 000 kusov, čo je medziročný nárast o 17,7 percenta, uvádza automobilka. Z celkových predajov skupiny sa jej samotná [...]

čaputová, pavel

Čaputová po schôdzke s Pavlom: Vzťahy medzi ČR a SR sú predurčené k blízkosti. Našu spoluprácu však treba budovať a upevňovať

19.03.2024 11:40

Prezidentka Zuzana Čaputová sa počas návštevy Prahy stretla so svojím českým náprotivkom Petrom Pavlom.

hlasovací preukaz

Hlasovací preukaz na prvé kolo volieb sa dá osobne vybaviť do piatka

19.03.2024 10:30

Vybaviť preukaz môže za voliča aj ním splnomocnená osoba.

Vladimir Putin, Moskva, Rusko

Útok na Volkova bol mrazivo účinný. Dokazuje návrat ruskej špionáže do studenej vojny

19.03.2024 10:25

Rusi do každej vojny vstúpili v zlom stave, potom ale postupne, vďaka vysokému počtu ľudí a nulovému rešpektu k ich strate, sa dostali do formy.

Jaroslav Haščák

V kauze Gorila opäť obvinili Haščáka a ďalšie osoby

19.03.2024 09:36, aktualizované: 09:57

Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či korupčné trestné činy.

stan021

Masmédia bársčo napíšu a bársčo povedia

Štatistiky blogu

Počet článkov: 825
Celková čítanosť: 2684975x
Priemerná čítanosť článkov: 3255x

Autor blogu

Archív

Odkazy