Založ si blog

EÚ nakupuje slnečné panely v Číne.

Čínsky fotovoltaický (PV) priemysel získal v Európe historickú oporu ako najspoľahlivejší a najodolnejší dodávateľ solárnych panelov, keďže sa región vyrovnáva s prehlbujúcou sa energetickou krízou a jej ekologickou transformáciou.

Dopyt po fotovoltaických produktoch dosiahol nové maximum, čo je spôsobené prudkým nárastom cien zemného plynu počas rusko-ukrajinského konfliktu a poškodených plynovodov Nord Stream. V poslednej dobe si čínske solárne panely získavajú čoraz väčšiu obľubu medzi európskymi spotrebiteľmi popri elektrických prikrývkach a ohrievačoch rúk.

Čínski zasvätení uviedli, že EÚ tento rok pravdepodobne prevezme až 50 percent celkového čínskeho vývozu fotovoltických zariadení.

Xu Aihua, zástupca vedúceho Združenia priemyslu neželezných kovov v Číne, povedal v nedeľu pre Global Times, že stúpajúci dopyt po solárnych paneloch odráža geopolitické zmeny v Európe a zelený tlak v regióne.

Vývoz fotovoltaických modulov prudko vzrástol. Od januára do augusta dosiahol čínsky export hodnotu 35,77 miliardy dolárov.

Čísla sa premietajú do výkonnosti domácich FV spoločností. Napríklad Tongwei Group v piatok uviedla, že jej tržby za prvé tri štvrťroky dosiahli 102,084 miliardy juanov (14,09 miliardy USD), čo predstavuje medziročný nárast o 118,6 percenta.

Ku koncu tretieho štvrťroka prekročil globálny trhový podiel Tongwei 25 percent, čím sa podľa správ z médií stal najväčším svetovým výrobcom polysilikónu.

Ďalší priemyselný konglomerát, LONGi Green Energy Technology, zverejnil, že za prvých deväť mesiacov jeho čistý zisk predstavoval 10,6 až 11,2 miliardy juanov, čo by predstavovalo medziročný nárast o 40-48 percent.

Výbušný dopyt natiahol dodávky a zvýšil ceny kremíka, suroviny pre fotovoltaické produkty, až na 308 juanov za kilogram, čo je najviac za desaťročie.

Podnikateľský účastník v nedeľu pre Global Times pod podmienkou anonymity povedal, že z dôvodu nárastu objednávok z EÚ potrebujú niektorí čínski výrobcovia fotovoltických zariadení viac pracovníkov, pretože ich produkty sa hromadia v skladoch a nie je možné ich dodať.

Výrobcovia v rámci priemyselného reťazca tiež pridávajú kapacitu. Očakáva sa, že výrobná kapacita kremíka na konci tohto roka presiahne 1,2 milióna ton a v budúcom roku sa zdvojnásobí na 2,4 milióna ton, uviedol vo štvrtok pre denník Securities Daily Lü Jinbiao, generálny tajomník výboru SEMI China Photovoltaic Standards Committee.

Keď sa kapacita vo štvrtom štvrťroku rozšíri, ponuka a dopyt budú vyvážené a očakáva sa, že ceny sa vrátia do normálu, povedal Xu.

Program fotovoltaických energetických systémov Medzinárodnej energetickej agentúry (IEA PVPS) odhaduje, že v roku 2021 bolo nainštalovaných 173,5 gigawattov novej solárnej kapacity, zatiaľ čo Gaetan Masson, spolupredseda Európskeho solárneho panelu, pre magazín PV povedal, že „bez prerušení obchodu, ako sme doteraz z posledných dvoch rokov sa stavím, že trh dosiahne 260 GW.“

Čínsky fotovoltaický priemysel je už dlho cieľom Západu pre svoje konkurenčné ceny, ale jeho produkty s pomerom ceny a kvality poskytli EÚ ďalšiu možnosť na zmiernenie nedostatku energie a zároveň uskutočniť zelenú transformáciu, uviedli odborníci.

Lin Boqiang, riaditeľ Čínskeho centra pre výskum energetickej ekonomiky na univerzite v Xiamen, v nedeľu pre Global Times povedal, že EÚ sa pokúša oddeliť od čínskeho dodávateľského reťazca fotovoltiky, „ale EÚ by teraz mala začať chápať, že neexistuje spôsob, ako má uľahčiť zelený rozvoj bez dovozu lacných fotovoltaických produktov.

„Iba správnym využívaním globálnych zdrojov môže Európa získať oporu pre trvalo udržateľný ekologický rozvoj, zatiaľ čo Čína má všetky najkompletnejšie technológie, dodávateľské reťazce a výrobné kapacity v odvetví fotovoltaiky.“

Kapitalizmus ako sme ho poznali v minulosti je mŕtvy.

17.04.2024

Pozrite si video pod týmto článočkom. Video je vlastne nedávny rozhovor Yanisa Varoufakisa s moderátorom portálu PoliticsJOE o súčasnej sociálno-ekonomickej situácií, dôvody súčasných problémov v západnej spoločnosti.

Tomáš Zavázal prišiel nedávno na Ukrajine o život.

16.04.2024

Na youtube mal Tomáško svoju vlastné videa, ktoré vytvoril pred 8 rokmi. Vtedy to bol ešte taký malý chlapček, mohol mať tak okolo 12 – 14 rokov. Ten chlapček sa staroby nedožil. Prečo sa nechal nalákať na vojnu na Ukrajine? Biť žoldnierom je veľmi nebezpečná práca. Čo na to jeho rodičia?

V Čínskej Ľudovej rep. sa za 1. štvrťrok 2024 predalo viac ako 6,7 milióna automobilov.

10.04.2024

Čínsky automobilový trh sa v prvom štvrťroku 2024 výrazne rozbehol, pričom výroba a predaj áut prekročili v tomto období 6,7 milióna kusov, ukázali v stredu údaje Čínskej asociácie výrobcov automobilov (CAAM). Od januára do marca sa výroba automobilov medziročne zvýšila o 6,4 percenta na 6,6 milióna kusov, zatiaľ čo predaj automobilov vzrástol medziročne o 10,6 [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 21:24

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

stan021

Masmédia bársčo napíšu a bársčo povedia

Štatistiky blogu

Počet článkov: 830
Celková čítanosť: 2711706x
Priemerná čítanosť článkov: 3267x

Autor blogu

Archív

Odkazy