Založ si blog

Zomrel Jiang Zemin.

Jiang Zemin zomrel na leukémiu a zlyhanie viacerých orgánov v Šanghaji o 12:13 dňa 30. novembra 2022 vo veku 96 rokov.

Jiang Zemin zomrel v dôsledku leukémie a zlyhania viacerých orgánov v Šanghaji 30. novembra 2022 o 12:13 vo veku 96 rokov, oznámili v stredu.

Oznámili to Ústredný výbor Komunistickej strany Číny (CPC), Stály výbor Národného ľudového kongresu Čínskej ľudovej republiky (ČĽR), Štátna rada ČĽR, Národný výbor Čínskej ľudovej Politická poradná konferencia a Ústredné vojenské komisie (CMC) KSČ a ČĽR.

Bolo to oznámené v liste adresovanom celej strane, celej armáde a čínskemu ľudu všetkých etnických skupín.

V liste sa uvádza, že s hlbokým zármutkom celej strane, celej armáde a čínskemu ľudu všetkých etnických skupín vyhlasujú, že náš milovaný súdruh Jiang Zemin zomrel na leukémiu a zlyhanie viacerých orgánov po zlyhaní všetkých liečebných postupov.

V liste sa uvádza, že súdruh Jiang Zemin bol vynikajúci vodca, ktorý sa tešil vysokej prestíži uznávanej celou stranou, celou armádou a čínskym ľudom všetkých etnických skupín, veľký marxista, veľký proletársky revolucionár, štátnik, vojenský stratég a diplomat, dlhoročný -testovaný komunistický bojovník a vynikajúci vodca veľkej veci socializmu s čínskymi vlastnosťami. Bol jadrom tretej generácie ústredného kolektívneho vedenia KSČ a hlavným zakladateľom Teórie troch Reprezentácií.

Už od svojich dospievajúcich rokov sa Jiang usilovne učil a hľadal pravdu, osvietený vlastenectvom a myšlienkami demokratickej revolúcie. Aktívnou účasťou vo vlasteneckých protijaponských hnutiach počas štúdia na vysokej škole si vytvoril marxistický svetonázor, urobil si životnú voľbu a utvrdil svoj celoživotný ideál a vieru pracovať pre národné oslobodenie a blaho ľudí. Po absolvovaní Shanghai Jiao Tong University v roku 1947, Jiang pracoval v miestnej továrni a venoval sa revolučnej reklamnej práci medzi robotníkmi a mladými profesionálmi v nočných školách v rámci mládežníckych združení. V roku 1949 zmobilizoval robotníkov na ochranu svojich tovární v rámci prípravy na oslobodenie Šanghaja.

Krátko po založení ČĽR pôsobil Jiang ako prvý zástupca riaditeľa Shanghai Yimin Food No 1 Factory, prvý zástupca riaditeľa továrne na výrobu mydla v Šanghaji a vedúci sekcie elektrických strojov Šanghajskej konštrukčnej divízie č. 2 Prvého ministerstva strojov a zariadení.

V roku 1954 Čína potrebovala veľké množstvo technických a riadiacich kádrov na výstavbu Prvého automobilového závodu v Čchang-čchune. Jiang bol pridelený do závodu. V roku 1955 odišiel do Stalinových automobilových závodov v Moskve, kde pôsobil ako praktikant. Po návrate do Číny v roku 1956 zastával funkciu zástupcu šéfa divízie dynamickej mechaniky, zástupcu hlavného inžiniera pre dynamickú mechaniku a riaditeľa továrne na výrobu elektrickej energie Prvých automobilových závodov. V roku 1962 pracoval ako zástupca riaditeľa Šanghajského inštitútu pre výskum elektrických prístrojov pri prvom ministerstve strojárskeho priemyslu, ktorý mal na starosti výskumnú prácu organizácie. V roku 1966 pracoval ako riaditeľ a úradujúci tajomník strany Wuhan Heat-Power Machinery Institute, kde sa neskôr stal tajomníkom strany a organizoval prácu na návrhu zariadenia na výrobu atómovej energie.

V roku 1970 začal pracovať na I. ministerstve strojárskeho priemyslu a pôsobil ako vedúci expertného tímu vyslaného ministerstvom do Rumunska v roku 1971. Po návrate do Číny v roku 1973 postupne zastával funkciu zástupcu riaditeľa a riaditeľa Úrad zahraničných vecí prvého ministerstva strojárskeho priemyslu. V roku 1980 pôsobil ako podpredseda a súčasne generálny tajomník komisie štátnej správy pre záležitosti dovozu a vývozu a komisie štátnej správy pre zahraničné investície a člen skupín vedúcich členov oboch komisií. Mal na starosti priekopnícku prácu vrátane implementácie špeciálnych politík a flexibilných opatrení v provinciách Guangdong a Fujian a pilotovanie špeciálnych ekonomických zón. V roku 1982 pôsobil ako prvý námestník ministra a zástupca tajomníka skupiny členov vedúcej strany ministerstva elektronického priemyslu a potom v roku 1983 minister a tajomník skupiny členov vedúcej strany ministerstva, čím významne prispel k čínskemu elektronickému priemyslu. . V septembri 1982 bol na 12. celoštátnom zjazde KSČ zvolený za člena Ústredného výboru KSČ.
V roku 1985 pôsobil ako starosta Šanghaja a zástupca tajomníka šanghajského mestského výboru KSČ. V roku 1987 bol na prvom plenárnom zasadnutí 13. ústredného výboru KSČ zvolený za člena Politického byra ÚV KSČ a vymenovaný za tajomníka Mestského výboru v Šanghaji. Keď pôsobil na postoch starostu a tajomníka strany Šanghaja, viedol kádre a masy v Šanghaji pri odvážnych prieskumoch a posilňovaní ich morálky a pracoval na dosiahnutí významných prielomov v reforme, otvorení a socialistickej modernizácii výstavby metropoly , plánoval rozvoj a otvorenie Pudongu a presadzoval kľúčový pokrok v budovaní strany, kultúrno-etický pokrok a sociálny rozvoj. Koncom jari a začiatkom leta 1989 došlo v Číne k vážnym politickým nepokojom. Potvrdil a realizoval správne rozhodnutie Ústredného výboru KSČ o zaujatí jasného postoja proti nepokojom, obrane socialistickej štátnej moci v Číne a ochrane základných záujmov ľudu a účinne udržiaval stabilitu Šanghaja spoliehajúc sa na pevnú podporu členov strany, kádre a masy.

V roku 1989 bol Jiang na štvrtom plenárnom zasadnutí 13. ústredného výboru KSČ zvolený za člena Stáleho výboru Politického byra Ústredného výboru KSČ a generálneho tajomníka ÚV KSČ. V tom istom roku piate plenárne zasadnutie 13. Ústredného výboru KSČ rozhodlo o tom, že Jiang bude pôsobiť ako predseda ÚV KSČ. V roku 1990 bol Jiang zvolený za predsedu CMC ČĽR na treťom zasadnutí 7. Národného ľudového kongresu.

list hovorí, že Jiang bol jadrom tretej generácie ústredného kolektívneho vedenia KSČ. Medzi koncom 80. a začiatkom 90. rokov 20. storočia vypukli na medzinárodnej scéne a v Číne vážne politické nepokoje. Svetový socializmus zažil vážne zvraty. Rozvoj čínskej socialistickej veci čelil bezprecedentným ťažkostiam a tlakom.

V tomto kritickom historickom bode, ktorý určil budúcnosť a osud strany a štátu, viedol Ťiang ústredné kolektívne vedenie KSČ a pevne sa spoliehal na celú stranu, celú armádu a čínsky ľud všetkých etnických skupín, že budú jednoznačne podporovať Štyri základné princípy a zaručujú národnú nezávislosť, dôstojnosť, bezpečnosť a stabilitu. Rovnako neochvejne vzal ekonomický rozvoj za ústrednú úlohu, pridŕžal sa reformy a otvárania sa, obhajoval veľkú vec socializmu s čínskymi charakteristikami a prelomil novú pôdu v reforme a otváraní Číny, ako aj v socialistickej modernizácii.

Počas 13 rokov medzi štvrtým plenárnym zasadnutím 13. Ústredného výboru KSČ a 16. Národným kongresom KSČ sa čínska reforma, otváranie sa a socialistická modernizácia rozvinuli s veľkou dynamikou vo veľmi nestabilnej medzinárodnej situácii.

V zložitom prostredí v zahraničí aj doma ústredné kolektívne vedenie vedené Jiangom držalo vysoko veľké zástavy marxizmu-leninizmu, myšlienky Mao Ce-tunga a teórie Teng Siao-pchinga, neochvejne sa držalo základnej línie strany a zjednotilo stranu a čínsky ľud. všetky etnické skupiny, aby sa chopili príležitostí, prehĺbili reformy, rozšírili otvorenosť, podporili rozvoj a udržali stabilitu. Definovali budovanie socialistického trhového hospodárstva ako cieľ reformy a v tomto smere stanovili základný rámec a vytvorili základný ekonomický systém pre primárnu etapu socializmu, v ktorom je verejné vlastníctvo hlavnou oporou a spoločne sa rozvíjajú rôzne formy vlastníctva. ako systém rozdeľovania príjmov, v ktorom je hlavnou oporou rozdeľovanie podľa práce, pričom popri ňom existujú viaceré formy rozdeľovania. Sformulovali a implementovali celý rad zásad, politík a hlavných stratégií, presadili reformy v ekonomickom, politickom a kultúrnom systéme a v iných oblastiach a prelomili novú pôdu v reformách a otvorenosti vo všetkých ohľadoch. Implementovali základnú stratégiu vládnutia na základe zákona, podporovali politiku mierového znovuzjednotenia a „jedna krajina, dva systémy“,
dosiahli hladký návrat Hongkongu a Macaa, nasledovali nezávislú mierovú
zahraničnú politiku, prelomili novú pôdu na čínskom diplomatickom front,
posunuli veľký nový projekt budovania strany, podporili socialistický
materiálny, politický a kultúrno-etický pokrok do pôsobivých nových výšin a úspešne posunuli vec socializmu s čínskymi charakteristikami do 21. storočia, podľa listu.

Pod treťou generáciou ústredného kolektívneho vedenia strany s Jiangom v jadre sme sa pokojne vysporiadali so sériou prelomových medzinárodných udalostí, ktoré sa týkali suverenity a bezpečnosti Číny, prekonali ťažkosti a riziká, ktoré sa objavili v politickej a hospodárskej sfére a ktoré priniesli prírodné katastrofy. a vždy udržiavali čínske reformy, otváranie sa a socialistickú modernizáciu správnym smerom. Veľké úspechy našej strany a krajiny za 13 rokov od štvrtého plenárneho zasadnutia 13. ÚV KSČ boli neoddeliteľné od Jiangovho veľkého talentu, kľúčovej úlohy a výnimočného umenia politického vodcovstva ako marxistického štátnika.

Súdruh Jiang Zemin, ktorý slúžil ako predseda CMC, s hlbokým pochopením
hlavných zmien v domácej a medzinárodnej situácii a vývojového trendu novej svetovej vojenskej transformácie predložil sériu nových úsudkov a nových opatrení na pokrok v modernizácii. národnej obrany a ozbrojených síl, obohatil a rozvinul vojenské myslenie Mao Ce-tunga a myslenie Teng Siao-pchinga o vojenskej práci v novom historickom období, vytvoril Ťiang Ce-minovo myslenie o posilnení národnej obrany a ozbrojených síl a viedol modernizáciu národnej obrany a ozbrojené sily pri dosahovaní veľkých úspechov.Zdôraznil, že je nevyhnutné držať sa princípu koordinácie rozvoja národnej obrany a hospodárstva a pracovať na tom, aby boli ľudové ozbrojené sily revolučnejšie, modernejšie a štandardizované.Zdôraznil komplexnú podporu rozvoja ľudových ozbrojených síl dodržiavaním celkových požiadaviek budovania politicky a vojensky kompetentných ozbrojených síl s dobrým správaním, prísnou disciplínou a silnou logistickou podporou a so zameraním sa na historický problém zabezpečenia toho, aby ozbrojené sily mohli bojovať. vyhrať a pritom nikdy neponižovať charakter.

Zdôraznil neochvejné presadzovanie absolútneho vedenia strany nad ľudovými ozbrojenými silami, pričom vždy kládol ideologickú a politickú integritu za prioritu všetkých snáh o zlepšenie a zachovával povahu a charakter armády ako ľudovej ozbrojenej sily.

Zdôraznil potrebu implementácie vojenskej stratégie aktívnej obrany a
pokročilej vojenskej transformácie s čínskymi charakteristikami. Neochvejne zdôraznil, že sa riadi charakteristickým čínskym prístupom mať menej, ale lepších vojakov a dosiahnuť skokový rozvoj v modernizácii ozbrojených síl s cieľom rozvíjať informatizované ozbrojené sily a vyhrať informatizované vedenie vojny.

Zdôraznil potrebu implementovať stratégiu posilňovania ozbrojených síl
prostredníctvom vedy a techniky, riadiť armádu prísnou disciplínou a v súlade so zákonom, budovať ozbrojené sily usilovnosťou a šetrnosťou, skúmať charakteristiky a zákony pre riadenie armády podľa nové historické podmienky a napredovať s dobou, aby podporili celkovú prácu ozbrojených síl.

Ťiang zdôraznil prehĺbenie štrukturálnej reformy vedy, technológie a priemyslu súvisiacej s obranou, zvýšenie kapacity pre nezávislú inováciu, urýchlenie vývoja zbraní a vybavenia a národnej vedy a techniky súvisiacej s obranou a preskúmanie cesty na dosiahnutie relatívne vysokých výnosov s relatívne nízkou návratnosťou investície do modernizácie armády.
Zdôraznil politiky, ktoré vyhovujú potrebám v mierových aj vojnových časoch, integrujú vojenské s civilnými účelmi a spájajú vojenské úsilie s civilnou podporou s cieľom zlepšiť kapacitu mobilizácie národnej obrany, vyvinúť stratégie a taktiku pre ľudovú vojnu v podmienkach špičkových technológií a upevniť jednotu. medzi vládou a armádou a medzi ľuďmi a armádou. To všetko má podľa listu ďalekosiahly hlavný význam pre modernizáciu národnej obrany a ozbrojených síl.

Neochvejný na marxistickú ideologickú líniu, rešpektujúc prax a ľudí, presne chápajúci črty doby a uvážlivo zhodnocujúci historický kritický bod strany, Jiang predložil sériu nových myšlienok, názorov a úsudkov o budovaní socializmu s čínskymi charakteristikami v oblasti podpory reforiem, rozvoja a stability, riešenia vnútorných záležitostí, zahraničných vecí a národnej obrany a riadenia strany, štátu a ozbrojených síl. Mimoriadne prispel k podpore a rozvoju základnej teórie, línie, platforiem a skúseností strany. Najmä spojením múdrosti celej strany Ťiang sformuloval teóriu troch reprezentácií, čím opäť posunul hlavné zásady strany v súlade s dobou. Stelesňovala veľkú politickú a teoretickú odvahu skutočného marxistu. Teória troch reprezentácií zdôrazňuje, že Strana vždy reprezentuje rozvojové požiadavky vyspelých výrobných síl Číny, orientáciu na vyspelú čínsku kultúru a základné záujmy čo najväčšej väčšiny čínskeho ľudu.

Teória sa riadi univerzálnymi zákonitosťami vývoja a pokroku v histórii ľudstva a je v súlade s vývojovými trendmi doby a požiadavkami na spoločenský rozvoj a pokrok v Číne. Odráža záujmy a ašpirácie čínskeho ľudu všetkých etnických skupín a je kľúčom k zvyšovaniu riadiacej kapacity strany, upevňovaniu jej vládneho postavenia a splneniu jej riadiaceho poslania za nových okolností.

Najvýraznejšou črtou a výnimočným prínosom Teórie troch Reprezentácií je to, že ďalej odpovedá na otázky, čo je socializmus a ako ho vybudovať, a kreatívne rieši, aký druh strany vybudovať a ako ju vybudovať, prostredníctvom série úzkych súvisiace a vzájomne prepojené nové myšlienky, názory a úsudky. Teória troch reprezentácií, ktorá je pokračovaním a rozvíjaním marxizmu-leninizmu, myslenia Mao Ce-tunga a teórie Teng Siao-pchinga, prehĺbila chápanie pravidiel na presadenie veci socializmu s čínskymi charakteristikami a posilnenie budovania strany v nových podmienkach.

Ťiang pripisoval veľký význam hlavným strategickým otázkam, ktoré boli životne dôležité pre vec strany a ľudu. Keď sa pripravoval na 16. národný kongres KSČ, Ťiang navrhol, že už nebude pôsobiť na vedúcich postoch strany a že odíde z Ústredného výboru KSČ, aby sa uľahčil prechod strany a štátu. Bolo to pre dlhodobý rozvoj veci strany a štátu, ako aj trvalú stabilitu a prosperitu strany a štátu. Ústredný výbor KSČ jeho návrh prijal.

Vzhľadom na komplikovanú a rýchlo sa meniacu medzinárodnú situáciu a ťažké úlohy, ktorým čelí národná obrana a vojenský rozvoj, bolo na prvom plenárnom zasadnutí 16. ÚV KSČ rozhodnuté, že Jiang zostane predsedom ÚV KSČ.

Po prvom plenárnom zasadnutí 16. ústredného výboru KSČ ponúkol Ťiang plnú podporu novému ústrednému kolektívnemu vedeniu so súdruhom Chu Ťin-tchaom ako generálnym tajomníkom a vynaložil maximálne úsilie na plnenie povinností, ktoré mu zveril Ústredný výbor KSČ.
V roku 2004, konajúc vo väčšom záujme dlhodobého rozvoja veci strany a štátu, ponúkol odchod zo svojich postov predsedu CMC KSČ a predsedu CMC ČĽR, pričom sa naplno prejavil jeho veľká predvídavosť pre vývoj veci strany a štátu. Po odchode zo svojich vedúcich funkcií Ťiang pevne podporil prácu Ústredného výboru KSČ, prejavil starostlivosť o veľkú vec socializmu s čínskymi charakteristikami a rozhodne podporoval snahy o zlepšenie správania strany a boj proti korupcii.

V roku 2006 bol Jiang osobne zodpovedný za zostavenie prvého, druhého a
tretieho zväzku „Vybrané diela Jiang Zemina“. Tieto diela zahŕňajú
reprezentatívne a tvorivé diela súdruha Jianga od konca 80. rokov do začiatku 21. storočia. Táto publikácia je hlavnou učebnicou, ktorú môžu ľudia použiť na to, aby sa naučili a pochopili teóriu troch reprezentácií a podporili veľkú vec socializmu s čínskymi charakteristikami a skvelý nový projekt budovania strany.

V liste sa uvádza, že súdruh Jiang Zemin bol prezieravý a vedel správne
odhadnúť rôzne situácie. Vždy pozoroval a uvažoval o problémoch zohľadňujúcich všeobecné trendy Číny a sveta, ako aj celkovú prácu strany a štátu, neustále napredoval v teoretických inováciách a inováciách v iných oblastiach. Ťiang bol pevný vo svojom presvedčení a rozhodný v konaní. Vždy kládol stranu a ľud na prvé miesto a neochvejne sa držal ideálov a presvedčení komunistov. V kritických momentoch mal Jiang veľkú odvahu robiť rázne rozhodnutia a teoretické inovácie.

Jiang si vážil prax a držal krok s dobou. Vždy sa chopil trendov a príležitostí
doby, zhŕňal skúsenosti a hľadal nové cesty založené na živej praxi strany a
ľudu, čím napredoval v práci strany a štátu skromným, no podnikavým spôsobom.

Ťiang rešpektoval ľudí a staral sa o nich, vždy dbal na ich bezpečnosť a
blahobyt a hodnotil a napredoval v práci založenej na základných záujmoch čo najväčšej väčšiny čínskeho ľudu.

Jeho jemný charakter a ušľachtilé spôsoby nás budú podľa listu vždy vychovávať a motivovať na ceste vpred.

Ťiangova smrť je neoceniteľnou stratou pre našu stranu, našu armádu a čínsky ľud všetkých etnických skupín. Ústredný výbor KSČ vyzýva celú stranu, celú armádu a ľudí všetkých etnických skupín, aby zmenili smútok na silu, pokračovali v Ťiangovom odkaze a vyjadrili svoj smútok konkrétnymi činmi.

Musíme sa zhromaždiť okolo Ústredného výboru KSČ so súdruhom Si Ťin-pchingom v jeho jadre s väčším odhodlaním a zámerom a držať sa základnej teórie, základnej línie a základnej politiky strany, píše sa v liste.

Musíme dospieť k hlbokému pochopeniu rozhodujúceho významu vytvorenia základnej pozície súdruha Si Ťin-pchinga v Ústrednom výbore strany a v Strane ako celku a stanovenia vedúcej úlohy myslenia Si Ťin-pchinga o socializme s čínskymi charakteristikami pre novú éru.

Musíme posilniť vedomie potreby zachovať politickú integritu, myslieť vo veľkom obraze, nasledovať vodcovské jadro a zostať v súlade s ústredným vedením strany. Musíme zostať istí cestou, teóriou, systémom a kultúrou socializmu s čínskymi charakteristikami. Musíme presadzovať základnú pozíciu súdruha Si Ťin-pchinga v Ústrednom výbore strany a v Strane ako celku a presadzovať autoritu Ústredného výboru a jeho centralizované, jednotné vedenie.
Musíme zostať nášmu základnému cieľu poskytovať ľuďom z celého srdca, starať sa o ľudí a vykonávať masovú líniu. Musíme rešpektovať priekopníckeho ducha našich ľudí a zabezpečiť, aby sme konali pre ľudí a spoliehali sa na nich vo všetkom, čo robíme. Musíme sa riadiť zásadou od ľudí k ľuďom“ a „stále puto s ľuďmi“.
Musíme dýchať rovnaký vzduch ako ľudia, zdieľať rovnakú budúcnosť a stále s nimi skutočne v spojení.

Musíme svedomito študovať teóriu troch reprezentácií, poučiť sa z Jiangovho revolučného ducha a správania, ako aj z jeho vedeckého postoja a tvorivého ducha pri uplatňovaní marxistického postoja, názorov a metód na štúdium nových okolností a riešenie nových problémov. Musíme sa snažiť v jednote vybudovať z našej krajiny veľkú modernú socialistickú krajinu, ktorá je podľa listu prosperujúca, silná, demokratická, kultúrne vyspelá, harmonická a krásna.

Príčinou veľkého omladenia čínskeho národa je kryštalizácia usilovného úsilia a úsilia generácií komunistov vrátane súdruha Ťiang Cemina. Na ceste vpred musí celá strana, celá armáda a čínsky ľud všetkých etnických skupín nasledovať silné vedenie Ústredného výboru KSČ so súdruhom Si Ťin-pchingom v jeho jadre, držať veľkú zástavu socializmu s čínskymi charakteristikami, plne implementovať myšlienku Si Ťin-pchinga o socializme s charakteristikami pre novú éru, pokračovať vo veľkom zakladaní ducha strany, naďalej si pevnú dôveru, zjednotiť sa ako jeden, napredovať odhodlane a v jednote sa snažiť vybudovať modernú socialistickú národnú krajinu ktorá všetkých rešpektuje a podporuje omladenie na všetkých frontoch.

Večná sláva súdruhovi Jiang Zeminovi!

Kapitalizmus ako sme ho poznali v minulosti je mŕtvy.

17.04.2024

Pozrite si video pod týmto článočkom. Video je vlastne nedávny rozhovor Yanisa Varoufakisa s moderátorom portálu PoliticsJOE o súčasnej sociálno-ekonomickej situácií, dôvody súčasných problémov v západnej spoločnosti.

Tomáš Zavázal prišiel nedávno na Ukrajine o život.

16.04.2024

Na youtube mal Tomáško svoju vlastné videa, ktoré vytvoril pred 8 rokmi. Vtedy to bol ešte taký malý chlapček, mohol mať tak okolo 12 – 14 rokov. Ten chlapček sa staroby nedožil. Prečo sa nechal nalákať na vojnu na Ukrajine? Biť žoldnierom je veľmi nebezpečná práca. Čo na to jeho rodičia?

V Čínskej Ľudovej rep. sa za 1. štvrťrok 2024 predalo viac ako 6,7 milióna automobilov.

10.04.2024

Čínsky automobilový trh sa v prvom štvrťroku 2024 výrazne rozbehol, pričom výroba a predaj áut prekročili v tomto období 6,7 milióna kusov, ukázali v stredu údaje Čínskej asociácie výrobcov automobilov (CAAM). Od januára do marca sa výroba automobilov medziročne zvýšila o 6,4 percenta na 6,6 milióna kusov, zatiaľ čo predaj automobilov vzrástol medziročne o 10,6 [...]

Čierny kašeľ / Pertussis /

Čierny kašeľ v Bratislavskom kraji: Hygienici evidujú 74 prípadov ochorenia

19.04.2024 12:21

Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine nularočných osôb.

Ján Mazák / Ján Gandžala /

Súdnu radu dočasne vedie jej podpredseda Ján Gandžala

19.04.2024 11:56

Termín voľby nového predsedu Súdnej rady SR zatiaľ neoznámili.

francúzsko, polícia

Vo Francúzsku zomrela školáčka na infarkt, útočník predtým pobodal jej spolužiačky

19.04.2024 11:55

Škola bola uzavretá po útoku muža s nožom na dvojicu školáčok.

Islamský štát, islamisti

Islamský štát zaútočil na provládnych bojovníkov v Sýrii, zabili 28 vojakov

19.04.2024 11:05, aktualizované: 12:03

Pri druhom útoku blízko Búkamálu pri hraniciach s Irakom zomrelo ďalších šesť sýrskych vojakov a dvaja boli unesení.

stan021

Masmédia bársčo napíšu a bársčo povedia

Štatistiky blogu

Počet článkov: 830
Celková čítanosť: 2711328x
Priemerná čítanosť článkov: 3267x

Autor blogu

Archív

Odkazy