Vlaky metra vyrobené v Číne dodané do Portugalska, ako prvé v EÚ.

13. februára 2023, stan021,

Prvá séria 18-súpravových súprav metra vyrobených v Čínskej Ľudovej republike bola dodaná do Portugalska v sobotu, čo znamená vôbec prvú dodávku súprav metra vyrobených v Číne do krajiny EÚ.

Vlak spĺňa očakávania verejnosti z hľadiska pohodlia, bezpečnosti a pohodlia a zlepší zážitok miestnych ľudí z cestovania, citoval portugalský minister pre životné prostredie a klímu Duarte Cordeiro vo vyhlásení.

Cordeiro v rozhovore pre Xinhua povedal, že „je to príklad vlaku, ktorý je prispôsobený hodnoteniam Porto Metro medzi cestujúcimi a pracovníkmi“, po návšteve kabíny vlaku a vyskúšaní sedadiel.

Vlak bol vyrobený spoločnosťou CRRC Tangshan a dodaný do metra Porto. Portugalsko je prvou krajinou EÚ, ktorá kúpila vlaky metra vyrobené v Číne.

Čínsky veľvyslanec v Portugalsku Zhao Bentang podľa vyhlásenia CRRC uviedol, že dodávka vlakov demonštruje strategické partnerstvo medzi Čínou a Portugalskom a potenciál bilaterálnej spolupráce na vyššej úrovni, cituje sa Zhao vo vyhlásení.

Prvý vlak začne prevádzku v máji a všetky vlaky budú dodané do konca septembra po skúškach a testoch.

Zavedenie digitálnej technológie zníži výrobné náklady vozidiel a zároveň ich urobí inteligentnejšími, ekologickejšími a pohodlnejšími, uviedol vo vyhlásení Tan Mu, generálny riaditeľ CRRC Tangshan.

Vo vyhlásení sa uvádza, že vlak metra novej generácie, ktorý spoločne navrhli CRRC Tangshan a spoločnosť Porto Metro, má charakteristiky nízkej hmotnosti, nízkej spotreby energie a digitálnejšej inteligencie v súlade s európskymi normami.

Vlaky majú podľa agentúry Xinhua maximálnu rýchlosť 80 kilometrov za hodinu a kapacitu 244 cestujúcich, z ktorých 64 sedí. Sieť metra v Porte bude mať 120 vagónov, vrátane týchto nových vozňov, informovala agentúra Xinhua.

V októbri 2022 bola prvá várka vlakov metra vyrobených v Číne odoslaná do Portugalska cez severočínsky prístav Tianjin.