Založ si blog

Vývoj súčasných AI technológií v Číne.

Technológie súvisiace s AIGC, vrátane nástrojov podobných ChatGPT, poháňajú produkciu obsahu pre médiá, zábavu a vzdelávanie

Čínske technologické spoločnosti zintenzívňujú úsilie o preniknutie do rýchlo rastúceho sektora obsahu vytváraného umelou inteligenciou a zavádzajú chatboty poháňané umelou inteligenciou alebo produkty podobné ChatGPT, ktorý od svojho spustenia v novembri strhol svet útokom. pokročilé konverzačné schopnosti.

ChatGPT, ktorý spustila americká výskumná spoločnosť AI OpenAI, dokáže napodobňovať ľudské reakcie na výzvy s obsahom generovaným AI a pomáhať ľuďom s úlohami, ako je písanie esejí a scenárov, vytváranie obchodných návrhov, vytváranie poézie a dokonca aj kontrola chýb v programe, využívaním algoritmov strojového učenia.

Odborníci uviedli, že obsah generovaný AI a technológie súvisiace s ChatGPT sa pravdepodobne stanú novým motorom poháňajúcim inovácie v produkcii obsahu a oslobodia tvorcov ľudí od nudných úloh, čo im umožní zamerať sa na kreatívne myslenie s obrovským aplikačným potenciálom v širokej škále oblastí. ako kultúra, médiá, zábava a vzdelávanie.

Čínske podniky majú výhody v tom, že používateľom ponúkajú konverzačné výsledky založené na umelej inteligencii v kontexte čínskeho jazyka a je potrebné vynaložiť viac úsilia na zhromaždenie zdrojov na zlepšenie modelov algoritmov, výpočtového výkonu a schopností spracovania prirodzeného jazyka, dodali.

Alibaba Group 8. februára potvrdila, že vyvíja nástroj ChatGPTstyle AI, ktorý je momentálne v internom testovaní. Spoločnosť neposkytla časový plán na spustenie svojho rivala ChatGPT.

Hraničné inovácie, ako sú veľké jazykové modely a generatívna AI, sú stredobodom záujmu spoločnosti od založenia Damo Academy, výskumného inštitútu, ktorý Alibaba spustila v roku 2017, uviedol hovorca Alibaba.

„Ako technologický líder budeme naďalej investovať do premeny špičkových inovácií na aplikácie s pridanou hodnotou pre našich zákazníkov, ako aj ich koncových používateľov, prostredníctvom cloudových služieb,“ dodal hovorca.

Baidu Inc, najväčšia čínska spoločnosť zaoberajúca sa vyhľadávacími nástrojmi, 7. februára oznámila, že podobný projekt AI chatbotov s názvom Ernie Bot dokončí interné testovanie v marci predtým, ako bude verejne spustený.

Spoločnosť so sídlom v Pekingu investovala veľké sumy peňazí do vývoja svojho systému Ernie, rozsiahleho modelu strojového učenia, ktorý sa vyvíjal niekoľko rokov a má hĺbkové sémantické porozumenie a schopnosti generovania.

Robin Li, spoluzakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti Baidu, v januári povedal, že keďže sa prah pre technologické aplikácie neustále znižuje, od tvorcov sa očakáva, že zavedú zlatú éru AI.

„AI prešla od porozumenia obrázkov a textu ku generovaniu obsahu,“ povedal Li a dodal, že AIGC v nasledujúcom desaťročí rozvráti existujúce modely produkcie obsahu a AI má potenciál uspokojiť obrovský dopyt po obsahu za desatinu nákladov, sto alebo tisíckrát rýchlejšie.

Ďalšie čínske technologické spoločnosti naskočili do rozbehnutého vlaku chatbotov. JD Cloud, pobočka cloud computingu čínskej platformy elektronického obchodu JD, 10. februára oznámila, že uvedie na trh produkt ChatJD podobný ChatGPT pre priemyselné aplikácie založený na platforme AI Yanxi.

ChatJD obsahuje platformu pre dialóg strojov poháňanú AI, ktorá dokáže generovať obsah a pochopiť zámery používateľov. Očakáva sa, že služba sa bude využívať v oblastiach ako maloobchod a financie.

Spoločnosť NetEase 9. februára oznámila, že jej vzdelávacia dcérska spoločnosť Youdao pracuje na obsahu generovanom AI a propaguje jeho aplikáciu v sektore vzdelávania. Spoločnosť iFlytek zaoberajúca sa inteligentnou rečou a umelou inteligenciou uviedla, že technológia súvisiaca s ChatGPT bude prvýkrát použitá v jej vzdelávacom stroji.

Pan Helin, spoluriaditeľ Výskumného centra digitálnej ekonomiky a finančných inovácií na Medzinárodnej obchodnej škole univerzity v Zhejiang, uviedol, že ChatGPT ako míľnik v technológiách súvisiacich s AIGC využíva posilňovanie učenia z ľudskej spätnej väzby na trénovanie veľkého jazykového modelu s významnými vylepšeniami. v schopnostiach spracovania prirodzeného jazyka, ktoré zlepšujú logiku odozvy.

Vyznačuje sa silným sémantickým porozumením a logickými schopnosťami založenými na kontexte, ale „má vyššie požiadavky na algoritmy a výpočtový výkon, ktorý sa spolieha na značné kapitálové investície“, povedal Pan.

Poznamenal, že ChatGPT môže ľuďom pomáhať pri písaní textov a počítačového kódu, ako aj pri analýze a spracovaní údajov, čo im umožňuje byť produktívnejší a efektívnejší.

„Aplikácia technológie súvisiacej s ChatGPT preto zníži prah mnohých pracovných miest, ako sú tvorcovia obsahu a programátori, a zvýši efektivitu práce, ale nakoniec nenahradí ľudskú pracovnú silu,“ dodal Pan.

Podľa správy, ktorú zverejnil Tencent Research Institute, AIGC povedie k novej revolúcii v oblasti digitálneho obsahu, podporí inovácie v priemysle digitálnej kultúry a uľahčí vývoj chatbotov, digitálnych ľudí a metaverza.

„Čínske technologické podniky majú jedinečné výhody pri rozširovaní scenárov aplikácií AI po celom svete v porovnaní s ich zahraničnými rovesníkmi na základe obrovskej domácej sociálnej siete v Číne a najväčšieho počtu používateľov internetu na svete,“ povedal Chen Jia, nezávislý výskumník v oblasti medzinárodnej stratégie.

Čína urobila významný pokrok v rozvoji priemyslu AI. Správa Stanfordskej univerzity ukázala, že Čína podala v roku 2021 viac ako polovicu svetových patentových prihlášok AI a naďalej vedie svet v počte časopisov, konferenčných príspevkov a súvisiacich publikácií o AI.

Baidu, Alibaba a Tencent veľa investovali do propagácie komerčného využitia AI a niektoré čínske jednorožce AI v posledných rokoch rýchlo rástli, povedal Chen.

Nedávna štúdia investičnej banky UBS uviedla, že ChatGPT získal 100 miliónov aktívnych používateľov mesačne, čo z neho robí najrýchlejšie rastúcu spotrebiteľskú aplikáciu v histórii. Okrem toho ChatGPT vyvolalo preteky v oblasti AI medzi hlavnými svetovými technologickými hráčmi.

Spoločnosť Microsoft oznámila vyhľadávací nástroj Bing a prehliadač Edge poháňaný AI, ktorý bude podporovaný technológiou ChatGPT. Google tiež predstavil nový nástroj chatbota s názvom Bard, ktorý má reagovať na výzvu, ktorú predstavuje ChatGPT.

Lu Yanxia, riaditeľka výskumu v poradenskej spoločnosti IDC China, povedala, že je nadšená z usporiadania čínskych technologických spoločností v produktoch podobných ChatGPT a v segmente AIGC, pretože získali prevahu v práci s čínskymi textovými informáciami a nahromadili obrovské množstvo údajov. v príbuzných oblastiach v porovnaní s ich zahraničnými partnermi by čínske podniky mali viac investovať do zlepšenia jazykových modelov a súvisiacich algoritmov.

V súčasnosti má ChatGPT určité obmedzenia v presnosti a rozsahu odpovedí a nebude dôkladne rozvracať trh vyhľadávačov, dodala.

Akcie súvisiace s AIGC pokračovali v raste na trhu akcií AI, ale odborníci vyjadrili obavy, že koncept podobný ChatGPT by mohol byť prehnaný a navrhli, aby ľudia racionálne investovali na akciovom trhu. Medzitým sa pravdepodobne objaví nový súbor problémov vrátane etiky, ochrany autorských práv, súkromia a bezpečnosti údajov.

Securities Times, národné finančné noviny v provincii Shenzhen v provincii Guangdong, minulý týždeň varovali pred rizikami pri prenasledovaní akcií konceptu ChatGPT. V úvodníku na titulnej strane sa uvádza, že hoci niektoré vyhľadávané koncepty boli úspešné, oveľa viac nových nápadov nebolo komercializovaných alebo si vyžadujú viac času na preukázanie.

Niektorí ľudia radi propagujú falošné koncepty, lákajú ostatných do schémy „pump and dump“, čo necháva investorov v slzách, čo naznačuje, že investori by nemali investovať slepo.

Šanghajská burza vydala 8. februára pracovné listy pre dohľad spoločnostiam Cloudwalk Technology a Speechocean, ktoré spochybnili dramatický nárast cien ich akcií za posledných osem obchodných dní uprostred šialenstva okolo chatbota ChatGPT. Akcie dvoch spoločností AI sa nasledujúci deň prepadli o 9,35 percenta a 2,68 percenta.

„V súčasnosti je skúmanie technológie súvisiacej s ChatGPT stále vo fáze zrodu a scenáre jej komerčných aplikácií a ziskové modely nie sú jasné,“ povedal Pan. Investori by mali robiť racionálne rozhodnutia a zostať opatrní, pokiaľ ide o potenciálne riziká slepých špekulácií, dodal.

Používanie konverzačných chatbotov v štýle ChatGPT a technológií súvisiacich s AIGC tiež vyvoláva obavy v súvislosti s etikou, ochranou autorských práv, akademickým podvádzaním a únikmi informácií, ktoré porušujú osobné súkromie, povedal Guo Tao, zástupca vedúceho čínskeho centra pre expertné služby elektronického obchodu.

„V minulosti sa AIGC používalo najmä na spracovanie textu. Jeho aplikačné scenáre boli rozšírené, podporované vyspelosťou a popularitou modelov hlbokého učenia, ktoré sú schopné pracovať s textom, hlasom, kódom, obrázkom, videom a inými typmi obsahu,“ vysvetlil Guo.

K realizácii rozsiahlej komercializácie AIGC je však ešte dlhá cesta, pretože podporné technológie a súvisiace zákony a predpisy nie sú ani zďaleka vyspelé, dodal.

Chen Duan, riaditeľ Centra rozvoja inovácií pre integráciu digitálnej ekonomiky na Centrálnej univerzite financií a ekonómie, uviedol, že AIGC výrazne rozpúta dopyt ľudí po vyjadrení svojej kreativity a bude riadiť vývoj komerčných modelov produkcie obsahu. Hoci je AIGC v počiatočnom štádiu vývoja, Chen je optimistický, pokiaľ ide o jeho vyhliadky.

Trhová konzultačná spoločnosť Gartner uviedla, že jednou z najviditeľnejších a najvýkonnejších techník AI, ktoré prichádzajú na trh, je generatívna AI. Predpovedá, že do roku 2025 bude generatívna AI predstavovať 10 percent všetkých vytvorených údajov v porovnaní s menej ako 1 percentom v roku 2022 a mohla by sa použiť na celý rad činností, ako je vytváranie softvérového kódu, uľahčenie vývoja liekov a cielený marketing.

Čína doteraz nainštalovala 0,66 a 0,46 miliardy kWh slnečných a veterných zdrojov na výrobu čistej elektrickej energie. Falošná „teória nadmernej kapacity“

22.04.2024

Inštalovaná kapacita Číny na výrobu elektriny zo zdrojov čistej energie v prvom štvrťroku prudko vzrástla, čo analytici pripisujú rastúcemu domácemu dopytu po elektrine, keďže Čína sa usiluje o vysokokvalitný a ekologický rozvoj. Analytici vyvrátili tvrdenia o „nadmernej kapacite“, ktoré v poslednej dobe presadzovali niektoré západné krajiny, a poznamenali, že takýto [...]

Kapitalizmus ako sme ho poznali v minulosti je mŕtvy.

17.04.2024

Pozrite si video pod týmto článočkom. Video je vlastne nedávny rozhovor Yanisa Varoufakisa s moderátorom portálu PoliticsJOE o súčasnej sociálno-ekonomickej situácií, dôvody súčasných problémov v západnej spoločnosti.

Tomáš Zavázal prišiel nedávno na Ukrajine o život.

16.04.2024

Na youtube mal Tomáško svoju vlastné videa, ktoré vytvoril pred 8 rokmi. Vtedy to bol ešte taký malý chlapček, mohol mať tak okolo 12 – 14 rokov. Ten chlapček sa staroby nedožil. Prečo sa nechal nalákať na vojnu na Ukrajine? Biť žoldnierom je veľmi nebezpečná práca. Čo na to jeho rodičia?

ján slota

Obnovený proces v korupčnej kauze Jána Slotu prerušili

26.04.2024 11:21

Kým Ústavný súd SR nerozhodne, dovtedy bude konanie prerušené. Prokurátor voči tomu podal sťažnosť.

Slávnostné otvorenie DSB observatória v Bratislave

VIDEO: Bratislava má prvú hvezdáreň, zložili sa na ňu sponzori a nadšenci. Neskôr privíta aj širokú verejnosť

26.04.2024 10:55

Na Deutsche Schule Bratislava slávnostne otvorili prvú hvezdáreň v Bratislave - DSB Observatórium.

Polícia SR

Nastúpila do MHD a domov sa už nevrátila. Polícia pátra po 14-ročnej Liliane

26.04.2024 10:44

Žilinskí policajti žiadajú verejnosť o pomoc.

Viktor Orbán

Gyöngyösi: Orbán je nepriateľ národa, premenil Maďarsko na diktatúru. Budapešť by nemala zabudnúť na sovietske tanky

26.04.2024 10:40

Myslím, že sme sa v Maďarsku vrátili do boľševických časov, tvrdí predseda strany Jobbik.

stan021

Masmédia bársčo napíšu a bársčo povedia

Štatistiky blogu

Počet článkov: 831
Celková čítanosť: 2718395x
Priemerná čítanosť článkov: 3271x

Autor blogu

Archív

Odkazy