Založ si blog

Brazília a Čína budú obchodovať v juanoch.

Čínsky renminbi (RMB – juan) zrýchľuje v rozširovaní svojho globálneho používania, čo je trend, ktorý pomôže vybudovať odolnejší medzinárodný menový systém, taký, ktorý je menej závislý od amerického dolára a viac prispieva k rastu obchodu, uviedli vo štvrtok odborníci.

Komentovali to po tom, čo Čína a Brazília – dve hlavné rozvíjajúce sa ekonomiky a členovia BRICS – údajne dosiahli dohodu o obchodovaní vo svojich vlastných menách, pričom sa vzdali amerického dolára ako sprostredkovateľa.

Dohoda umožní Číne a Brazílii uskutočňovať svoje rozsiahle obchodné a finančné transakcie priamo a vymieňať si RMB za realy a naopak, namiesto prechodu cez dolár, uviedla v stredu Agence France-Presse s odvolaním sa na brazílsku vládu.

Správa prichádza uprostred rastúceho globálneho využívania RMB. Prvá čínska cezhraničná transakcia so skvapalneným zemným plynom urovnaná v RMB bola dokončená v utorok po tom, čo Exportno-importná banka Číny začiatkom tohto mesiaca dosiahla prvú spoluprácu na úvere v RMB so Saudskou národnou bankou, najväčšou bankou v Saudskej Arábii.

Zhu Min, podpredseda Čínskeho centra pre medzinárodné ekonomické výmeny, uviedol, že prebieha trend, že viac ekonomík je ochotných používať RMB pri zúčtovaní a platbách, čo je pre čínsku menu „významný krok“ k internacionalizácii a odráža rastúca dôvera medzinárodného spoločenstva v ňu.

Finančné sankcie prijaté Spojenými štátmi od začiatku ukrajinskej krízy spustili do určitej miery „krízu dôvery“ pre dolár, čím podporili globálne používanie iných mien vrátane RMB, povedal Zhu na okraj Boao. Výročná konferencia Fórum pre Áziu.

Zhou Maohua, makroekonomický analytik z China Everbright Bank, uviedol, že používanie miestnych mien v bilaterálnom obchode bude pre Čínu a Brazíliu výhodné pre všetkých, čím sa zníži riziko výkyvov výmenných kurzov, ktorým čelia spoločnosti zahraničného obchodu, a tým sa podporí rast obchodu.

Vo februári Čína a Brazília podpísali memorandum o porozumení o vytvorení zúčtovacích mechanizmov RMB v Brazílii, ktoré odborníci považujú za nevyhnutnú infraštruktúru pre obe ekonomiky na obchodovanie s miestnymi menami.

Dojednania pomôžu podnikom a finančným inštitúciám oboch krajín využívať RMB na cezhraničný obchod a uľahčia bilaterálny obchod a investície, uviedla vo štvrtok hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Mao Ning.

Finančná infraštruktúra spojená s internacionalizáciou RMB by sa mala ďalej zlepšovať, uviedol začiatkom marca Pan Gongsheng, viceguvernér Čínskej ľudovej banky, centrálnej banky krajiny. Krajina bude ďalej zlepšovať svoj systém obchodovania a vyrovnania pre cezhraničné investície a financovanie pomocou meny, dodal Pan.

„Myslím si, že internacionalizácia renminbi sa pravdepodobne urýchli,“ povedal Hong Hao, hlavný ekonóm GROW Investment Group, globálnej spoločnosti spravujúcej aktíva so sídlom v Číne, a zdôraznil, že nedávny vývoj naznačuje, že sa vyvíja alternatívny menový systém mimo hegemónie amerického dolára.

Keďže americké finančné sankcie poškodzujú postavenie dolára ako globálnej meny, mnohé ekonomiky, ako napríklad Saudská Arábia, Rusko a Brazília, hľadajú alternatívu k existujúcemu systému zameranému na dolár, čo prispieva k rastúcemu globálnemu využívaniu RMB, povedal Hong.

Čína a jej obchodní partneri, ktorí zavedú viac dohôd o vyrovnaní v miestnej mene, môžu pomôcť znížiť svoju závislosť od amerického dolára, znížiť transakčné náklady a zjednodušiť riadenie devíz, povedal Hong.

Čína doteraz nainštalovala 0,66 a 0,46 miliardy kWh slnečných a veterných zdrojov na výrobu čistej elektrickej energie. Falošná „teória nadmernej kapacity“

22.04.2024

Inštalovaná kapacita Číny na výrobu elektriny zo zdrojov čistej energie v prvom štvrťroku prudko vzrástla, čo analytici pripisujú rastúcemu domácemu dopytu po elektrine, keďže Čína sa usiluje o vysokokvalitný a ekologický rozvoj. Analytici vyvrátili tvrdenia o „nadmernej kapacite“, ktoré v poslednej dobe presadzovali niektoré západné krajiny, a poznamenali, že takýto [...]

Kapitalizmus ako sme ho poznali v minulosti je mŕtvy.

17.04.2024

Pozrite si video pod týmto článočkom. Video je vlastne nedávny rozhovor Yanisa Varoufakisa s moderátorom portálu PoliticsJOE o súčasnej sociálno-ekonomickej situácií, dôvody súčasných problémov v západnej spoločnosti.

Tomáš Zavázal prišiel nedávno na Ukrajine o život.

16.04.2024

Na youtube mal Tomáško svoju vlastné videa, ktoré vytvoril pred 8 rokmi. Vtedy to bol ešte taký malý chlapček, mohol mať tak okolo 12 – 14 rokov. Ten chlapček sa staroby nedožil. Prečo sa nechal nalákať na vojnu na Ukrajine? Biť žoldnierom je veľmi nebezpečná práca. Čo na to jeho rodičia?

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

stan021

Masmédia bársčo napíšu a bársčo povedia

Štatistiky blogu

Počet článkov: 831
Celková čítanosť: 2718128x
Priemerná čítanosť článkov: 3271x

Autor blogu

Archív

Odkazy