Založ si blog

Obchod medzi RF a ČĽR v 1. štvrťroku 2023.

Celkový obchod Číny s Ruskom si v prvom štvrťroku udržal svoju silnú dynamiku rastu s nárastom o 38,7 percenta oproti predchádzajúcemu roku, čo výrazne prekonalo rast celkového obchodu Číny.

Vzhľadom na to, že energetická spolupráca zaberá viac ako 40 percent bilaterálneho obchodu s komoditami a zohráva kľúčovú úlohu, a podpora vyrovnania v miestnej mene sa zrýchľuje, očakáva sa, že bilaterálny obchod tento rok prekročí hranicu 200 miliárd USD, uviedli odborníci.

Bilaterálny obchod v prvom štvrťroku dosiahol 53,85 miliardy USD. Čínske zásielky do Ruska medziročne vzrástli o 47,1 percenta na 24,07 miliardy dolárov, zatiaľ čo dodávky z Ruska vzrástli o 32,6 percenta na 29,77 miliardy dolárov, uviedli vo štvrtok údaje čínskej Generálnej colnej správy.

Len v marci dosiahol celkový bilaterálny obchod 20,07 miliardy USD, čo je medziročný nárast o 77 percent, pričom sa zrýchlil z 36,4 percenta v prvých dvoch mesiacoch, ukázali čínske colné údaje.

„Silná dynamika rastu je v rámci trhových očakávaní, keďže najvyšší lídri oboch krajín si ujasnili smerovanie bilaterálnej spolupráce. Pragmatická ekonomická spolupráca sa stala nezastaviteľným trendom,“ povedal Song Kui, prezident Súčasného čínsko-ruského regionálneho ekonomického výskumného inštitútu. Global Times vo štvrtok.

Song odhadol, že bilaterálny obchod tento rok prekročí hranicu 200 miliárd USD vzhľadom na silný rast.

Vlani dosiahol bilaterálny obchod rekordných 190,27 miliardy dolárov. Čínsky vývoz mechanických a elektrických výrobkov, automobilov a autodielov do Ruska výrazne vzrástol.

Čína je najväčším obchodným partnerom Ruska už 13 po sebe nasledujúcich rokov a obe krajiny pokračujú v prehlbovaní vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a dosahujú solídny pokrok v strategických projektoch.

Rusko je v súčasnosti jedným z popredných dodávateľov energií do Číny. Obe krajiny rozšírili svoje väzby v energetickom sektore z čistého obchodovania s komoditami ropy a zemného plynu na priemyselnú spoluprácu pri prieskume a rafinácii ropy a zemného plynu, povedal Liu Qian, výkonný zástupca riaditeľa Centra pre ruské a stredoázijské štúdie Čínska ropná univerzita (Peking).

Podľa oficiálnych údajov Čína v roku 2022 kúpila z Ruska viac ako 6,5 milióna ton skvapalneného zemného plynu a 86,25 milióna ton ropy.

„Obrovská kapacita a obchodná flexibilita čínskeho trhu by mohla absorbovať veľkú časť ruskej energie a zabezpečiť stabilný pokrok rozsiahlych projektov energetickej spolupráce,“ povedal Liu.

Podniky oboch strán udržiavajú výmeny a aktívne konzultácie o novom projekte rusko-čínskeho plynovodu prechádzajúceho cez Mongolsko a Čína bude naďalej podporovať podniky pri vykonávaní výskumu a konzultácií v súlade s obchodnými princípmi, uviedol predstaviteľ čínskeho národného energetického úradu. Administratíva to uviedla na stredajšej tlačovej konferencii.

Výstavba závodu na spracovanie zemného plynu Amur za účasti podnikov financovaných Čínou sa začala v roku 2015. V roku 2022 bolo dokončených 87,52 percent stavebných prác závodu, uviedol v decembri minulého roka ruský štátny energetický gigant Gazprom.

Závod pošle do Číny každý rok 38 miliárd kubických metrov (bcm) zemného plynu podľa plánu a plnú kapacitu 42 bcm dosiahne v roku 2025.

„Stále existuje veľký potenciál pre čínsko-ruskú energetickú spoluprácu,“ povedal Liu.

Na jednej strane ruské dodávky zemného plynu do Číny budú naďalej rásť. Okrem toho, vzhľadom na globálnu energetickú transformáciu a ciele Číny v oblasti „dvoj uhlíka“, existuje tiež veľký priestor pre spoluprácu v oblasti obnoviteľnej, vodíkovej, jadrovej energie a čistého a efektívneho využívania energie, vysvetlil.

Ako bilaterálny obchod rastie, čínsky juan si v Rusku získava na popularite a vyrovnanie v miestnej mene vyradením amerického dolára sa stáva čoraz silnejším.

Podľa správy Bank of Russia, centrálnej banky krajiny, dosiahol podiel obchodovaného páru juan/rubeľ na ruskom devízovom trhu v marci nové maximum 39 percent. Za rovnaké obdobie klesol podiel amerického dolára/rubľa na 34 percent, čo je najmenej za posledné roky.

Vo februári juan prekonal dolár v objeme obchodov na ruskej burze.

Ozon Holding, jeden z najväčších ruských online predajcov, zdvojnásobuje čínsku menu, aby odvrátil rastúce vonkajšie neistoty.

Simon Huang, generálny riaditeľ spoločnosti Ozon China, pre Global Times povedal, že „tento rok aktívne podporujeme vyrovnanie v juanoch pre čínskych cezhraničných predajcov na našej platforme. Od ceny komodít až po platby sa tento proces sústreďuje na juan, aby sa znížil riziko kolísania výmenných kurzov.“

Mierová konferencia medzi RF a Ukrajinou vo Švajčiarsku.

22.03.2024

Osobitný predstaviteľ Čínskej Ľudovej rep. pre euroázijské záležitosti Li Hui predniesol v piatok v Pekingu prejav na stretnutí diplomatov, v ktorom uviedol, že Čína komunikovala so Švajčiarskom o možnej mierovej konferencii a že akékoľvek mierové rozhovory by sa mali začať medzi Ukrajinou a Ruskom. Na tomto stretnutí sa zúčastnili diplomati a zástupcovia veľvyslanectva [...]

Najodvážnejšia stavba sveta – diaľnica v hornatom teréne.

13.03.2024

V Čínskej Ľudovej rep. nedávno spustili do prevádzky diaľnicu, ktorá prechádza veľmi zložitým terénom a táto diaľnica je považovaná za novodobý div sveta. Je neuveriteľné, že ľudia dokázali postaviť takúto diaľnicu. Tu je video o tejto unikátnej stavbe. https://www.youtube.com/shorts/R88hs1_s334 alebo aj toto video:

Výroba el. energie v Číne, porovnanie s EÚ.

04.03.2024

Minulý rok sa v Čínskej Ľudovej rep. vyrobilo celkovo 9 456 miliárd kWh elektrickej energie. Započítavali sa tam aj závodné elektrárne, napr. výrobcovia železa a cementu prevádzkujú svoje vlastné elektrárne. Tieto elektrárne ale nedodávajú el. energiu do elektrickej siete pre obyvateľstvo. Z toho 2 755 miliárd kWh bolo vyrobených z obnoviteľných zdrojov ako voda, vietor, [...]

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

stan021

Masmédia bársčo napíšu a bársčo povedia

Štatistiky blogu

Počet článkov: 826
Celková čítanosť: 2691997x
Priemerná čítanosť článkov: 3259x

Autor blogu

Archív

Odkazy