Sonda Zhurong našla vodu v nízkych zemepisných šírkach Marsu.

1. mája 2023, stan021,

PEKING 30. apríla (Sin-chua) – Čínsky marsovský rover Zhurong poskytol kľúčový pozorovací dôkaz tekutej vody v nízkych marťanských zemepisných šírkach, najteplejších oblastiach na červenej planéte, podľa novej štúdie publikovanej tento týždeň v časopise Science Advances.

Predchádzajúce štúdie našli dôkazy o veľkom množstve tekutej vody na rannom Marse, ale dramatické klimatické zmeny viedli k veľmi nízkemu tlaku a obsahu vodnej pary, čo sťažilo udržateľnú existenciu tekutej vody na súčasnej planéte. Vedci sa domnievajú, že voda tam teraz môže existovať iba v pevnej alebo plynnej forme.

Kvapky pozorované na robotickom ramene pristávacieho modulu Phoenix Mars pristávacieho modulu NASA však dokazujú, že slaná tekutá voda sa môže objaviť v lete vo vysokých zemepisných šírkach na Marse. Numerické simulácie tiež naznačujú, že v určitých oblastiach Marsu sa môžu krátkodobo vyskytnúť klimatické podmienky vhodné pre kvapalnú vodu. Dôkazy o tekutej vode v nízkych zemepisných šírkach planéty, kde sú povrchové teploty najvyššie, však stále chýbajú.

Zistenia z roveru Zhurong teraz vypĺňajú túto medzeru.

Zhurong je súčasťou čínskej prieskumnej misie Tianwen-1 Mars. Na Utopia Planitia, rozľahlej planine na severnej pologuli Marsu, pristál 15. mája 2021. Prešiel približne 2 kilometre a odoslal na Zem prúd údajov, kým sa prepol do spiaceho režimu. Miesto pristátia bolo v oblasti Marsu s nízkou zemepisnou šírkou.

Skupina viac ako 20 výskumníkov z Čínskej akadémie vied odvtedy použila údaje získané kamerami a detektormi na palube roveru na štúdium rôznych povrchových prvkov a materiálového zloženia dún v pristávacej oblasti.

Na povrchu dún našli niektoré dôležité morfologické znaky, ako sú kôry, trhliny, granulácia, polygonálne hrebene a pásová stopa. Analýza údajov odhalila, že povrchová vrstva duny je bohatá na minerály vrátane hydratovaných síranov, hydratovaného oxidu kremičitého a ferrihydritu.

„Podľa nameraných meteorologických údajov z roverov Zhurong a iných Marsových roverov sme usúdili, že tieto charakteristiky povrchu dún súvisia so zapojením tekutej slanej vody vytvorenej následným topením námrazy a snehu padajúceho na povrchy dún s obsahom soli, keď dôjde k ochladeniu. “, povedal vedúci výskumník Qin Xiaoguang, ktorý pracuje v Inštitúte geológie a geofyziky akadémie.

Qin vysvetlil, že soli v dunách spôsobujú, že mráz a sneh sa pri nízkych teplotách topia a vytvárajú slanú tekutú vodu. Keď slaná voda vyschne, vyzrážané hydratované minerály viažu častice piesku za vzniku pieskových agregátov a kôry. Kôra je potom ďalej popraskaná zmršťovaním. Proces sa neskôr opakuje, výsledkom čoho sú hrebene a pásiky na povrchu kôry.

V štúdii výskumníci odhadli, že duny Zhurong boli vytvorené asi pred 400 000 až 1,4 miliónmi rokov. Výmena vodnej pary medzi vyššími a nižšími zemepisnými šírkami počas tohto obdobia viedla k opakovanému vlhkému prostrediu v nízkych marťanských šírkach, po ktorom nasledoval častý výskyt slanej vody, keď teploty v regióne klesli.

Qin povedal, že objav poskytuje kľúčový dôkaz tekutej vody v nízkych zemepisných šírkach Marsu, kde sú povrchové teploty relatívne teplé a vhodnejšie pre život ako vysoké zemepisné šírky.

Poskytuje tiež informácie pre návrh budúcich stratégií prieskumu pre rovery na Marse. Keďže slaná voda kedysi existovala v rôznych zemepisných šírkach na povrchu Marsu, prioritu by mali mať mikróby tolerantné voči soli v budúcich misiách hľadajúcich existujúci život na Marse, uviedli vedci v štúdii.