Rast spotreby energie dokazuje ekonomickú životaschopnosť Číny.

14. mája 2023, stan021,

Rast spotreby energie dokazuje ekonomickú vitalitu Číny. Čínsky turistický priemysel nedávno zaznamenal rýchle oživenie a regióny v celej krajine sa pripravujú na vyššiu priemyselnú výrobu.

To viedlo k výraznému zvýšeniu spotreby energie. Výrobný sektor vykázal dennú spotrebu elektriny 12,44 miliardy kWh a spotreba energie v 26 provinciách dosiahla pozitívny rast.

Tieto čísla naznačujú stabilné oživenie a rast čínskej ekonomiky.

Vďaka rozmachu cestovného ruchu sa počas uplynulého prvomájového sviatku evidentne zvýšila spotreba elektriny v komerčnom a cestovnom ruchu.

Spotreba energie v obchodných štvrtiach v Čchang-ša, centrálnej čínskej provincii Chu-nan, vzrástla počas päťdňového sviatku medziročne o 13,27 percenta. V juhozápadnej čínskej provincii Kuej-čou dosiahla spotreba elektriny komerčných budov 147 miliónov kWh, čo je medziročný nárast o 9,7 percenta.

Spotreba elektrickej energie je barometer a veterná lopatka odzrkadľujúci ekonomickú výkonnosť krajiny. Od tohto roku viaceré regióny v Číne zaznamenali nárast spotreby energie po postupnom oživení spotrebného trhu a oživení výroby priemyselných podnikov.

Podľa štatistík sa spotreba energie v prvom štvrťroku tohto roka zvýšila v 26 regiónoch na úrovni provincií v Číne. Rast bol viac ako 10 percent v autonómnej oblasti Ningxia Hui, provincii Qinghai, provincii Gansu a autonómnej oblasti Tibet. Autonómna oblasť Vnútorné Mongolsko a autonómna oblasť Kuang-si Zhuang zaznamenali rast o viac ako 8 percent. Rozširujúci sa dopyt po elektrine presne naznačoval zrýchlené oživenie ekonomiky.

Objem spotreby energie priamo odzrkadľuje prácu a život ľudí a je skutočným ukazovateľom pri pozorovaní ekonomických aktivít, povedal Liu Xiangdong, zástupca vedúceho Oddelenia ekonomického výskumu v Čínskom centre pre medzinárodné ekonomické výmeny.

Spotreba energie sa v tomto roku rýchlo odrazila, čo naznačuje expanziu ekonomických aktivít a pokračujúci trend ekonomického oživenia, dodal Liu.

Nárast spotreby energie prišiel zo zlepšujúcej sa výroby a spotreby.

Podľa štatistík zverejnených Národnou energetickou správou celková spotreba energie v Číne za prvé tri mesiace tohto roka medziročne vzrástla o 3,6 percenta. Najmä elektrina spotrebovaná v sekundárnom priemysle vzrástla o 4,4 percenta, čo prispelo 78 percentami k zvýšeniu spotreby energie.

V marci bola denná spotreba energie vo výrobnom sektore 12,44 miliardy kWh, čo je o 950 miliónov kWh viac ako v rovnakom období roku 2022.

Došlo k výraznému nárastu spotreby energie v podnikoch na výrobu špičkových technológií a zariadení, ktorá presiahla 10 percent vo viacerých regiónoch na provinčnej úrovni. Napríklad spotreba energie vo výrobnom priemysle provincie Zhejiang sa vrátila na takmer najvyššiu úroveň v histórii a objem elektriny spotrebovanej výrobcami počítačov, telekomunikácií a iných elektronických zariadení v autonómnej oblasti Ningxia Hui vzrástol o 113 percent v porovnaní s minulým rokom.

V období od januára do marca sa spotreba energie v odvetví ubytovania a stravovania medziročne zvýšila o 4,1 percenta, čo je o 7,1 percentuálneho bodu viac ako rast v štvrtom štvrťroku 2022. Vďaka rýchlemu rozvoju odvetvia elektrických vozidiel spotreba energie podnikov na nabíjanie a výmenu batérií vyskočila o 63 percent v porovnaní s minulým rokom.

Ako Čína obnovuje tempo a poriadok práce a života, všetky sektory zaznamenávajú čoraz vyšší dopyt po elektrine, čo je odrazom ekonomického oživenia, povedal Liu.

Mnohí odborníci sa domnievajú, že rastúci dopyt a zotavujúca sa ekonomika sú faktormi, ktoré poháňajú prudký nárast spotreby energie, a rastúca spotreba energie odráža dôveru trhových subjektov a vitalitu ekonomiky.

Spotreba energie, zatiaľ čo stúpa, sa zmenila na zelenšiu.

Štatistiky ukazujú, že výroba obnoviteľnej energie v Číne vzrástla v prvom štvrťroku tohto roka medziročne o 11,4 percenta na 594,7 miliardy kWh. Najmä výroba veternej a fotovoltaickej energie dosiahla 342,2 miliardy kWh, čo predstavuje medziročný nárast o 27,8 percenta. Nová inštalovaná kapacita obnoviteľnej energie dosiahla 47,4 milióna kWh, čo predstavuje medziročný nárast o 86,5 percenta a predstavuje 80,3 percenta z celkovej novej kapacity.

Rozširujúce sa investície do energetiky ešte viac posilnili garanciu dodávky elektrickej energie. V prvom štvrťroku veľké podniky vyrábajúce energiu v Číne dokončili investíciu 126,4 miliardy juanov (18,23 miliardy USD) do projektov dodávok energie, čo predstavuje medziročný nárast o 55,2 percenta. Najmä investície do projektov výroby solárnej energie vzrástli o 177,6 percenta a investície do výroby jadrovej energie o 53,5 percenta.

Oživenie makroekonomiky v tomto roku podporí rast spotreby energie, uviedol výkonný riaditeľ China Electricity Council a dodal, že rast spotreby energie sa v druhom štvrťroku tohto roka očakáva rýchly návrat.

Podľa odhadov China Electricity Council dosiahne celková spotreba energie v Číne v tomto roku 9,15 bilióna kWh s ročným rastom okolo 6 percent.