Čínski vedci dokázali prítomnosť oceánu na Marse v staroveku.

19. mája 2023, stan021,

WUHAN 19. mája (Xinhua) – Čínski vedci objavili priame dôkazy, ktoré dokazujú existenciu starovekého oceánu na severnej planine Marsu, uvádza Čínska univerzita geovied vo Wu-chane.

Predchádzajúce štúdie našli dôkazy o veľkom množstve kvapaliny na ranom Marse, ale tvrdenia zostali kontroverzné kvôli nedostatku analýzy.

Výskumný tím pod vedením Xiao Longa, profesora z univerzity, analyzoval vedecké údaje z multispektrálnej kamery marsovského roveru Zhurong a podľa výskumného článku po prvýkrát našiel petrologické dôkazy morských sedimentárnych hornín na povrchu Marsu, publikované v časopise National Science Review.

„Keď sme sa pozreli na obrázky z palubnej kamery roveru, zistili sme, že podložné štruktúry obnažených hornín sa výrazne líšia od bežných vulkanických hornín na povrchu Marsu, ako aj podložných štruktúr tvorených liparskými pieskami,“ Xiao povedal.

Dodal, že obojsmerné prúdové charakteristiky indikované poznatkami o podstielke boli v súlade s nízkoenergetickými prílivovými tokmi v prostredí zemského pobrežia a plytkého oceánu.

Výsledky štúdie poskytli priamu podporu pre existenciu starovekého oceánu na Marse.