Založ si blog

Komentár: G7 by sa mala premenovať na G1+6.

Na práve skončenom samite Skupiny siedmich (G7) v Japonsku symbolický prejav solidarity nedokázal prekryť trhliny v skupine.

Sebecký strýko Sam sťažuje bloku vytvoriť si jednotnú vôľu, keďže si čoraz viac krajín uvedomuje, že jediná svetová superveľmoc manévruje, aby premenila skupinu na geopolitický nástroj na konfrontáciu a dobývanie.

Vzájomný rešpekt medzi Spojenými štátmi a ich spojencami, ak nejaký existuje, bol prehnaný. Od „odrazujúcej“ dohody AUKUS až po americký zákon o znižovaní inflácie, ktorého obrovské dotácie rozzúrili Európanov, je nadmieru jasné, že Spojené štáty len zriedka dbajú na obavy alebo záujmy svojich partnerov. Niekedy ich to jednoducho odrovnalo.

Krátky „unipolárny moment“ bezprecedentnej moci USA v období po studenej vojne je už minulosťou. Svet smeruje k veku multipolarity. Ambícia Washingtonu o globálnu nadvládu však zostáva živá a deštruktívna. Aby si krajina udržala globálnu hegemóniu, je zameraná na vyvolávanie konfrontácií a rozporov, aby mohla rozdeliť svet a vládnuť zvrchovane. To je presne dôvod, prečo zhoršuje tragickú ukrajinskú krízu napriek narastajúcim výzvam na mierové rozhovory.

Washington sa tiež snaží prinútiť veľké európske krajiny, aby sa postavili na jednu stranu v otázkach týkajúcich sa Číny, pričom požaduje ich spoluprácu, aby ázijskú krajinu udržali dole.

S americkou manipuláciou sa G7 teraz v skutočnosti skladá z jedného šéfa nátlaku a šiestich „napoly spolupáchateľov, napoly obetí“. V žiadnom prípade nemôže byť silou pre mier a spoločné dobro sveta.

Nečakajte, že washingtonská hra o mocenskej politike, ako aj jeho stratégia rozdeľovania a panovania budú mať svoje. Prax Spojených štátov nútiť svojich spojencov, aby sa prispôsobili, je spochybňovaná skutočnosťou, že záujmy národov sveta sa v tomto veku ekonomickej globalizácie čoraz viac prelínajú.

Čoraz viac národov, najmä tých na globálnom juhu, si postupne uvedomuje, že slepé prikláňanie sa na stranu Spojených štátov len ohrozuje ich budúcnosť. Nechcú byť použité ako pešiaci alebo znížení na vazala.

Napríklad, keď Spojené štáty vyzvali svojich spojencov z G7, aby „zaujali silnejšie pozície voči Pekingu“, krajiny ako Nemecko a Francúzsko zdôraznili, že „G7 nie je ‚protičínska aliancia‘,“ uviedla nemecká medzinárodná televízia Deutsche Welle. „Tiež zdôraznili, že zrušenie rizika pre svoje ekonomiky neznamená prerušenie väzieb s Čínou.“

„Počítanie so zastaraným vzorcom, dobro verzus zlo, to v tomto veku neskončí. Stretnutie G7 to urobí len ďalšou slávnostnou fotografickou akciou,“ uviedol dubajský denník Gulf News v článku s názvom „Prečo zastaraná G7″ už nie je relevantná.“

Vďaka povýšeneckému a samoobslužnému Washingtonu G7 chýba buď odhodlanie presadzovať globálny pokrok, ani solidarita na jednotnú prácu. Washington bude tiež sklamaný z toho, že ostatní členovia G7 sa len ťažko môžu vzdať jeho egu globálnej nadvlády. Možno je čas premenovať skupinu G7 na „G1+6“.

Čína doteraz nainštalovala 0,66 a 0,46 miliardy kWh slnečných a veterných zdrojov na výrobu čistej elektrickej energie. Falošná „teória nadmernej kapacity“

22.04.2024

Inštalovaná kapacita Číny na výrobu elektriny zo zdrojov čistej energie v prvom štvrťroku prudko vzrástla, čo analytici pripisujú rastúcemu domácemu dopytu po elektrine, keďže Čína sa usiluje o vysokokvalitný a ekologický rozvoj. Analytici vyvrátili tvrdenia o „nadmernej kapacite“, ktoré v poslednej dobe presadzovali niektoré západné krajiny, a poznamenali, že takýto [...]

Kapitalizmus ako sme ho poznali v minulosti je mŕtvy.

17.04.2024

Pozrite si video pod týmto článočkom. Video je vlastne nedávny rozhovor Yanisa Varoufakisa s moderátorom portálu PoliticsJOE o súčasnej sociálno-ekonomickej situácií, dôvody súčasných problémov v západnej spoločnosti.

Tomáš Zavázal prišiel nedávno na Ukrajine o život.

16.04.2024

Na youtube mal Tomáško svoju vlastné videa, ktoré vytvoril pred 8 rokmi. Vtedy to bol ešte taký malý chlapček, mohol mať tak okolo 12 – 14 rokov. Ten chlapček sa staroby nedožil. Prečo sa nechal nalákať na vojnu na Ukrajine? Biť žoldnierom je veľmi nebezpečná práca. Čo na to jeho rodičia?

Rusko, Ukrajina, vojna, konflikt, Donbas

Omilostení zločinci páchajú v Rusku zverstvá. Brutálne vraždy a znásilnenia veteránov z frontu otriasli krajinou

24.04.2024 16:17

Bývalý vojak svoju obeť najskôr uškrtil a potom rozrezal jej telo na menšie časti, ktoré natlačil do dvojice kufrov. Ďalší brutálne zavraždil a znásilnil penzistku.

súdna rada výbor

Výbor odobril odvolanie členov súdnej rady, Mazák a Majerník to odmietajú

24.04.2024 15:20

Koaliční poslanci odvolávanie odôvodňujú stratou dôvery a pochybnosťami o svedomitom výkone právomocí členov.

medveď

V okolí obce Košická Belá sa vodičovi pred autom zjavil medveď

24.04.2024 14:52

Polícia vyzýva na ostražitosť a opatrnosť.

sneh, bratislava, sneženie

SHMÚ upozorňuje na sneženie na severnom Slovensku

24.04.2024 14:21

Meteorológovia vydali výstrahu prvého stupňa.

stan021

Masmédia bársčo napíšu a bársčo povedia

Štatistiky blogu

Počet článkov: 831
Celková čítanosť: 2716960x
Priemerná čítanosť článkov: 3270x

Autor blogu

Archív

Odkazy