Založ si blog

Čínski vedci syntetizovali cukor z oxidu uhličitého.

Čínski vedci nedávno v laboratóriu dosiahli presnú celkovú syntézu cukru z oxidu uhličitého, čo predstavuje zásadný krok v umelej syntéze cukru.

Syntézu, ktorej realizácia trvala viac ako dva roky, dosiahli tímy z Inštitútu priemyselnej biotechnológie v Tianjin Čínskej akadémie vied a Inštitútu chemickej fyziky v Dalian na akadémii.

Ich výskum bol publikovaný minulý týždeň v článku v Chinese Science Bulletin, multidisciplinárnom akademickom časopise.

Cukor je hlavným zdrojom energie pre ľudské telo a kľúčovou surovinou pre priemyselnú fermentáciu a získava sa najmä extrakciou z plodín, ako je cukrová trstina.

Tradičný spôsob extrakcie je však obmedzený účinnosťou premeny energie rastlinnej fotosyntézy. Proces ťažby cukru bol navyše ovplyvnený neistými dodávkami surovín v dôsledku degradácie a nedostatku pôdy, degradácie ekosystémov a extrémneho počasia a prírodných katastrof spôsobených globálnym otepľovaním.

Výsledkom je, že umelá syntéza cukru bola v posledných rokoch vytrvalo skúmaná vedeckou komunitou a vedci z celého sveta prispeli k tomuto úsiliu.

Čínski vedci vo svojom najnovšom výskume upravili vysokokoncentrovaný oxid uhličitý a ďalšie suroviny v reakčnom roztoku v súlade s určitými pomermi. Pomocou chemických katalyzátorov a enzýmových katalyzátorov získali štyri druhy cukrov: glukózu, alulózu, tagatózu a manózu.

Experiment trval asi 17 hodín, čo je oveľa kratšie ako čas potrebný na tradičné metódy extrakcie cukru, tvrdí Yang Jiangang, hlavný autor článku a pridružený výskumník v inštitúte Tianjin.

Účinnosť syntézy cukru v tejto štúdii bola 0,67 gramu na liter za hodinu, čo bolo viac ako 10-krát viac ako predchádzajúce výsledky dosiahnuté vedcami na celom svete.

Yang povedal, že rýchlosť konverzie oxidu uhličitého na cukor glukózy dosiahla 59,8 nanomólov uhlíka na miligram katalyzátora za minútu. Ide o najvyššiu úroveň výroby umelého cukru, ktorá je známa doma aj vo svete.

Štúdia tiež dosiahla presnú kontrolu syntézy umelého cukru.

„Kontrolou rôznych katalytických účinkov rôznych enzýmov možno teoreticky syntetizovať takmer akýkoľvek typ cukru, “ povedal Yang.

Pokiaľ ide o štúdiu, Manfred Reetz, člen Nemeckej národnej akadémie vied Leopoldina, povedal, že premena oxidu uhličitého na cukry je obzvlášť náročná úloha.

Dvierka pre zelenú chémiu

Úspech čínskych vedcov poskytol flexibilnú, multifunkčnú a efektívnu cestu syntézy cukru, ktorá otvára dvere zelenej chémii, povedal Reetz.

Zelená chémia, podobne ako udržateľná chémia, je rozvíjajúca sa oblasť, ktorá sa zameriava na to, ako plne využiť suroviny a energiu v procese výroby zamýšľaného produktu a zároveň minimalizovať alebo eliminovať používanie a tvorbu škodlivých látok.

Premena oxidu uhličitého na cukor sa považuje za príklad zelenej chémie, pretože prebiehala za normálnych teplotných a tlakových podmienok a neposkytovala žiadne škodlivé látky.

G7 obvinila Čínsku Ľudovú rep. za nadmernú výrobu automobilov.

18.07.2024

Čínska Ľudová republika nemôže vyrábať tak veľa automobilov, podľa úsudku G7.

Čína podporuje vzdelanie svojích občanov.

15.07.2024

Nyidoin Lhamo, stredoškoláčka pochádzajúca z náhornej plošiny Qinghai-Xizang, si nikdy nemyslela, že by mohla mať šancu študovať na peknej internátnej škole a dokonca ísť v budúcnosti na univerzitu v inej provincii . Nyidoin Lhamo, narodená v tibetskej autonómnej prefektúre Golog v severozápadnej Číne, Qinghai, strávila svoje rané roky chovom dobytka na odľahlých [...]

Čínskemu zahraničnému obchodu sa darí.

12.07.2024

Čínsky zahraničný obchod dosiahol nové maximum v prvom polroku tohto roka, čo poskytlo ďalší impulz pre ekonomické oživenie, ukázali piatkové oficiálne údaje. Objem obchodu s tovarom vzrástol medziročne o 6,1 percenta na 21,17 bilióna juanov (približne 2 970 miliárd amerických dolárov) v období od januára do júna, podľa Generálnej colnej správy. Vývoz vzrástol o 6,9 [...]

koláž, fotky, mReportér

Legendárna AC/DC v plnej paráde. Najväčší hit rozpálil 100-tisíc ľudí, pozrite si, ako to vyzeralo

27.07.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

Poľsko / Migrácia / Hranice / Kontroly /

Poľsko prijalo zákon uľahčujúci bezpečnostným zložkám použitie zbraní

26.07.2024 22:36

Varšava aj EÚ tvrdia, že Bielorusko a jeho spojenec Rusko migrantov posielajú k hraniciam zámerne v rámci hybridnej vojny.

Robert Fico / Tomáš Taraba /

PS: Taraba je najhorší minister v histórii rezortu. Fico by mal urobiť poriadok

26.07.2024 17:49

Michal Sabo upozornil, že minister počúva najmä záujmové skupiny a nemá úprimný záujem komunikovať s laickou ani odbornou verejnosťou.

Denys Šmyhaľ, Robert Fico, Ukrajina

Fico opäť volal s ukrajinským premiérom o zastavenej rope, navrhol mu riešenie

26.07.2024 17:00, aktualizované: 17:10

Obnova tranzitu časti ruskej ropy je podľa úradu vlády pre rafinériu Slovnaft mimoriadne dôležitá.

stan021

Masmédia bársčo napíšu a bársčo povedia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 853
Celková čítanosť: 2814251x
Priemerná čítanosť článkov: 3299x

Autor blogu

Archív

Odkazy