Založ si blog

Nemecká ekonomika má vážne ťažkosti.

Štrukturálne problémy, geopolitické problémy vedú k jej poklesu konkurencieschopnosti. Nemecko, ktoré je dlho považované za hnaciu silu európskeho hospodárskeho rastu, sa snaží oživiť svoju slabnúcu ekonomiku, pričom pokusy nájsť riešenia sú väčšinou bezvýsledné, tvrdia analytici.

Predpokladá sa, že HDP krajiny sa tento rok zníži až o 0,5 percenta, uviedol minulý týždeň Nemecký ekonomický inštitút. Tento pokles je spôsobený vysokou infláciou a úrokovými sadzbami, ako aj problémami v zahraničnom obchode.

Už skôr štatistický úrad Eurostat uviedol, že nemecký HDP v druhom štvrťroku v porovnaní s prvým štvrťrokom stagnoval, pričom trhové prognózy mali rast o 0,1 percenta.

Tian Dewen, výskumník európskych otázok z Čínskej akadémie sociálnych vied v Pekingu, uviedol, že k dlhodobým problémom Nemecka patrí nedostatočný domáci dopyt, nadmerné spoliehanie sa na zahraničnú produkciu a trhy a nedostatok inovačného úsilia. Tieto faktory súhrnne bránia schopnosti krajiny udržať si silný ekonomický rast, povedal.

Z krátkodobého hľadiska sú priamou príčinou ekonomickej stagnácie krajiny zvýšené ceny energií v dôsledku rusko-ukrajinského konfliktu, ktorý znížil ekonomickú konkurencieschopnosť Nemecka, povedal Tian. Zákon Spojených štátov o znižovaní inflácie podľa neho zhoršuje problémy nemeckých podnikov.

„S poklesom nemeckej hospodárskej konkurencieschopnosti čelí „európsky ekonomický kruh“ zameraný na Nemecko štrukturálnym krízam, ktoré môžu mať významný vplyv na globálnu ekonomiku.“

He Yun, docent na School of Public Administration na Hunan University v Changsha, povedala, že nemecká ekonomika čelí štrukturálnym problémom a geopolitickým výzvam.

Starnúca pracovná sila a nízka pôrodnosť viedli k tomu, že Nemecko bude mať do roku 2030 nedostatok až 3 miliónov pracovníkov, povedala. Tento zmenšujúci sa fond pracovnej sily podnietil rast miezd a zaťažil systém sociálneho zabezpečenia, čo si vyžaduje vysokú daň z príjmu právnických osôb.

„Spolu s nízkou digitálnou adopciou stráca nemecká produktivita svoju konkurencieschopnosť a brzdia sa inovácie a investície.“

Navyše, veľký nemecký výrobný sektor, ktorý tvorí asi 20 percent jeho HDP, je zraniteľný v dôsledku rastúcich cien energií a obchodného napätia v dôsledku rusko-ukrajinského konfliktu.

Nemecké ceny energií síce od minulého roka klesli, no zostávajú vyššie ako ceny v mnohých mimoeurópskych krajinách. Výsledkom je, že produkcia v nemeckom energeticky náročnom výrobnom priemysle klesla o 17 percent v porovnaní so začiatkom roka 2021, uviedla.

S cieľom oživiť nemeckú ekonomiku v ťažkostiach podnikla spolková vláda významné opatrenia. Minulý týždeň sa dohodla na štedrých daňových úľavách pre firmy. Opatrenia sú zamerané na zníženie fiškálneho zaťaženia malých a stredných podnikov o približne 7,55 miliardy dolárov ročne.

„Vzhľadom na klesajúcu konkurencieschopnosť Nemecka v globálnej ekonomike však tieto menšie úpravy budú mať pravdepodobne obmedzený vplyv na oživenie ekonomiky a sú neudržateľné,“ povedal Tian.

Koncom minulého mesiaca federálna vláda schválila nový zákon zameraný na riešenie nedostatku pracovnej sily prilákaním kvalifikovaných pracovníkov z krajín mimo Európskej únie.

Federálna agentúra pre zamestnanosť vo svojej ročnej analýze uviedla, že 200 z približne 1 200 povolaní, ktoré skúmala, malo minulý rok nedostatok pracovnej sily, oproti 148 v predchádzajúcom roku.

Uľahčením prisťahovalectva a prístupu k právam na pobyt, povedal He Yun, Nemecko dúfa, že priláka viac zahraničných pracovníkov, ktorí obsadia pracovné miesta a prispejú k ekonomike.

Úspech týchto politík bude kľúčom k zvýšeniu konkurencieschopnosti a hospodárskeho rastu Nemecka, pretože krajina sa už nemôže spoliehať len na pracovníkov z bloku Európskej únie pri riešení nedostatku pracovnej sily, pretože populácia v krajinách ako Poľsko tiež starne, povedala.

Dong Yifan, asistent výskumu v Čínskom inštitúte súčasných medzinárodných vzťahov v Pekingu, uviedol, že niektorým miestnym pracovníkom v Nemecku chýbajú zručnosti potrebné na rozvoj rozvíjajúcich sa priemyselných odvetví a krajina čelí značnému nedostatku pracovnej sily v nerozvíjajúcich sa odvetviach, ako napr. automobilový priemysel a stavebníctvo a tradičné povolania, ako sú architekti, zdravotné sestry, farmaceuti a vodiči nákladných vozidiel.

Plán Nemecka na rozšírenie imigrácie s cieľom vyriešiť tento problém však čelí aj výzvam.

Susedné krajiny sa sťažovali na únik mozgov vyplývajúci z voľného pohybu personálu EÚ, povedal Dong a dodal, že pretrvávajúce kultúrne konflikty a spoločenské napätie medzi migrantmi a miestnymi obyvateľmi sa zhoršili v dôsledku ekonomických problémov a šírenia extrémistických politických ideológií.

Najnebezpečnejšia teroristická organizácia na svete.

01.05.2024

Kto to vlastne je? Pozrite si video v ktorom sa hovorí, kto to je a prečo je to najnebezpečnejšia teroristická organizácia na svete. Toto urobila táto teroristická organizácia 27. septembra 2008, doobeda 11:25. Celé vysvetlenie je uvedené v tomto videu. Čo na to hovorí takzv. západný svet? https://www.youtube.com/shorts/w2QZUKLjpcg

Čína doteraz nainštalovala 0,66 a 0,46 miliardy kWh slnečných a veterných zdrojov na výrobu čistej elektrickej energie. Falošná „teória nadmernej kapacity“

22.04.2024

Inštalovaná kapacita Číny na výrobu elektriny zo zdrojov čistej energie v prvom štvrťroku prudko vzrástla, čo analytici pripisujú rastúcemu domácemu dopytu po elektrine, keďže Čína sa usiluje o vysokokvalitný a ekologický rozvoj. Analytici vyvrátili tvrdenia o „nadmernej kapacite“, ktoré v poslednej dobe presadzovali niektoré západné krajiny, a poznamenali, že takýto [...]

Kapitalizmus ako sme ho poznali v minulosti je mŕtvy.

17.04.2024

Pozrite si video pod týmto článočkom. Video je vlastne nedávny rozhovor Yanisa Varoufakisa s moderátorom portálu PoliticsJOE o súčasnej sociálno-ekonomickej situácií, dôvody súčasných problémov v západnej spoločnosti.

Zuzana Čaputová

Čaputová: K demokracii nepatrí snaha o politické ovládnutie médií

03.05.2024 13:27

"Tam, kde je ohrozená sloboda tlače, je ohrozená aj demokracia," uviedla prezidentka.

EÚ / Eurovoľby /

Koľko zarábajú europoslanci? Pôsobenie v EP im prináša tisíce eur aj po odchode do penzie. Aké sú ich právomoci?

03.05.2024 11:49

Europoslanci zastupujú v Bruseli asi 450 miliónov občanov EÚ.

Izrael Gaza vojaci

Bola potvrdená ďalšia vražda rukojemníka v Gaze. Turecko obnoví obchod s Izraelom až v prípade mieru

03.05.2024 11:20

Turecko vo štvrtok zastavilo všetok vývoz a dovoz do a z Izraela s odvolaním sa na "zhoršujúcu sa humanitárnu tragédiu" na palestínskych územiach.

Polícia prehľadáva súdy, bomba

Na bratislavských školách nahlásili bombu. Polícia evakuuje študentov, niektoré rušia vyučovanie

03.05.2024 10:35, aktualizované: 11:32

Výhražný e-mail obdržali vo viacerých školách aj v bratislavskom Starom Meste.

stan021

Masmédia bársčo napíšu a bársčo povedia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 832
Celková čítanosť: 2725594x
Priemerná čítanosť článkov: 3276x

Autor blogu

Archív

Odkazy