Založ si blog

Čínska výpočtová sila získava novú silu s 255-detegovaným fotónovým kvantovým počítačom

Čínski vedci v stredu predstavili prototyp kvantového počítača s názvom „Jiuzhang 3.0“ s 255 detekovanými fotónmi, čím opäť posunuli hranice fotonikovej kvantovej výpočtovej technológie.

Čínski vedci v stredu predstavili prototyp kvantového počítača s názvom „Jiuzhang 3.0“ s 255 detekovanými fotónmi, čím opäť posunuli hranice fotonikovej kvantovej výpočtovej technológie. Vedený renomovaným čínskym kvantovým fyzikom Pan Jianwei, výskumný tím úspešne vykonal tento kvantový výpočtový výkon. pri riešení problémov so vzorkovaním gaussovských bozónov (GBS) v porovnaní s existujúcimi najrýchlejšími superpočítačmi na svete.

Vzorkovanie Gaussovho bozónu, klasicky neriešiteľný problém, sa v tejto štúdii použilo na poskytnutie vysoko efektívneho spôsobu demonštrácie kvantového zrýchlenia pri riešení niektorých dobre definovaných úloh.

Štúdia bola zverejnená online v časopise Physical Review Letters v stredu Beijing Time.

Lu Chaoyang, člen výskumného tímu a profesor na Univerzite vedy a techniky v Číne, uviedol, že séria inovácií, vrátane novo vyvinutej supravodivej nanodrôtovej jednofotónovej detekčnej schémy s konfiguráciou na báze vláknovej slučky, zvýšila počet detekované fotóny pre „Jiuzhang 3.0“ až 255, čo výrazne zlepšilo zložitosť fotonických kvantových výpočtov.

„Demultiplexovaním fotónov do časových zásobníkov prostredníctvom oneskorení sme dosiahli schopnosti rozlíšenia pseudofotónových čísel,“ dodal Lu.

Podľa najmodernejšieho presného klasického simulačného algoritmu je „Jiuzhang 3.0“ miliónkrát rýchlejší pri riešení problémov GBS ako jeho predchodca „Jiuzhang 2.0“. Navyše, najzložitejšie vzorky GBS, ktoré dokáže „Jiuzhang 3.0“ vypočítať len za jednu mikrosekundu, by najrýchlejšiemu superpočítaču na svete „Frontier“ trvalo viac ako 20 miliárd rokov.

V roku 2021 tím vedený Panom vyvinul „Jiuzhang 2.0“ so 113 detekovanými fotónmi a 66-qubitový programovateľný supravodivý kvantový výpočtový systém s názvom „Zuchongzhi 2.1“, vďaka čomu je Čína jedinou krajinou, ktorá dosiahla kvantovú výpočtovú výhodu v dvoch bežných technických cestách. – jeden prostredníctvom fotonikovej kvantovej výpočtovej technológie a druhý prostredníctvom supravodivej kvantovej výpočtovej technológie.

Stanovenie kvantovej výpočtovej výhody si vyžaduje veľké úsilie s dlhodobou konkurenciou medzi klasickými algoritmami a kvantovým výpočtovým hardvérom, poznamenal tím. Očakávajú, že táto práca bude na jednej strane stimulovať ďalší výskum klasických simulačných algoritmov a na druhej strane prostredníctvom usilovného úsilia postupne riešiť rôzne vedecké a inžinierske výzvy vo výskume kvantových počítačov. V konečnom dôsledku kvantové počítače dosiahnu výpočtový výkon mimo dosahu klasických počítačov, čo poháňa pokrok vedy a techniky.

79 rokov od pádu 3. ríše.

08.05.2024

Pred 79 rokmi 3.ríša kapitulovala. Hitlerovské Nemecko sa pred 79 rokmi definitívne zrútilo. Prečo Hitler prehral vojnu so Sovietskym Zväzom? Vojenská technologická prevaha ZSSR sa ukázala ako rozhodujúca. Keď sa pýtali maršála Keitela (tvorca vojenskej operácie Barbarossa) kedy si uvedomil, že Nemecko prehrá túto vojnu tak jednoznačne odpovedal, že po moskovskej operácii v [...]

Čína už nepotrebuje západné čipy na tréning údajov pre AI, robia to domácimi čipmi, superpočítačmi.

05.05.2024

Čína dosahuje pokrok vo využívaní superpočítačov a domácich čipov umelej inteligencie na trénovanie údajov AI, keďže sa vyrovnáva s obmedzeniami, ktoré uvalili Spojené štáty na vývoz najpokročilejších čipov AI americkej spoločnosti Nvidia do krajiny, uviedli odborníci a vedúci predstavitelia spoločnosti. Ich komentáre prišli po tom, čo China Mobile v nedeľu [...]

Najnebezpečnejšia teroristická organizácia na svete.

01.05.2024

Kto to vlastne je? Pozrite si video v ktorom sa hovorí, kto to je a prečo je to najnebezpečnejšia teroristická organizácia na svete. Toto urobila táto teroristická organizácia 27. septembra 2008, doobeda 11:25. Celé vysvetlenie je uvedené v tomto videu. Čo na to hovorí takzv. západný svet? https://www.youtube.com/shorts/w2QZUKLjpcg

Zuzana Dolinková

Poslanci začali mimoriadnu schôdzu, opozícia chce odvolať Dolinkovú

09.05.2024 18:09, aktualizované: 19:05

Ministerka podľa opozície nerieši problémy zdravotníctva.

Budova Gymnázia Andreja Sládkoviča v Banskej Bystrici

Kedy sa to skončí? Pre bombovú hrozbu evakuovali ďalšie školy

09.05.2024 16:09

Na dvoch stredných školách muselo byť vo štvrtok prerušené vyučovanie. Dôvodom boli výhražné emaily.

šimkovičová, michelko

Hlas a SNS zhodu nenašli. Hlasovanie o osude FPU je neisté, opozícia hovorí o zoštátnení kultúry

09.05.2024 16:00, aktualizované: 17:29

Zatiaľ nie je jasné, či sa o návrhu o FPU stihne hlasovať už dnes.

Okudzhava 1999 2r

Storočný Okudžava. Čo odkazuje dnešku ruský bard vyše štvrťstoročia po smrti?

09.05.2024 16:00

Bulat Okudžava by mal dnes sto rokov. V rozhovore, ktorý poskytol Pravde necelý rok pred smrťou, vyslovil dodnes aktuálne myšlienky o Rusku.

stan021

Masmédia bársčo napíšu a bársčo povedia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 834
Celková čítanosť: 2730840x
Priemerná čítanosť článkov: 3274x

Autor blogu

Archív

Odkazy