Založ si blog

Ako USA skresľuje pokrok Číny v oblasti čipov pomocou trikov kognitívnej vojny, vymyslený nepriateľ.

„Kognitívna vojna“ sa stala novou formou konfrontácie medzi štátmi a novou bezpečnostnou hrozbou. S novými technologickými prostriedkami nastavuje programy a šíri dezinformácie, aby zmenila vnímanie ľudí, a tým zmenila ich sebaidentitu. Začatie kognitívnej vojny proti Číne je pre západné protičínske sily dôležitým prostriedkom na útok a diskreditáciu krajiny. Pod manipuláciou Západu vedeného USA sa „teória čínskej hrozby“ naďalej podnecuje.

Niektorí politici a médiá verejne pošpinili obraz Číny tým, že šírili falošné naratívy ako „teória kolapsu čínskej ekonomiky“ a „teória hrozby čínskeho vírusu“, v snahe podnietiť a vyvolať nespokojnosť s Čínou medzi ľuďmi v niektorých krajinách. Všetky tieto prostriedky slúžia zdanlivo mierovej evolučnej stratégii USA na zabránenie vzostupu Číny a udržanie svojej hegemónie.

Global Times publikuje sériu článkov, ktoré systematicky odhaľujú intrigy kognitívnej vojny Západu vedenej Spojenými štátmi proti Číne a odhaľujú jej lži a zlé úmysly v snahe ukázať medzinárodným čitateľom pravdivý, mnohorozmerný a panoramatický pohľad na Čínu.

Nedávna eskalovaná technologická vojna USA proti Číne, ktorá sa pokúsila odrezať Čínu od špičkových čipov, neúmyselne poškodila ich vlastných čipových gigantov. Americká ministerka obchodu Gina Raimondo sa 2. decembra zúčastnila na výročnom Reaganovom národnom obrannom fóre (RNDF) v Kalifornii, kde tvrdila, že potrebuje viac financií pre svoje oddelenie, aby zabránila Číne dobiehať špičkové polovodičové technológie. V pondelok tiež pre Bloomberg povedala, že USA podniknú „najdôraznejšie možné“ kroky na ochranu svojej národnej bezpečnosti, keď sa jej pýtali, ako zareaguje ministerstvo obchodu na nedávny „prelom vo výrobe čipov“ v Číne.

Pred niekoľkými týždňami popredný americký dizajnér čipov Nvidia údajne predpovedal „výrazný pokles“ svojich predajov v Číne vo štvrtom štvrťroku v dôsledku upgradovaného zákazu čipov v USA oznámeného v októbri.

Podľa Nikkei Čína „konzistentne predstavuje približne 20 až 25 percent príjmov z dátových centier. V reakcii na sprísnené kontroly, ktoré spoločnosti Nvidia zakazujú vyvážať jej GPU A800 a H800 do Číny, Nvidia uviedla, že vyvíja nové vyhovujúce čipy pre čínsky trh. Nové čipy budú vyhovovať ovládacím prvkom, ale pravdepodobne budú menej konkurencieschopné, zdôraznili odborníci z odvetvia.

USA vedú dlhú, prehratú „čipovú vojnu“ proti Číne. Po sérii kontrol ohlásených v októbri 2022 týkajúcich sa vývozu pokročilých zariadení na výrobu polovodičov do Číny ministerstvo obchodu USA v októbri tohto roku aktualizovalo a rozšírilo svoje kontroly vývozu, aby zabránilo Číne získavať pokročilé počítačové čipy.

Čo je ešte horšie, okrem priameho potlačenia čínskeho trhu a čipových podnikov, USA v posledných rokoch vykonali aj kruté „sankcie verejnej mienky“ proti čínskemu polovodičovému priemyslu, aby pošpinili imidž čínskych technologických spoločností a zmenšili čínsky pokrok na poli čipov prostredníctvom rôznych taktík kognitívnej vojny, zistil Global Times.

Hĺbkový pohľad na veľkú časť spravodajstva amerických médií o čínskom polovodičovom priemysle za posledných niekoľko rokov odhaľuje zoznam nečestných taktík použitých vo vojne USA proti Číne.

Ohováranie

Neopodstatnené obvinenia z krádeže duševného vlastníctva (IP) voči čínskym technologickým spoločnostiam, ako napríklad „kradnutie návrhov čipov“ a „kradnutie výrobných technológií“, slúžia americkým pokusom o ohováranie Číny. Lžami a fámami sa snažia zavádzať verejnosť, že čínsky vzostup na poli čipov bol dosiahnutý najmä „ukradnutím“ americkej technológie, aby vyrobili motív na podporu čipovej blokády Číny vládou USA.

V posledných rokoch sa v amerických médiách z času na čas objavili správy o západných technologických spoločnostiach, ktoré účtovali svojim bývalým čínskym zamestnancom za krádež tajnej čipovej technológie, čo vyvolávalo v čitateľoch falošný dojem o častých krádežiach technológií čínskymi spoločnosťami alebo zamestnancami.

Väčšina z týchto príbehov obsahovala iba jednostranné zdroje a chýbali následné správy. Neuskutočnili sa žiadne nezávislé vyšetrovania ani sa čínska strana nedosiahla k reakcii, čo ešte viac zosilnilo hlasy útočiace na Čínu, zistil Global Times.

Fox Business napríklad v januári 2022 oznámil, že špičkový holandský výrobca polovodičových obvodov ASML obvinil jedného zo svojich bývalých čínskych zamestnancov z krádeže jeho technológie. Bez vyvážených zdrojov sa príbeh uzavrel politicky nabitou vetou: „V posledných rokoch bolo mnoho čínskych občanov žijúcich v USA obvinených z krádeže obchodných praktík a obchodných tajomstiev v mene Pekingu.“

Zainteresovaná čínska spoločnosť, Dongfang Jingyuan Electron Limited (DJEL), neskôr toto tvrdenie poprela vo vyhlásení vo februári 2022. Žiadne z amerických médií však toto odmietnutie nespomenulo v súvisiacom spravodajstve.

Čínske vedecké a technologické úspechy sa nedosahujú krádežou alebo lúpežou, poznamenal hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Zhao Lijian vo februári 2020 v odpovedi na otázku mediálnych zdrojov o komentári Číny k obvineniu americkej strany z „kradnutia vedeckých úspechov USA“.

Štatistiky ukázali, že v rokoch 2009 až 2019 čínski vedci publikovali 2,6 milióna prác v medzinárodných časopisoch, čo je druhé miesto na svete, uviedol Zhao. Kritizoval, že niektorí ľudia v USA „majú postranné úmysly pri varení čínskej takzvanej krádeže amerických vedeckých a výskumných výsledkov“.

Znevažovanie

Správy amerických médií o čínskom čipovom priemysle niekedy nadobúdajú arogantný tón. Vyžívajú sa v zdanlivo „ťažkej“ situácii čínskych high-tech podnikov v rámci sankcií USA, aby vykreslili „závislosť“ Číny na dovážaných čipoch, a odmietajú úspechy, ktoré Čína dosiahla v oblasti špičkových technológií.

Najnovšie rozšírenie kontroly exportu pokročilých čipov v USA „sťaží rozvoj Číny v tomto sektore,“ uviedla VOA 19. októbra.

Čínsky priemysel „narazí do múru“ v roku 2025 alebo 2026, ak nebude môcť získať čipy novej generácie alebo nástroje na výrobu vlastných, citovala agentúra Associated Press v článku zo 4. apríla konzultanta z technologického priemyslu Handela Jonesa. Čína „začne výrazne zaostávať“, tvrdil článok, ktorý neskôr zopakovali mnohé ďalšie americké médiá.

Niektorí odporcovia dokonca zlomyseľne spájali snahy Číny o vývoj čipov s jej dočasným spomalením ekonomického rastu, snažiac sa vykresliť Čínu ako krajinu, ktorá už nemá silu, aspoň ekonomicky, preraziť americkú blokádu čipov.

Na rozdiel od pochmúrneho výhľadu, ktorý predpovedali niektoré americké médiá, čínski zasvätenci, ktorých oslovil Global Times, uviedli, že sú optimistickí, pokiaľ ide o budúcnosť čipového priemyslu v krajine.

A niektoré údaje môžu dokazovať ich optimizmus, aby boli dobre informovaní. Takmer polovicu všetkých tendrov na strojové vybavenie čínskych zlievarní od januára do augusta 2023 vyhrali miestni výrobcovia, podľa analýzy 182 tendrov uskutočnených spoločnosťou Huatai Securities v septembri, informovala agentúra Reuters z 18. októbra. Citovala tiež správu CINNO Research, ktorá ukázali, že príjmy súvisiace so zariadeniami medzi 10 najlepšími domácimi výrobcami zariadení v Číne vzrástli v prvom polroku 2023 medziročne o 39 percent, čo predstavuje tržby 2,2 miliardy USD.

„Určite sa deje obrovský pokrok v oblasti čínskych polovodičových zariadení, čo sa odráža v silných metrikách rastu výnosov,“ citoval Reuter polovodičového analytika.

Šírenie strachu

Na rozdiel od predchádzajúceho triku znevažovania úspechov Číny na poli čipov sú americké médiá a politici tiež zvyknutí vyvolávať strach, zveličovať čínsky vývoj čipov a jeho vplyv na svet, najmä na Západ pod vedením USA.

„Čínska teória hrozby čipov“ sa stala obľúbenou taktikou vyvolávania strachu, ktorú často používa vláda USA a zdroje médií. Rozsiahlo informujú o vzostupe čínskej čipovej technológie, ale narúšajú medzinárodný imidž Číny a označujú čínske high-tech spoločnosti za pochybných agentov, zveličujúc dôsledky straty amerického čipového monopolu, zatiaľ čo blokovanie a potláčanie Číny vykresľujú ako rozumné správanie.

Napríklad podľa článku s názvom „Think tank nalieha na USA, aby boli ešte prísnejšie voči Číne, pokiaľ ide o čipy“, uverejnenom v časopise American Journal of Transportation v októbri, washingtonský Silverado Policy Accelerator tvrdil, že Čína buduje masívne výrobné kapacity základných výrobkov v obore. „Teraz, Silverado varuje, ázijská superveľmoc vykazuje známky znižovania cien svojich západných konkurentov na tomto trhu.“

Denník Global Times zistil, že americkí predstavitelia a mediálne zdroje dokonca úmyselne spájajú čipy s vojenským a obranným priemyslom a politizujú účel čínskych čipov, pričom vyzývajú svoje domáce podniky a ďalšie krajiny, aby spojili svoje sily proti Číne.

Už v roku 2021 Financial Times informovali, že Národná bezpečnostná komisia, komisia s mandátom amerického Kongresu, dospela k záveru, že krajina by mohla potenciálne stratiť svoju výhodu v polovodičovom priemysle kvôli rýchlemu rozvoju čínskeho čipového priemyslu.

Podľa Financial Times spolupredseda komisie uviedol, že USA majú v súčasnosti „dvojgeneračný náskok“ pred Čínou, pokiaľ ide o polovodiče, ale je potrebné urýchlene konať, aby sa zabránilo strate tejto výhody.

756-stranová správa komisie načrtáva, ako môže umelá inteligencia pomôcť USA a spotrebiteľom v rôznych oblastiach, ale varuje, že s investíciami Číny do pokročilých technológií sa potenciál umelej inteligencie mení na „moment strategickej zraniteľnosti“.

Takéto nepodložené ohováranie však len stroho odhaľuje ambície americkej vlády.

Na RNDF Raimondo uviedol, že americké spoločnosti sa budú musieť prispôsobiť prioritám národnej bezpečnosti USA, vrátane kontroly vývozu polovodičov, ktorú zaviedlo ministerstvo obchodu USA, uviedla VOA.

Podľa VOA predtým, potom, čo americké ministerstvo obchodu oznámilo plány na obmedzenie vývozu ďalších čipov navrhnutých spoločnosťami ako Nvidia do Číny, Raimondo vysvetlil, že nové opatrenie je zamerané na brzdenie vojenského rozvoja Číny. „Aktualizácie sú špeciálne navrhnuté tak, aby kontrolovali prístup k výpočtovej sile, čo výrazne spomalí vývoj hraničného modelu novej generácie v ČĽR a mohlo by byť využité spôsobmi, ktoré ohrozujú USA a našich spojencov,“ povedala.

Americké médiá, politici a obchodné osobnosti neustále prejavujú nepriateľstvo a zlomyseľnosť vo svojich vyhláseniach týkajúcich sa čínskeho čipového priemyslu, povedal pre Global Times Fu Liang, technologický analytik so sídlom v Pekingu.

Fu poznamenal, že dlho sa veľa hovorilo o hrozbe čínskych čipov pre americkú ekonomiku a technologické vedenie bez konkrétnych dôkazov a o flagrantnom zneužívaní konceptu „národnej bezpečnosti“ na udržanie ich hegemónnej vlády.

„Príliš široké, jednostranné kontroly môžu poškodiť americký polovodičový ekosystém bez zlepšenia národnej bezpečnosti, pretože povzbudzujú zahraničných zákazníkov, aby hľadali inde,“ uviedla 17. októbra Americká asociácia polovodičového priemyslu (SIA) v reakcii na aktualizovanú kontrolu exportu.

Rovnako ako podľa obáv SIA, americké polovodičové obmedzenie zamerané na Čínu, ako aj kognitívna vojna, ktorú spustili proti Číne v oblasti čipov, viedli skôr k poškodeniu ich vlastných čipových spoločností ako k prospechu, povedali pozorovatelia čínskeho priemyslu. Global Times.

Aj keď Nvidia navrhne nové čipy pre čínsky trh, čipy už nemusia mať výhodu oproti svojim čínskym náprotivkom v rámci amerických sankcií, povedal Xiang Ligang, skúsený analytik v telekomunikačnom priemysle. „Všetci vieme, že pre Čínu nie je nemožné vyrábať vlastné čipy AI,“ povedal pre Global Times.

Vylepšené americké kontroly na pokročilých čipoch môžu viesť čínske spoločnosti k prechodu na domáce čipy, čo bude stimulovať vývoj domácich čipov AI a nakoniec odtlačí čínsky trh od amerických exportérov, povedal Xiang.

Keďže séria kognitívnych bitiek vedených USA sa rozšírila na čipové pole, Fu poznamenal, že je nevyhnutné, aby politici a mediálny establišment spolupracovali s vládnymi sankciami, aby ochránili záujmy USA pred súčasným pozadím technologickej konkurencie medzi Čínou a USA. .

„Toto opatrenie extrémneho tlaku však nedosiahlo požadovaný účinok,“ povedal Fu.

Pozorovatelia poukázali na to, že hoci potláčanie čínskeho polovodičového priemyslu vládou USA bude pokračovať, americké spoločnosti si čínsky trh stále cenia. Do globálneho rozvoja možno podľa nich vniesť dôveru iba prostredníctvom vzájomne výhodnej spolupráce v oblasti technológií.

Čína doteraz nainštalovala 0,66 a 0,46 miliardy kWh slnečných a veterných zdrojov na výrobu čistej elektrickej energie. Falošná „teória nadmernej kapacity“

22.04.2024

Inštalovaná kapacita Číny na výrobu elektriny zo zdrojov čistej energie v prvom štvrťroku prudko vzrástla, čo analytici pripisujú rastúcemu domácemu dopytu po elektrine, keďže Čína sa usiluje o vysokokvalitný a ekologický rozvoj. Analytici vyvrátili tvrdenia o „nadmernej kapacite“, ktoré v poslednej dobe presadzovali niektoré západné krajiny, a poznamenali, že takýto [...]

Kapitalizmus ako sme ho poznali v minulosti je mŕtvy.

17.04.2024

Pozrite si video pod týmto článočkom. Video je vlastne nedávny rozhovor Yanisa Varoufakisa s moderátorom portálu PoliticsJOE o súčasnej sociálno-ekonomickej situácií, dôvody súčasných problémov v západnej spoločnosti.

Tomáš Zavázal prišiel nedávno na Ukrajine o život.

16.04.2024

Na youtube mal Tomáško svoju vlastné videa, ktoré vytvoril pred 8 rokmi. Vtedy to bol ešte taký malý chlapček, mohol mať tak okolo 12 – 14 rokov. Ten chlapček sa staroby nedožil. Prečo sa nechal nalákať na vojnu na Ukrajine? Biť žoldnierom je veľmi nebezpečná práca. Čo na to jeho rodičia?

Dušan Lehotský, učiteľ, tréner atletiky

Vychoval viacerých majstrov ČSSR v atletike: Na školských pretekoch som len čumel. Keď to takto pôjde ďalej, v tridsiatke budú o barlách

29.04.2024 00:00

Dušan Lehotský v Levoči učil telocvik a viedol mladých športovcov 44 rokov.

Peniaze, euro, kufrík

Rakúski colníci našli na letisku vo Viedni v batožine 700-tisíc eur

28.04.2024 21:39

Rakúski colníci objavili 700 000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

stan021

Masmédia bársčo napíšu a bársčo povedia

Štatistiky blogu

Počet článkov: 831
Celková čítanosť: 2720815x
Priemerná čítanosť článkov: 3274x

Autor blogu

Archív

Odkazy