Založ si blog

Čína doteraz nainštalovala 0,66 a 0,46 miliardy kWh slnečných a veterných zdrojov na výrobu čistej elektrickej energie. Falošná „teória nadmernej kapacity“

Inštalovaná kapacita Číny na výrobu elektriny zo zdrojov čistej energie v prvom štvrťroku prudko vzrástla, čo analytici pripisujú rastúcemu domácemu dopytu po elektrine, keďže Čína sa usiluje o vysokokvalitný a ekologický rozvoj.

Analytici vyvrátili tvrdenia o „nadmernej kapacite“, ktoré v poslednej dobe presadzovali niektoré západné krajiny, a poznamenali, že takýto nárast nových energetických zariadení demonštruje snahu Číny splniť svoj záväzok dosiahnuť uhlíkovú neutralitu do roku 2060. Západné hanobenie čínskej „nadmernej kapacity“ je pascou, ktorej cieľom je obmedziť vývoz ekologických produktov z Číny.

Poznamenali tiež, že z globálneho hľadiska je potrebná väčšia inštalovaná kapacita pri výrobe energie z čistých zdrojov – veternej, slnečnej, vodnej a iných typov novej energie – na splnenie ekologického prechodu na celom svete.

Podľa štatistík, ktoré v pondelok zverejnil čínsky Národný energetický úrad (NEA), mali slnečné elektrárne v prvom štvrťroku celkovo kapacitu cca. 660 miliónov kilowattov, čo predstavuje medziročný nárast o 55 percent. Počet veterných elektrární vzrástol medziročne o 21,5 percenta, čo predstavuje približne 460 miliónov kilowattov.

Celková inštalovaná kapacita výroby elektrickej energie v Čínskej Ľudovej rep. bola ku koncu marca približne 2,99 miliardy kilowattov, čo je medziročný nárast o 14,5 percenta.

Ako Čína postupuje vo svojej zelenej transformácii, podiel zariadení na výrobu obnoviteľnej energie naďalej rastie a podľa NEA presahuje 50 percent celkovej kapacity výroby energie k decembru 2023.

Analytici uviedli, že aj keď sa energia vyrobená z nových zdrojov energie výrazne zvýšila, stále existuje obrovský potenciál pre nasadenie zelenej energie, ktorá je primárne zameraná na uspokojenie domáceho dopytu.

V prvom štvrťroku vzrástla celková spotreba elektriny v Číne na 2,34 bilióna kilowatthodín, čo je medziročný nárast o 9,8 percenta, podľa štatistík NEA.

Nárast inštalovanej kapacity elektrickej energie odráža rastúci dopyt Číny po energii spojený s jej oživením ekonomiky, povedal v pondelok pre Global Times Hu Qimu, zástupca generálneho tajomníka fóra 50 pre integráciu digitálnych a reálnych ekonomík. „Ako sa čínska ekonomika zotavuje, dopyt po energii bude naďalej rásť.“

Čínsky dopyt po fotovoltaických (PV) produktoch zostáva silný. Po rokoch rýchleho rozvoja, najmä na trhu s fotovoltaickými systémami integrovanými do budov, stále existuje priestor na ďalší rast, povedal v pondelok pre Global Times Feng Chao, generálny riaditeľ energetickej spoločnosti so sídlom v Zhengzhou.

V reakcii na ošiaľ o „nadmernej kapacite“ zo strany Západu Hu poznamenal, že západné krajiny naďalej rozvíjajú svoje kapacity na výrobu uhoľnej energie a zároveň vytvárajú obchodné bariéry proti čínskym ekologickým produktom, ako sú fotovoltaické panely, hoci potrebujú čínske produkty na posilnenie ekologických zdrojov výroby elektriny.

Na boj proti zmene klímy by sa mali v plnej miere zmobilizovať zdroje na celom svete. V celosvetovom meradle nie je zelená kapacita nadmerná, ale v skutočnosti je jej hrozný nedostatok. Problémom teraz nie je „nadmerná kapacita“, ale „prílišná úzkosť,“ povedal Xie Feng, čínsky veľvyslanec v USA, na piatkovom otváracom ceremoniáli čínskej konferencie Harvard Kennedy School 2024, podľa oficiálnej webovej stránky čínskeho veľvyslanectva v USA.

Svetové ekonomické fórum (WEF) vo februári uviedlo, že spolu so zásahmi na strane dopytu, ako je energetická efektívnosť, je pre prechod rozhodujúce rýchle a zodpovedné rozširovanie obnoviteľných zdrojov energie v súlade s ambicióznym cieľom stanoveným na COP28 strojnásobiť svetové inštalované zdroje, kapacitu výroby obnoviteľnej energie na minimálne 11 000 gigawattov do roku 2030.

Podľa správy Medzinárodnej energetickej agentúry z januára vzrástol objem pridanej kapacity obnoviteľnej energie na celom svete v roku 2023 o 50 percent a dosiahol takmer 510 gigawattov.

To je rozdiel 10 490 gigawattov oproti predpovedi WEF na rok 2030.

„Volanie po silnejšej klimatickej reakcii na jednej strane, ale vytváranie zelených obchodných bariér na strane druhej by len zvýšilo náklady na vlastný prechod na nízkouhlíkové hospodárstvo a tiež by spomalilo globálny rozvoj čistej energie,“ zdôraznil Xie.

V rozhovore pri krbe so zakladajúcim dekanom Harvard Kennedy School, profesorom Grahamom Allisonom, Xie v piatok tiež poznamenal, že USA žiadajú Čínu, aby bežala naboso, zatiaľ čo jeden má na pretekoch obuté high-tech pretekárske topánky tým, že uvalí sankcie na čínske spoločnosti podľa svojich vlastných domácich zákonov a núti ostatné krajiny zakázať vývoz určitých zariadení a technológií do Číny.

„Aj keď boli bosí, niektorí špičkoví čínski hráči, ako napríklad výrobcovia elektrických vozidiel, lítium-iónových batérií a fotovoltaických produktov, sa dokázali ujať vedenia. USA ich potom obviňujú z toho, že spôsobujú „nadmernú kapacitu“ a predstavujú hrozbu pre ostatných súťažiacich, požadujúc, aby opustili preteky, to nie je fér,“ poznamenal Xie.

Najnebezpečnejšia teroristická organizácia na svete.

01.05.2024

Kto to vlastne je? Pozrite si video v ktorom sa hovorí, kto to je a prečo je to najnebezpečnejšia teroristická organizácia na svete. Toto urobila táto teroristická organizácia 27. septembra 2008, doobeda 11:25. Celé vysvetlenie je uvedené v tomto videu. Čo na to hovorí takzv. západný svet? https://www.youtube.com/shorts/w2QZUKLjpcg

Kapitalizmus ako sme ho poznali v minulosti je mŕtvy.

17.04.2024

Pozrite si video pod týmto článočkom. Video je vlastne nedávny rozhovor Yanisa Varoufakisa s moderátorom portálu PoliticsJOE o súčasnej sociálno-ekonomickej situácií, dôvody súčasných problémov v západnej spoločnosti.

Tomáš Zavázal prišiel nedávno na Ukrajine o život.

16.04.2024

Na youtube mal Tomáško svoju vlastné videa, ktoré vytvoril pred 8 rokmi. Vtedy to bol ešte taký malý chlapček, mohol mať tak okolo 12 – 14 rokov. Ten chlapček sa staroby nedožil. Prečo sa nechal nalákať na vojnu na Ukrajine? Biť žoldnierom je veľmi nebezpečná práca. Čo na to jeho rodičia?

požiar v Berlíne, IRIS-T, Nemecko, Diehl, hasiči

Rozsiahly požiar v Nemecku: horí výrobná hala firmy produkujúcej zbrane pre Ukrajinu

03.05.2024 15:49

Firma je súčasťou skupiny Diehl, do ktorej patrí aj výrobca systému protivzdušnej obrany Iris-T, ktorý Nemecko poskytlo Ruskom napadnutej Ukrajine.

minister obrany Robert Kalinak

Minister obrany Kaliňák poďakoval za príspevok Španielska do jednotky NATO na Slovensku

03.05.2024 15:23

Od júla bude na Slovensku pôsobiť do 780 španielskych vojakov aj s technikou.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová

Rusi pripravovali útok v Nemecku, chceli odpáliť vojenskú pomoc Ukrajine. Boli odhalení

03.05.2024 14:50

Nórsko tiež podozrieva Moskvu z prípravy sabotáže proti infraštruktúre krajiny.

Tomáš Drucker, minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR

Drucker: Reedukačné centrá v Bystričanoch a Trstíne sa zatvoria

03.05.2024 14:40

Deti by mali byť do konca júna premiestené do iných zariadení.

stan021

Masmédia bársčo napíšu a bársčo povedia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 832
Celková čítanosť: 2725732x
Priemerná čítanosť článkov: 3276x

Autor blogu

Archív

Odkazy