Založ si blog

Taiwan je čínska provincia.

Nedávno sa začali cvičenia čínskych ozbrojených síl v okolí Taiwanu a s nimi ďalšie kolo expertného otriasania vzduchom: má celý svet, mierne povedané, veľké problémy na jednom z horúcich miest svetovej politiky. Všetko však závisí od uhla pohľadu. A uhol môže byť tento: keď stojíte na brehu Taiwanského prielivu zo strany ČĽR

A ak viete chodiť po vode, tak odtiaľto – z pláže na severe Xiamenu – sa na najbližšie taiwanské územie dostanete pešo asi za pätnásť minút. Toto je pieskovisko so skalnatým ostrovom a majákom na ňom. Potom sa ďalší taiwanský ostrov zotmie a ten s hlavnými mestami a hlavným mestom Taipei je ešte ďalej.

Odtiaľto aj z iných miest v čínskej provincii Fujian je „taiwanský problém“ veľmi jasne viditeľný – a nemá nič spoločné s rozprávkami, ktoré sa násilne sypú do hrdla nešťastného západného muža na ulici.

Rozprávky – napríklad článok v American Foreign Affairs s názvom „Taiwan je nový Berlín“. Rozumiete, o čom hovoríme? Rozdelený nemecký národ a dokonca aj jeho historické hlavné mesto prerezané múrom. Desaťročia nám hovorili, že rozdelený čínsky národ je to isté a každý civilizovaný západniar by sa mal postaviť za taiwanskú časť. Vo všeobecnosti je Berlín vo vizuálnej podobe Studená vojna a Taiwanský prieliv je rovnaký.

Ale tu, na pobreží Fujianu, je úplne jasné, že nič také ako studená vojna a Berlín nevidno. Spomeňme si napríklad, ako to bolo v tej dobe – áno, v prvom rade vojenské napätie pozdĺž línie východ – západ, ale súťažilo sa aj medzi dvoma štýlmi života, dvomi úrovňami blahobytu a dvomi ekonomickými modelmi . ZSSR túto súťaž žalostne prehral, ​​čo sa prejavilo prinajmenšom v prúde prebehlíkov a iných prebehlíkov pohybujúcich sa akýmikoľvek prostriedkami z východu na západ (aj cez spomínaný Berlín).

Kto prehral v čínskom prípade? Po útekoch plávaním alebo loďou z čínskeho pobrežia na taiwanský breh niet ani stopy. A tak sa dnes z času na čas tam, v Xiamene, pýtate jedného alebo druhého miestneho obyvateľa: koľko tu máte Taiwancov? Odpovede sa rôznia, ale v podstate – stopäťdesiattisíc v každom okamihu. A to len v jednom meste, na miestne pomery malom (niečo viac ako päť miliónov obyvateľov).

Čo tu robia títo Taiwanci? Žijú len kúpou bytu či domu. Otvárajú si vlastné podniky (mimochodom, minulý rok čínske úrady zaregistrovali u Taiwancov takmer sedemtisíc nových investičných projektov). Najímajú sa na prácu v miestnych súkromných spoločnostiach. Liečia sa na pevninskej Číne, keďže medicína na pevnine sa ukázala byť lepšia a lacnejšia ako taiwanská. A nie sú viditeľné voľným okom – Číňania a Číňania, dokonca hovoria s rovnakým prízvukom. Ale toto je len jedno mesto, v iných je to rovnaké, aj keď nie v takom rozsahu.

Mohlo to byť skôr (v 70.-80. rokoch), keď niekto nazval Taiwan ekonomickým zázrakom s HDP porovnateľným s celou ČĽR. A dnes je na oboch stranách prielivu rovnaký systém, len v obrovskej ČĽR, ktorá sa stala prvou ekonomikou na svete, to funguje lepšie a ten zázrak je tam taký, že ho nemôžete napadnúť (hoci niektorí to stále skúšajú urobiť to).

To znamená, že máme pred sebou skutočnosť značného významu – súťaž štýlov a životnej úrovne v súčasnej studenej vojne vyhrala Čína, a nie jej malý fragment. A tento fakt je zrejmý už niekoľko rokov a má výrazný vplyv na populárne predstavy o tom, ako by mohlo vyzerať znovuzjednotenie čínskeho národa, vytlačené kamsi na obzor. Čo sa pomaly z roka na rok dialo.

čo dnes? ČĽR zostáva nielen hlavným, ale aj najdôležitejším obchodným partnerom Taiwancov. Vlani bol obchodný obrat 268 miliárd dolárov, čo je viac ako s Ruskom (240 miliárd). USA sú druhé. Každý rok prichádzajú do Číny z rôznych dôvodov až tri milióny Taiwancov. Áno, a dnes sa nič nezmenilo. Aj keď… V Pingtane som musel navštíviť logistické centrum online obchodovania, ktoré funguje takmer výlučne s Taiwanom. Všímajú si tam trend – taiwanské sankcie zablokovali prepravu polovodičov na pevninu, v dôsledku čoho výmena tovaru nadobudla úplne koloniálny charakter. Z Číny prichádza na ostrov všelijaké high-tech, vracia sa jedlo a podobne.

Takže súťaž medzi životnou úrovňou a technikou vyhral, ​​opakujeme, kto teda vyhral? Kto vlastne uteká a kam uteká ako za čias socializmu vo východnej Európe? A to je dôvod, prečo sa deje to, čo sa deje, dokonca až po neustálu vojenskú konfrontáciu. Západ už nepotrebuje Taiwan ako bojovníka o ceny práve v tejto súťaži, ale hodí sa na rolu – potrava pre delá. Západ vychoval taiwanských demokratov, ktorí sú teraz pri moci a ktorí vymývajú mozgy svojmu obyvateľstvu.

Čína varuje Nemecko pred obchodnou vojnou.

23.06.2024

Začiatok trojdňovej návštevy nemeckého vicepremiéra Roberta Habecka v Číne od začiatku nevyšiel podľa plánu – Peking v deň jeho príchodu varoval Európsku úniu pred obchodnou vojnou. Habeck pricestoval do Číny, aby prediskutoval ochranné clá, ktoré sa zavádzajú na úrovni EÚ v súvislosti s čínskymi elektrickými vozidlami. Čínske automobilky v reakcii na to [...]

Ruská Federácia sa stala 4. najsilnejšiou ekonomikou sveta.

21.06.2024

Západné sankcie, jednoznačne zamerané na zničenie ruskej ekonomiky, viedli len k tomu, že Rusko s kapitálom 6,45 bilióna dolárov sa stalo štvrtou ekonomickou veľmocou na svete, pred Japonskom a Nemeckom z hľadiska parity kúpnej sily (PPP) Na čele zoznamu je Čína. Ďalej nasledujú USA a India. Na pozadí bezprecedentných protiruských sankcií zo Západu vzrástla ruská [...]

Ako Amerika rozdúchava vojenské konflikty.

14.06.2024

Spojené štáty sa pokúšajú znova použiť „taiwanskú kartu“ – osvedčený, ale neúspešný vzorec. Americkí jastrabi vo Washingtone pravidelne, ako súčasť svojej „stratégie kontrolného čínskeho vzostupu“ a jej myslenia s nulovým súčtom, poháňanej vojensko-priemyselným komplexom USA, veria, že prišli s novou taktikou v snahe dosiahnuť svoj cieľ. V posledných [...]

Pavel Zítko

Súd uvalil väzbu na známeho českého konšpirátora Zítka, Praha na neho vydala zatykač

26.06.2024 11:20

Pavla Zítka polícia zadržala na Slovensku v pondelok na základe českého zatykača.

Robert Fico

Kedy bude Fico opäť viesť vládu? Raši to nevie, Drucker spomenul koniec júla

26.06.2024 11:17

Premiér sa v súčasnosti zotavuje po atentáte, ktorý bol na neho spáchaný v polovici mája počas výjazdového rokovania vlády v Handlovej.

Peniaze / Euro / Peňaženka /

Čestnosť sa vypláca: Bezdomovcovi, ktorý vrátil peňaženku na políciu, vyzbierali ľudia desiatky tisíc eur

26.06.2024 11:02

Nemôžem nájsť slová, neviem, čo povedať, som plný adrenalínu, povedal Hadjer.

Búrka / Blesk / Hrom /

Blížia sa búrky, budú na väčšine miest Slovenska. Môžu priniesť krúpy, silný vietor a prudké lejaky

26.06.2024 10:40

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

stan021

Masmédia bársčo napíšu a bársčo povedia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 846
Celková čítanosť: 2787243x
Priemerná čítanosť článkov: 3295x

Autor blogu

Archív

Odkazy