Založ si blog

Taiwan je čínska provincia.

Nedávno sa začali cvičenia čínskych ozbrojených síl v okolí Taiwanu a s nimi ďalšie kolo expertného otriasania vzduchom: má celý svet, mierne povedané, veľké problémy na jednom z horúcich miest svetovej politiky. Všetko však závisí od uhla pohľadu. A uhol môže byť tento: keď stojíte na brehu Taiwanského prielivu zo strany ČĽR

A ak viete chodiť po vode, tak odtiaľto – z pláže na severe Xiamenu – sa na najbližšie taiwanské územie dostanete pešo asi za pätnásť minút. Toto je pieskovisko so skalnatým ostrovom a majákom na ňom. Potom sa ďalší taiwanský ostrov zotmie a ten s hlavnými mestami a hlavným mestom Taipei je ešte ďalej.

Odtiaľto aj z iných miest v čínskej provincii Fujian je „taiwanský problém“ veľmi jasne viditeľný – a nemá nič spoločné s rozprávkami, ktoré sa násilne sypú do hrdla nešťastného západného muža na ulici.

Rozprávky – napríklad článok v American Foreign Affairs s názvom „Taiwan je nový Berlín“. Rozumiete, o čom hovoríme? Rozdelený nemecký národ a dokonca aj jeho historické hlavné mesto prerezané múrom. Desaťročia nám hovorili, že rozdelený čínsky národ je to isté a každý civilizovaný západniar by sa mal postaviť za taiwanskú časť. Vo všeobecnosti je Berlín vo vizuálnej podobe Studená vojna a Taiwanský prieliv je rovnaký.

Ale tu, na pobreží Fujianu, je úplne jasné, že nič také ako studená vojna a Berlín nevidno. Spomeňme si napríklad, ako to bolo v tej dobe – áno, v prvom rade vojenské napätie pozdĺž línie východ – západ, ale súťažilo sa aj medzi dvoma štýlmi života, dvomi úrovňami blahobytu a dvomi ekonomickými modelmi . ZSSR túto súťaž žalostne prehral, ​​čo sa prejavilo prinajmenšom v prúde prebehlíkov a iných prebehlíkov pohybujúcich sa akýmikoľvek prostriedkami z východu na západ (aj cez spomínaný Berlín).

Kto prehral v čínskom prípade? Po útekoch plávaním alebo loďou z čínskeho pobrežia na taiwanský breh niet ani stopy. A tak sa dnes z času na čas tam, v Xiamene, pýtate jedného alebo druhého miestneho obyvateľa: koľko tu máte Taiwancov? Odpovede sa rôznia, ale v podstate – stopäťdesiattisíc v každom okamihu. A to len v jednom meste, na miestne pomery malom (niečo viac ako päť miliónov obyvateľov).

Čo tu robia títo Taiwanci? Žijú len kúpou bytu či domu. Otvárajú si vlastné podniky (mimochodom, minulý rok čínske úrady zaregistrovali u Taiwancov takmer sedemtisíc nových investičných projektov). Najímajú sa na prácu v miestnych súkromných spoločnostiach. Liečia sa na pevninskej Číne, keďže medicína na pevnine sa ukázala byť lepšia a lacnejšia ako taiwanská. A nie sú viditeľné voľným okom – Číňania a Číňania, dokonca hovoria s rovnakým prízvukom. Ale toto je len jedno mesto, v iných je to rovnaké, aj keď nie v takom rozsahu.

Mohlo to byť skôr (v 70.-80. rokoch), keď niekto nazval Taiwan ekonomickým zázrakom s HDP porovnateľným s celou ČĽR. A dnes je na oboch stranách prielivu rovnaký systém, len v obrovskej ČĽR, ktorá sa stala prvou ekonomikou na svete, to funguje lepšie a ten zázrak je tam taký, že ho nemôžete napadnúť (hoci niektorí to stále skúšajú urobiť to).

To znamená, že máme pred sebou skutočnosť značného významu – súťaž štýlov a životnej úrovne v súčasnej studenej vojne vyhrala Čína, a nie jej malý fragment. A tento fakt je zrejmý už niekoľko rokov a má výrazný vplyv na populárne predstavy o tom, ako by mohlo vyzerať znovuzjednotenie čínskeho národa, vytlačené kamsi na obzor. Čo sa pomaly z roka na rok dialo.

čo dnes? ČĽR zostáva nielen hlavným, ale aj najdôležitejším obchodným partnerom Taiwancov. Vlani bol obchodný obrat 268 miliárd dolárov, čo je viac ako s Ruskom (240 miliárd). USA sú druhé. Každý rok prichádzajú do Číny z rôznych dôvodov až tri milióny Taiwancov. Áno, a dnes sa nič nezmenilo. Aj keď… V Pingtane som musel navštíviť logistické centrum online obchodovania, ktoré funguje takmer výlučne s Taiwanom. Všímajú si tam trend – taiwanské sankcie zablokovali prepravu polovodičov na pevninu, v dôsledku čoho výmena tovaru nadobudla úplne koloniálny charakter. Z Číny prichádza na ostrov všelijaké high-tech, vracia sa jedlo a podobne.

Takže súťaž medzi životnou úrovňou a technikou vyhral, ​​opakujeme, kto teda vyhral? Kto vlastne uteká a kam uteká ako za čias socializmu vo východnej Európe? A to je dôvod, prečo sa deje to, čo sa deje, dokonca až po neustálu vojenskú konfrontáciu. Západ už nepotrebuje Taiwan ako bojovníka o ceny práve v tejto súťaži, ale hodí sa na rolu – potrava pre delá. Západ vychoval taiwanských demokratov, ktorí sú teraz pri moci a ktorí vymývajú mozgy svojmu obyvateľstvu.

Ako Amerika rozdúchava vojenské konflikty.

14.06.2024

Spojené štáty sa pokúšajú znova použiť „taiwanskú kartu“ – osvedčený, ale neúspešný vzorec. Americkí jastrabi vo Washingtone pravidelne, ako súčasť svojej „stratégie kontrolného čínskeho vzostupu“ a jej myslenia s nulovým súčtom, poháňanej vojensko-priemyselným komplexom USA, veria, že prišli s novou taktikou v snahe dosiahnuť svoj cieľ. V posledných [...]

Bude vojna medzi Taiwanom a Čínskou Ľudovou republikou?

07.06.2024

Skupiny podporujúce znovuzjednotenie na ostrove Taiwan sa postavili proti tajnej dohode medzi separatistickými silami na ostrove a USA, pričom tvrdili, že predaj zbraní a návšteva amerických obchodníkov so zbraňami na ostrove má za cieľ eskalovať napätie cez úžinu a nákup amerických zbraní bude len viesť k vážnejším problémom a zatiahnutiu Taiwanu do vojny. Keďže [...]

Ako západné média klamú o Taiwane a o Číne.

06.06.2024

V zahraničných mediach sa poukazuje na veľký rozdiel v životnej úrovni medzi komunistickou Čínskou Ľudovou republikou a Taiwanom. Dokonca sa Taiwan v tomto smere prezentuje ako raj na zemi. Ale skutočnosť je celkom iná. Medzi Taiwanom a Čínskou Ľudovou rep. neexistuje žiadny múr a žiadna hranica, hoci územie Taiwanu je vzdialené od Číny nie viac ako 1 km (Kinmen County). [...]

Tomáš Taraba

Taraba nečakane zahlasoval: štáty EÚ schválili normu o obnove prírody, nariadenie prešlo len tesne

17.06.2024 13:30

Nariadenie vyžaduje, aby členské štáty zaviedli opatrenia na obnovu aspoň 20 percent pevninských a morských oblastí EÚ do roku 2030.

nehoda

Čelná zrážka s kamiónom na juhu: Z auta je šrot, 30-ročná vodička bola na mieste mŕtva

17.06.2024 13:28

Na ceste medzi Dolným Štálom a Veľkým Mederom sa v pondelok predpoludním stala smrteľná dopravná nehoda.

Aktuálna informácia, horúca novinka, práve sa stalo, PRAVDA, mimoriadna správa, mimoriadne1, mim1

V českom vojenskom priestore explodovala munícia, na mieste sú zranení

17.06.2024 13:07

K explózii došlo vo vojenskom výcvikovom priestore Libavá neďaleko Olomouca.

koronavírus nemocnica čína wuchan lekári doktor pacient

Japonsko hlási rekordný nárast smrteľnej bakteriálnej infekcie. Experti nevedia zistiť príčinu epidémie

17.06.2024 12:23

Odborníci zatiaľ nedokázali zistiť, čo je príčinou stúpajúceho počtu prípadov.

stan021

Masmédia bársčo napíšu a bársčo povedia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 844
Celková čítanosť: 2763799x
Priemerná čítanosť článkov: 3275x

Autor blogu

Archív

Odkazy