Založ si blog

Čína varuje Nemecko pred obchodnou vojnou.

Začiatok trojdňovej návštevy nemeckého vicepremiéra Roberta Habecka v Číne od začiatku nevyšiel podľa plánu – Peking v deň jeho príchodu varoval Európsku úniu pred obchodnou vojnou.

Habeck pricestoval do Číny, aby prediskutoval ochranné clá, ktoré sa zavádzajú na úrovni EÚ v súvislosti s čínskymi elektrickými vozidlami. Čínske automobilky v reakcii na to vyzvali svoju vládu, aby zvýšila clá na autá s benzínovým pohonom dovážané z Európy a samotná vláda začala vyšetrovanie dumpingu bravčového mäsa z EÚ.

Agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa čínskeho ministerstva obchodu uvádza: „Peking je pripravený na obchodnú vojnu, za ktorú je zodpovedná Európa. Teraz je hlavnou úlohou Habaeka minimalizovať straty. Pretože odvetné opatrenia ČĽR budú pre Berlín veľmi bolestivé: tretina tržieb nemeckého automobilového priemyslu v roku 2023 pochádzala z Číny. Podľa agentúry Reuters Habeck priznal, že súčasná stratégia voči Číne, ktorá obvinila Peking z „rastúceho sebavedomia“ a „nečestného správania“, bola nesprávna.

Čína bola 8 rokov najväčším obchodným partnerom Nemecka a až v roku 2024 obsadili prvé miesto Spojené štáty americké, najmä vďaka dodávkam LNG. Obchod Nemecka s Čínou v súčasnosti predstavuje 60 miliárd EUR a 63 miliárd EUR nemecký vývoz do Číny v máji klesol v porovnaní s minulým rokom o 14 %, zatiaľ čo vývoz do USA vzrástol o 4,1 %.

Je zrejmé, že strata čínskeho trhu pre Nemecko bude veľmi bolestivá, pretože na planéte jednoducho neexistujú žiadne iné porovnateľné trhy. Pri rozprávaní Číny o jej „rastúcom sebavedomí“ si Berlín nevšimol, že nastal moment, keď sebavedomie Nemecka a Európy ako celku stratilo materiálny základ. A teraz Habaek v Pekingu má s týmto problém.

Slovenská vláda chce vyslať ekonomického diplomata do Thajska.

17.09.2024

Vláda Slovenskej republiky plánuje vyslať ekonomického diplomata do Thajska s cieľom posilniť hospodársku výmenu medzi SR a Thajskom. V roku 2023 sme s touto exotickou krajinou dosiahli obchodný obrat vo výške 466 miliónov eur. Snažím sa odhadnúť, čo vlastne do Thajska vyvážame, no myslím si, že najväčší problém spočíva inde. Takmer všetky ekonomicky významné firmy [...]

Čína oznamuje nulové clo pre najmenej rozvinuté krajiny sveta.

13.09.2024

Čínska ľudová republika poskytne všetkým najmenej rozvinutým krajinám sveta, ktoré udržiavajú diplomatické vzťahy s Čínou, nulové clo na 100 % colných položiek, uvádza sa vo vyhlásení Komisie pre colný sadzobník Štátnej rady zverejnenom vo štvrtok. Tento krok má za cieľ podporiť jednostranné otvorenie sa najmenej rozvinutým krajinám a dosiahnuť spoločný rozvoj. [...]

Zaujímavý názor brazílskeho občana na politiku súčasnej komunistickej Číny.

12.09.2024

Jeho vysvetlenie, jeho názor: Na túto otázku môžem odpovedať z pohľadu Brazílie, ako rodený Brazílčan. Mnoho brazílskych nacionalistov sa v určitej miere inšpiruje čínskym systémom a politikou. Ak by sa dostali k moci, určite by sa snažili implementovať aspoň niektoré jeho prvky. Avšak hlavné médiá, inštitucionálne strany a extraktivistické elity v Brazílii – [...]

Maďarská aliancia má nového predsedu - Lászlóa Gubíka

28.09.2024 18:50

Novým predsedom mimoparlamentnej strany Maďarská aliancia sa stal László Gubík. Delegáti strany ho zvolili na sobotňajšom republikovom kongrese.

Peter Pellegrini, Daniel Zmeko, Brezová pod Bradlom oslavy TTX

Pellegrini pozdravil vojakov na oslave Dňa ozbrojených síl, udelil štyri vyznamenania

28.09.2024 17:44

Ozbrojené sily sa stali rešpektovanou inštitúciou a pevnou garanciou obranyschopnosti SR, uviedol prezident Peter Pellegrini.

Czech Republic Presidential Election

Voľby do českého Senátu prvýkrát vyhralo Babišove ANO, ale vláde väčšina zostala

28.09.2024 17:21

Hnutie ANO českého expremiéra Andreja Babiša prvýkrát od svojho vzniku vyhralo voľby do Senátu.

Miloš Zeman, Robert Fico

Zeman vítal gratulantov k svojej osemdesiatke, medzi prvými boli Fico s Kaliňákom

28.09.2024 16:14

Bývalý český prezident Miloš Zeman, ktorý bol ako v Česku prvý zvolený v priamej voľbe, oslavuje v sobotu 80 rokov.

stan021

Masmédia bársčo napíšu a bársčo povedia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 865
Celková čítanosť: 2869593x
Priemerná čítanosť článkov: 3317x

Autor blogu

Archív

Odkazy