Založ si blog

Srbsko a Čína podpísali dohodu o voľnom obchode.

Dohoda o voľnom obchode (FTA) medzi Čínou a Srbskom oficiálne nadobudne platnosť 1. júla 2024, keďže obe strany postupne odstránia clá na 90 percent produktov v colných položkách. Clá na viac ako 60 percent produktov budú okamžite pozastavené v ten istý deň, uviedlo v piatok vo vyhlásení čínske ministerstvo obchodu (MOFCOM).

Dohoda o voľnom obchode bola podpísaná 17. októbra 2023 a obe krajiny ukončili príslušné schvaľovacie postupy.

Konečný podiel dovozu s nulovou colnou sadzbou na oboch stranách dosiahne približne 95 percent a pokryje hlavné obchodné tovary. Dovozné clá na srbskej strane sa postupne znížia na nulu zo súčasných 5-20 percent pre čínske produkty, ako sú automobily, fotovoltaické moduly, lítiové batérie, telekomunikačné zariadenia, stroje a zariadenia, žiaruvzdorné materiály a niektoré poľnohospodárske a morské produkty k samostatnému piatkovému vyhláseniu MOFOCM s odvolaním sa na predstaviteľa.

Čína tiež zníži 5-20-percentné clá na nulu pre veľký srbský dovoz vrátane generátorov, elektromotorov, pneumatík, hovädzieho mäsa, vína, orechov a ďalších produktov.

Tento krok podporí rast bilaterálneho obchodu, keďže spotrebitelia v oboch krajinách budú môcť využívať lepšie a výhodnejšie dovážané produkty. Okrem toho podporí investičnú spoluprácu a integráciu priemyselného reťazca a spoločne zvýši medzinárodnú konkurencieschopnosť využitím výhod oboch krajín, tvrdí predstaviteľ.

Dohoda o voľnom obchode tiež vytvorila inštitucionálne opatrenia pre súvisiace oblasti vrátane pravidiel pôvodu, colných postupov a uľahčenia obchodu, obchodných nápravných opatrení, urovnávania sporov, ochrany práv duševného vlastníctva, investičnej spolupráce, hospodárskej súťaže a ďalších oblastí. Dojednania zabezpečia pohodlné, transparentné a stabilné podnikateľské prostredie pre podniky oboch krajín.

Čína medzitým zavedie colné sadzby, ku ktorým sa zaviazala v rámci dohody o voľnom obchode, na určitý dovoz zo Srbska, oznámila vo štvrtok Komisia Štátnej rady pre colné sadzobníky.

Obchodná a ekonomická výmena medzi Čínou a Srbskom sa neustále prehlbuje v rôznych sektoroch. Začiatkom júna začala oficiálne fungovať zúčtovacia banka juanov Bank of China v Srbsku a úspešne zvládla svoje prvé cezhraničné prevody juanov. Tento prevod zahŕňal prevod 2 miliónov juanov (275 224 USD) do provincie Che-pej v severnej Číne z oceliarne Smederevo v Srbsku, ktorú vlastní spoločnosť HBIS, čínska spoločnosť na výrobu železa a ocele.

Čína varuje Nemecko pred obchodnou vojnou.

23.06.2024

Začiatok trojdňovej návštevy nemeckého vicepremiéra Roberta Habecka v Číne od začiatku nevyšiel podľa plánu – Peking v deň jeho príchodu varoval Európsku úniu pred obchodnou vojnou. Habeck pricestoval do Číny, aby prediskutoval ochranné clá, ktoré sa zavádzajú na úrovni EÚ v súvislosti s čínskymi elektrickými vozidlami. Čínske automobilky v reakcii na to [...]

Ruská Federácia sa stala 4. najsilnejšiou ekonomikou sveta.

21.06.2024

Západné sankcie, jednoznačne zamerané na zničenie ruskej ekonomiky, viedli len k tomu, že Rusko s kapitálom 6,45 bilióna dolárov sa stalo štvrtou ekonomickou veľmocou na svete, pred Japonskom a Nemeckom z hľadiska parity kúpnej sily (PPP) Na čele zoznamu je Čína. Ďalej nasledujú USA a India. Na pozadí bezprecedentných protiruských sankcií zo Západu vzrástla ruská [...]

Ako Amerika rozdúchava vojenské konflikty.

14.06.2024

Spojené štáty sa pokúšajú znova použiť „taiwanskú kartu“ – osvedčený, ale neúspešný vzorec. Americkí jastrabi vo Washingtone pravidelne, ako súčasť svojej „stratégie kontrolného čínskeho vzostupu“ a jej myslenia s nulovým súčtom, poháňanej vojensko-priemyselným komplexom USA, veria, že prišli s novou taktikou v snahe dosiahnuť svoj cieľ. V posledných [...]

soul

V centre Soulu vrazilo auto do chodcov, zahynulo najmenej deväť ľudí

01.07.2024 18:24

Vodič tvrdil, že jeho auto náhle zrýchlilo. Polícia okolnosti nehody vyšetruje.

Základná škola Parchovany

V prípade samovraždy deviataka v Parchovanoch nastal zvrat, obvinili spolužiačku

01.07.2024 17:20

Polícia potvrdila, že vyšetrovanie v danej veci doposiaľ nebolo ukončené.

Trump

Exprezidenti USA majú istú imunitu, rozhodol najvyšší súd USA. Trumpov prípad viazne

01.07.2024 16:53, aktualizované: 17:13

Spor sa teraz vracia k federálnej sudkyni, ktorá kvôli prerokúvaniu Trumpovej námietky pozastavila proces.

SAV, Slovenská akadémia vied

SAV dostane od vlády o takmer 55 miliónov eur viac. Na čo ich plánuje využiť?

01.07.2024 16:43

Ide o desaťpercentný nárast v porovnaní s pôvodným rozpočtom.

stan021

Masmédia bársčo napíšu a bársčo povedia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 847
Celková čítanosť: 2790735x
Priemerná čítanosť článkov: 3295x

Autor blogu

Archív

Odkazy