Založ si blog

Čínske ministerstvo obchodu kritizuje nespravodlivé clá EÚ na čínske elektromobily

Čína je proti plánu Európskej komisie uložiť dovozné clá až do výšky 36,3 percenta na čínske elektrické vozidlá (EV) a prijme všetky potrebné opatrenia na obranu legitímnych práv a záujmov čínskych podnikov, informoval o tom v utorok hovorca ministerstva obchodu.

Minulý mesiac komisia uvalila dočasné dodatočné clá až do výšky 37,6 percent na čínskych výrobcov elektrických vozidiel po tom, čo v októbri 2023 spustila antisubvenčné vyšetrovanie čínskych elektrických vozidiel.

V utorok komisia zverejnila návrh plánu, podľa ktorého budú tieto clá definitívne, s mierne upravenými sadzbami, ktoré budú podliehať schváleniu členskými štátmi EÚ.

Proces antisubvenčného vyšetrovania čínskych elektromobilov nebol podľa hovorcu v súlade s pravidlami Svetovej obchodnej organizácie a bol aktom „nekalej súťaže“ pod zámienkou „čestnej súťaže“.

Počas procesu vyšetrovania čínska vláda a odvetvie elektrických vozidiel poskytli rozsiahle právne dokumenty a dôkazové materiály prostredníctvom rôznych prostriedkov, ako sú dotazníky, písomné pripomienky a vyhlásenia na vypočutiach. Komplexne a dôsledne sa bránili proti nerozumným a nevyhovujúcim praktikám európskej strany, uviedol hovorca.

Nesprávny postup komisie naruší stabilitu globálneho automobilového dodávateľského reťazca a poškodí záujmy európskych spotrebiteľov, uviedol hovorca s tým, že podkope aj zelenú transformáciu EÚ a globálnu spoluprácu pri riešení klimatických zmien.

Hovorca poznamenal, že obe strany viedli od konca júna viac ako 10 kôl technických konzultácií o tomto prípade, a vyzval EÚ, aby prijala praktické opatrenia, ktoré zabránia eskalácii obchodných sporov.

Čína oznamuje nulové clo pre najmenej rozvinuté krajiny sveta.

13.09.2024

Čínska ľudová republika poskytne všetkým najmenej rozvinutým krajinám sveta, ktoré udržiavajú diplomatické vzťahy s Čínou, nulové clo na 100 % colných položiek, uvádza sa vo vyhlásení Komisie pre colný sadzobník Štátnej rady zverejnenom vo štvrtok. Tento krok má za cieľ podporiť jednostranné otvorenie sa najmenej rozvinutým krajinám a dosiahnuť spoločný rozvoj. [...]

Zaujímavý názor brazílskeho občana na politiku súčasnej komunistickej Číny.

12.09.2024

Jeho vysvetlenie, jeho názor: Na túto otázku môžem odpovedať z pohľadu Brazílie, ako rodený Brazílčan. Mnoho brazílskych nacionalistov sa v určitej miere inšpiruje čínskym systémom a politikou. Ak by sa dostali k moci, určite by sa snažili implementovať aspoň niektoré jeho prvky. Avšak hlavné médiá, inštitucionálne strany a extraktivistické elity v Brazílii – [...]

Čína investuje do obnoviteľných zdrojov energie viac ako 50 percent z celkových svetových investícií.

05.09.2024

Informačná kancelária Čínskej štátnej rady vo štvrtok zverejnila bielu knihu s názvom „Čínska energetická transformácia“, ktorá dokumentuje úspešné kroky a historické úspechy krajiny v tejto oblasti za posledné desaťročie. Okrem predslovu a záveru sa biela kniha skladá zo šiestich častí: „Čínska cesta energetického prechodu v novej ére“, „Podpora [...]

Portugalsko, lesný požiar, hasičské lietadlo, požiar

V Portugalsku zúria rozsiahle požiare, vyžiadali si už najmenej dve obete

16.09.2024 22:00

Úrady informovali, že v dištrikte Aveiro nasadili 12 hasiacich lietadiel a v celej krajine bojujú najmenej s 20 požiarmi.

Rakúsky kancelár Karl Nehammer

Záplavy odplavili aj morálku? Rakúsky kancelár vyzval pre povodne na pauzu v kampani, ale sám v nej pokračoval

16.09.2024 21:21

Nehammer argumentoval, že treba všetku energiu a pozornosť sústrediť na zvládnutie prírodnej katastrofy a pomoc tým, ktorých zasiahla.

most, Čadca

Nebezpečná voda sa valila aj Čadcou. Živel tam ohrozoval mosty, firmy aj rodinné domy

16.09.2024 21:00

Podobné povodne boli v metropole Kysúc zaznamenané v roku 1997, no viacerí miestni tvrdia, že ani vtedy živel nespôsobil také škody, ako teraz.

Devínska Nová Ves, Povodeň, Bratislava

Zničené budovy, cesty aj polia. Koľko budú stáť opravy? Slovensko čaká, kým odznie povodňová vlna

16.09.2024 20:00

Najhoršie sú na tom okresy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK), ktorý bude zatiaľ potrebovať na opravy takmer tri milióny eur. Trnavský kraj odhaduje škody na niekoľko desiatok tisíc eur.

stan021

Masmédia bársčo napíšu a bársčo povedia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 864
Celková čítanosť: 2860939x
Priemerná čítanosť článkov: 3311x

Autor blogu

Archív

Odkazy