Založ si blog

Čína investuje do obnoviteľných zdrojov energie viac ako 50 percent z celkových svetových investícií.

Informačná kancelária Čínskej štátnej rady vo štvrtok zverejnila bielu knihu s názvom „Čínska energetická transformácia“, ktorá dokumentuje úspešné kroky a historické úspechy krajiny v tejto oblasti za posledné desaťročie.

Okrem predslovu a záveru sa biela kniha skladá zo šiestich častí: „Čínska cesta energetického prechodu v novej ére“, „Podpora spotreby zelenej energie“, „Rýchlejší postup pri budovaní nového systému zásobovania energiou“, „Vývoj novej produktívnej kvality“. Sily v energetickom sektore, „Modernizácia správy energetiky“ a „Prispievanie ku globálnemu spoločenstvu zdieľanej budúcnosti“.

V priebehu posledného desaťročia Čína presadzovala reformu svojich metód výroby a spotreby energie, zlepšila svoju kapacitu dodávok energie pod vedením svojej novej stratégie energetickej bezpečnosti a dosiahla historické prelomy v rozvoji zelenej a nízkouhlíkovej energie, uvádza biela kniha.

Energetická náročnosť krajiny za posledné desaťročie neustále klesala, čo viedlo k úsporám energie ekvivalentným približne 1,4 miliardám ton štandardného uhlia a zníženiu emisií oxidu uhličitého o približne 3 miliardy ton, uviedla biela kniha a dodala, že Čína sa stala najväčším svetovým investorom v energetickom prechode.

„Na základe vysokokvalitného rozvoja je cieľom čínskej energetickej transformácie vybudovať čistý, nízkouhlíkový, bezpečný a efektívny energetický systém. Táto iniciatíva poskytne silnú záruku pre hospodársky a sociálny rozvoj krajiny a naplní rastúcu túžbu ľudí po lepšom živote,“ uvedené v tejto bielej knihe.

Rozvoj zelenej energie v Číne sa stal motorom globálnej energetickej transformácie. Od roku 2013 je Čína zodpovedná za viac ako 40 percent ročného prírastku globálnej kapacity obnoviteľnej energie. V roku 2023 predstavovala novoinštalovaná kapacita v Číne viac ako polovicu celkovej svetovej kapacity, uvádza biela kniha.

Ako silný zástanca globálnej energetickej transformácie bude Čína spolupracovať s ostatnými členmi medzinárodného spoločenstva na spoločnom plánovaní energetickej spolupráce, riešení globálnej zmeny klímy, podpore harmónie medzi ľudstvom a prírodou a vytváraní čistého a krásneho sveta pre všetkých, to je napísané v tejto bielej knihe.

Čína oznamuje nulové clo pre najmenej rozvinuté krajiny sveta.

13.09.2024

Čínska ľudová republika poskytne všetkým najmenej rozvinutým krajinám sveta, ktoré udržiavajú diplomatické vzťahy s Čínou, nulové clo na 100 % colných položiek, uvádza sa vo vyhlásení Komisie pre colný sadzobník Štátnej rady zverejnenom vo štvrtok. Tento krok má za cieľ podporiť jednostranné otvorenie sa najmenej rozvinutým krajinám a dosiahnuť spoločný rozvoj. [...]

Zaujímavý názor brazílskeho občana na politiku súčasnej komunistickej Číny.

12.09.2024

Jeho vysvetlenie, jeho názor: Na túto otázku môžem odpovedať z pohľadu Brazílie, ako rodený Brazílčan. Mnoho brazílskych nacionalistov sa v určitej miere inšpiruje čínskym systémom a politikou. Ak by sa dostali k moci, určite by sa snažili implementovať aspoň niektoré jeho prvky. Avšak hlavné médiá, inštitucionálne strany a extraktivistické elity v Brazílii – [...]

Toto už viac nie je kapitalizmus. Kde sa nachádza naša súčasná takzvaná západná civilizácia?

02.09.2024

Yanis Varoufakis, marxistický ekonóm a bývalý grécky minister financií, diskutuje vo videu pod týmto textom s Ash Sarkarovou, moderátorkou platformy How To Academy, o súčasnom „kapitalizme“, ktorý podľa neho už nie je tým, čím býval – metamorfoval do technofeudalizmu. Varoufakis predstavuje novú paradigmu, ktorá mení pravidlá hry: technofeudalizmus. Majitelia [...]

Devínska Nová Ves, Povodeň, Bratislava

Zničené budovy, cesty aj polia. Koľko budú stáť opravy? Slovensko čaká, kým odznie povodňová vlna

16.09.2024 20:00

Najhoršie sú na tom okresy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK), ktorý bude zatiaľ potrebovať na opravy takmer tri milióny eur. Trnavský kraj odhaduje škody na niekoľko desiatok tisíc eur.

Europarlament / Europoslanci /

Leyenová predstaví zloženie eurokomisie. V europarlamente si pripomenuli vyčíňanie povodní

16.09.2024 19:57

Europoslanci sa spolu s predstaviteľmi eurokomisie zúčastnia na kľúčovej rozprave o pripravenosti EÚ konať v prípade prírodných katastrof.

Rusko Iževsk škola streľba

Študent v Čeľabinsku zaútočil kladivom na spolužiakov a učiteľov, štyroch zranil

16.09.2024 18:07

Putin označuje takéto incidenty za importované zo Spojených štátov a vinu pripisuje globalizácii.

Stupava záplavy povodeň

Škody po povodniach sú veľké, to najhoršie ešte nie je za nami, vyhlásil Fico. Stretol sa aj s Vallom, Drobom a Viskupičom

16.09.2024 17:21, aktualizované: 18:38

Slovensku ponúkla pomoc s povodňami aj Ukrajina. Škody sú podľa Tarabu miliónové.

stan021

Masmédia bársčo napíšu a bársčo povedia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 864
Celková čítanosť: 2860892x
Priemerná čítanosť článkov: 3311x

Autor blogu

Archív

Odkazy