Ako rýchlo sa pohybujú rýchlovlaky v Číne? A čo u nás na Slovensku?

Na youtube je video na ktorom je ukázané, že čínsky rýchlovlak dosiahol cestovnú rýchlosť 393 km/h. To bola rýchlosť lietadiel – vrtuľových stíhačiek z 2. svetovej vojny.

Vzdialenosti do 1000 km sú pre letecké spoločnosti často neekonomické. To znamená, že železničná doprava by mohla byť pre tieto vzdialenosti atraktívnejšou alternatívou. Tvrdenie, že nám na Slovensku stačia vlaky s maximálnou rýchlosťou 160 km/h, je zavádzajúce. Vysokorýchlostná železničná doprava by výrazne skrátila cestovný čas a zvýšila atraktivitu železnice pre cestujúcich aj nákladnú dopravu.

V súčasnosti Slovensko stráca na atraktivite pre medzinárodnú dopravu kvôli nevyhovujúcemu stavu našej železničnej infraštruktúry. Zatiaľ čo iné krajiny investujú do modernizácie železníc, my zaostávame. Vysokorýchlostná trať Bratislava – Kúty – Břeclav – Praha a Bratislava – Žilina – Čadca – Bohumín by premenila Slovensko na dôležitý železničný uzol spájajúci Poľsko s Južnou Európou a Juhovýchodnú Európu s Českou republikou.

Takéto prepojenie by prinieslo ekonomický rast, zvýšilo atraktivitu krajiny pre investorov a zlepšilo životnú úroveň obyvateľov. Je načase, aby sme prestali zaostávať a investovali do modernej železničnej infraštruktúry.

A tu je ten čínsky rýchlovlak, ktorý by mohol byť tak naším vzorom ako by to mohlo niekedy v budúcnosti vyzerať na Slovenskej železnici:

Číňania vyrobili najväčšiu veternú turbínu na svete.

13.10.2024

Najvýkonnejšia plávajúca pobrežná veterná turbína na svete s výrobnou kapacitou 20 megawattov zišla z výrobnej linky v meste Yancheng v provincii Ťiang-su vo východnej Číne, uviedol popredný výrobca vlakov CRRC v krajine. Corporation Limited (CRRC). Veterná turbína, nezávisle vyvinutá Čínou, má veterné koleso s priemerom 260 metrov a zametanou plochou 53 100 metrov [...]

Ako stavať vysokorýchlostné železnice. Ako to robia v Čínskej ľudovej republike.

29.09.2024

Na Slovensku máme železnice, na ktorých vlaky dosahujú maximálnu rýchlosť 160 km/h. Dôvodom je, že nám chýbajú stavebné technológie na výstavbu vysokorýchlostných železníc. Ako sa takéto železnice stavajú, ukazuje video pod týmto článkom. Mali by sme sa inšpirovať pokročilou čínskou technológiou, ktorá nám môže pomôcť pri výstavbe vysokorýchlostných tratí. [...]

Slovenská vláda chce vyslať ekonomického diplomata do Thajska.

17.09.2024

Vláda Slovenskej republiky plánuje vyslať ekonomického diplomata do Thajska s cieľom posilniť hospodársku výmenu medzi SR a Thajskom. V roku 2023 sme s touto exotickou krajinou dosiahli obchodný obrat vo výške 466 miliónov eur. Snažím sa odhadnúť, čo vlastne do Thajska vyvážame, no myslím si, že najväčší problém spočíva inde. Takmer všetky ekonomicky významné firmy [...]

Horská záchranná služba, Tatry

Poliak skolaboval pod Veľkou Svišťovkou vo Vysokých Tatrách, oživiť sa ho nepodarilo

19.10.2024 21:41

Horskí záchranári zasahovali aj v Západných Tatrách, kde sa pod vrchom Volovec zranil český turista.

kráľ Karol III.

Návšteva Karola III. v Austrálii opäť rozpútala debatu o ukončení monarchie

19.10.2024 21:10

Britský kráľ Karol III. a kráľovná Kamila navštívili v piatok Sydney. Ide o prvú návštevu vládnuceho britského monarchu v Austrálii za viac než desaťročie.

Japonsko útok zápalné fľaše

V Japonsku zaútočili na sídlo vládnej strany. Podozrivého zadržali

19.10.2024 19:10

Nespokojnosť japonskej verejnosti s vládnou Liberálno-demokratickou stranou neustále rastie.

Russia Protest

Putin predlžuje politický život starej garde. Jeho "politbyro" bude staršie, ako mal Brežnev

19.10.2024 17:00

Za právo byť doživotným vládcom je potrebné dať rovnaké výsady svojim dvoranom. Šéfa Kremľa obklopujú sedemdesiatnici.

stan021

Masmédia bársčo napíšu a bársčo povedia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 868
Celková čítanosť: 2884920x
Priemerná čítanosť článkov: 3324x

Autor blogu

Archív

Odkazy