Založ si blog

Bol na Marse v minulosti život? Úvaha o Marse.

Na našej zemi vznikol život pred zhruba 3500 mil. rokmi. Naša planéta v tom čase bola bombardovaná kométami, ktoré obsahovali vodu. Voda sa na našu zem dostala vďaka týmto vodným kométam. V tom čase takéto niečo sa dialo a existovalo aj na Marse. Mars v tom čase pravdepodobne mal vodu, toľko vody, že tam existovali jazerá a atmosféra. Život na našej planéte teda vznikol v takomto čase a prostredí. Je možné, že na Marse v tom čase tiež mohol vzniknúť život v najprimitívnejšej podobe, niečo ako prvé protobaktérie. Mars nemá a nemal dostatočne silné magnetické pole, aby odvrátil vplyv slnečného vetra na túto planétu. Tak v dôsledku slnečnej aktivity – slnečného vetra a žiarenia postupne Mars strácal atmosféru-vodnú paru a stratil vodu z povrchu planéty. Je možné, že ešte nejaká voda existuje pod povrchom Marsu, kde je uväznená v nejakej vrstve hornín. Na Marse sa teda nemohol vyvinúť život v zložitejšej podobe ako u nás na zemeguli, protoživot nemal na to dostatok času.

Zhurong – automatická sonda z Čínskej Ľudovej rep. ktorá nedávno pristála na povrchu Marsu bude skúmať geologické zloženie tejto planéty. Do tejto sondy vkladám veľké nádeje, že nájde také geologické vrstvy, ktoré by mohli obsahovať vodu. Zhurong sa nachádza na takom mieste, kde je najväčšia pravdepodobnosť, že tam bola pred miliardami rokov voda. Je otázka, či takáto voda pod povrchom by mohla obsahovať stopy po organických zlúčeninách. Čínski vedci plánujú na Mars poslať ešte jednu sondu, ktorá by na zem doniesla vzorky z povrchu tejto planéty. Keby tak Zhurong našiel také zaújmavé miesto, kde by stálo za to vŕtať do povrchu Marsu a tak získať vzorky na ďaľší výskum histórie tejto planéty, tak to by bol fantastický krok vpred.

79 rokov od pádu 3. ríše.

08.05.2024

Pred 79 rokmi 3.ríša kapitulovala. Hitlerovské Nemecko sa pred 79 rokmi definitívne zrútilo. Prečo Hitler prehral vojnu so Sovietskym Zväzom? Vojenská technologická prevaha ZSSR sa ukázala ako rozhodujúca. Keď sa pýtali maršála Keitela (tvorca vojenskej operácie Barbarossa) kedy si uvedomil, že Nemecko prehrá túto vojnu tak jednoznačne odpovedal, že po moskovskej operácii v [...]

Čína už nepotrebuje západné čipy na tréning údajov pre AI, robia to domácimi čipmi, superpočítačmi.

05.05.2024

Čína dosahuje pokrok vo využívaní superpočítačov a domácich čipov umelej inteligencie na trénovanie údajov AI, keďže sa vyrovnáva s obmedzeniami, ktoré uvalili Spojené štáty na vývoz najpokročilejších čipov AI americkej spoločnosti Nvidia do krajiny, uviedli odborníci a vedúci predstavitelia spoločnosti. Ich komentáre prišli po tom, čo China Mobile v nedeľu [...]

Najnebezpečnejšia teroristická organizácia na svete.

01.05.2024

Kto to vlastne je? Pozrite si video v ktorom sa hovorí, kto to je a prečo je to najnebezpečnejšia teroristická organizácia na svete. Toto urobila táto teroristická organizácia 27. septembra 2008, doobeda 11:25. Celé vysvetlenie je uvedené v tomto videu. Čo na to hovorí takzv. západný svet? https://www.youtube.com/shorts/w2QZUKLjpcg

Obit Buell Pulitzers

Sekundy paľby na Reagana sa podobali na streľbu proti Ficovi. Atentáty na svetoznámych lídrov: kto prežil a koho zabili?

16.05.2024 20:35

Podobne ako na Roberta Fica aj na Ronalda Reagana si páchateľ počkal pred budovou. Aj vtedy ochranka nedokázala zabrániť atentátu.

juraj c. strelec

Policajné hliadky a šokovaní susedia. Čo hovoria o atentátnikovi na Fica ľudia, ktorí ho poznajú

16.05.2024 20:00

Podľa zistení Pravdy amatérsky básnik z Levíc, ktorý päťkrát vystrelil na premiéra, svojím konaním poriadne zaskočil nielen svojich známych, ale aj rodinných príslušníkov.

drogy, metamfetamín, Sinaloa

Španielska polícia zhabala 1,8 tony metamfetamínu mexického kartelu Sinaloa

16.05.2024 19:07

Ide o historicky najväčšie zachytenie metamfetamínu v Španielsku a druhé najväčšie v Európe.

Čaputová, Pellegrini, Fico, vyhlásenie, atentát

Atentát ako dôsledok polarizácie? Nájdeme cestu k upokojeniu a nie k zhoršeniu situácie?

16.05.2024 19:00

Najvyšší čas zatiahnuť ručnú brzdu. Atentát na premiéra Roberta Fica otriasol spoločnosťou a jej súdržnosťou. Bude to pre nás budíčkom? Upokojujme napätie slušným dialógom.

stan021

Masmédia bársčo napíšu a bársčo povedia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 834
Celková čítanosť: 2735677x
Priemerná čítanosť článkov: 3280x

Autor blogu

Archív

Odkazy