Založ si blog

Vývoj umelej inteligencie v Číne.

Baidu Inc zdvojnásobí úsilie o posilnenie aplikácie veľkých jazykových modelov v širokom spektre priemyselných odvetví a bude hrať aktívnu úlohu pri navrhovaní a formulovaní národných štandardov na testovanie LLM na najvyššej úrovni, uviedol vedúci pracovník čínskej technologickej spoločnosti.

Spoločnosť sa bude podieľať na výskume a vývoji základných technológií pre LLM, priemyselnú aplikáciu a vytvorenie národných noriem a ekosystému pre LLM, aby podporila zdravý rozvoj čínskeho priemyslu umelej inteligencie, povedal Wu Tian, viceprezident Baidu.

Prvá štandardizačná pracovná skupina pre LLM v krajine bola vytvorená počas šiestej svetovej konferencie o umelej inteligencii, ktorá sa skončila 7. júla v Šanghaji.

Špeciálny tím, ktorý vedie Šanghajské inovačné centrum umelej inteligencie, pozostáva zo šiestich spoločných tímových lídrov — Baidu, Alibaba Cloud, iFlytek Co Ltd, 360 Security Technology Inc, Huawei Cloud a výskumného inštitútu China Mobile.

LLM odkazujú na počítačové algoritmy, ktoré sú trénované s obrovským množstvom údajov a schopné generovať obsah, ako sú obrázky, text, zvuk a video. Sú kľúčovou technológiou, na ktorej stojí ChatGPT, chatbot AI vyvinutý spoločnosťou OpenAI so sídlom v USA.

Podľa novej správy globálnej spoločnosti zaoberajúcej sa prieskumom trhu International Data Corp je LLM, ktorý spustila spoločnosť Baidu, na čele zoznamu spomedzi všetkých vyrobených v Číne, pokiaľ ide o komplexné technické možnosti.

Ernie Bot, AI LLM podobný ChatGPT od Baidu, získal sedem plných bodov z 12 ukazovateľov a zabezpečil si popredné miesto v modeli algoritmov, všeobecných schopnostiach, inovačných schopnostiach a priemyselnom pokrytí.

Do hodnotenia sa zapojilo celkovo 14 vývojárov LLM, ako napríklad Alibaba Group Holding Ltd, Tencent Holdings Ltd, Huawei Technologies Co a iFlytek.

Ernie Bot, ktorý sa môže pochváliť silnými schopnosťami v oblastiach, ako je literárna tvorba, obchodné písanie, matematika a porozumenie čínskemu jazyku, sa uplatnil v segmentoch vrátane energetiky, financií, vzdelávania a zdravotnej starostlivosti, povedal Baidu.

Doteraz viac ako 150 000 podnikov požiadalo o beta testovanie Ernie Bota.

V máji Čína vyvinula najmenej 79 veľkých jazykových modelov AI alebo konkurentov ChatGPT, podľa správy zverejnenej Inštitútom pre vedecké a technické informácie Číny.

Objavenie sa generatívnej AI a veľkých jazykových modelov predstavuje transformačný potenciál AI v rôznych odvetviach s cieľom pomôcť ľuďom a organizáciám dosiahnuť viac a mať pozitívny vplyv na spoločnosť, povedal Robin Li, spoluzakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti Baidu v predchádzajúcom rozhovore.

Pokiaľ ide o zodpovedné používanie a pokrok technológie AI, Li povedal, aby sa zabránilo tomu, aby sa AI vymkla kontrole, štáty s pokročilými technológiami AI musia spolupracovať pri vytváraní potrebných pravidiel a predpisov.

Lu Yanxia, riaditeľ výskumu v IDC China, uviedol, že čínske technologické spoločnosti získali prevahu v tom, že používateľom ponúkajú konverzačné výsledky založené na umelej inteligencii na základe čínskeho jazyka a kultúry. „Generatívna AI priniesla nové obchodné príležitosti pre domáce servery AI, cloud computing a čipové spoločnosti,“ povedal Lu.

Čínske úrady minulý týždeň vydali 24-položkové usmernenie pre riadenie generatívnych služieb AI, ktoré nadobudne účinnosť 15. augusta. Krajina bude podľa dočasných opatrení podporovať inovatívny rozvoj generatívnej AI a dohliadať na rýchlo sa rozvíjajúcu technológiu pomocou metód kompatibilných s inováciami a vývojom.

Čínsky prezident sa stretol s Ruským prezidentom Putinom.

17.05.2024

Čínsky prezident Si Ťin-pching vo štvrtok vo Veľkej sále ľudu v Pekingu rokoval vo veľkej skupine s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ktorý je v Číne na štátnej návšteve. Analytici z oboch krajín uviedli, že návšteva posilní a ďalej podporí bilaterálne strategické väzby s vysokou úrovňou vzájomnej dôvery a širokými spoločnými záujmami. Počas stretnutia Xi [...]

79 rokov od pádu 3. ríše.

08.05.2024

Pred 79 rokmi 3.ríša kapitulovala. Hitlerovské Nemecko sa pred 79 rokmi definitívne zrútilo. Prečo Hitler prehral vojnu so Sovietskym Zväzom? Vojenská technologická prevaha ZSSR sa ukázala ako rozhodujúca. Keď sa pýtali maršála Keitela (tvorca vojenskej operácie Barbarossa) kedy si uvedomil, že Nemecko prehrá túto vojnu tak jednoznačne odpovedal, že po moskovskej operácii v [...]

Čína už nepotrebuje západné čipy na tréning údajov pre AI, robia to domácimi čipmi, superpočítačmi.

05.05.2024

Čína dosahuje pokrok vo využívaní superpočítačov a domácich čipov umelej inteligencie na trénovanie údajov AI, keďže sa vyrovnáva s obmedzeniami, ktoré uvalili Spojené štáty na vývoz najpokročilejších čipov AI americkej spoločnosti Nvidia do krajiny, uviedli odborníci a vedúci predstavitelia spoločnosti. Ich komentáre prišli po tom, čo China Mobile v nedeľu [...]

tbilisi, gruzínsko, protest

Gruzínska prezidentka vetovala sporný zákon o zahraničnom vplyve

18.05.2024 17:08

Vládna strana Gruzínsky sen má však v parlamente dosť poslancov, aby veto hlavy štátu prehlasovala.

handlová, fico, atentát

NAKA obvinila osobu, ktorá sa mala vyhrážať ministrovi a poslancom cez sociálnu sieť

18.05.2024 15:10

Prokurátor sa stotožnil s podnetom polície na vzatie obvineného do väzby, rozhodne o nej súd.

stan021

Masmédia bársčo napíšu a bársčo povedia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 835
Celková čítanosť: 2737532x
Priemerná čítanosť článkov: 3278x

Autor blogu

Archív

Odkazy