Založ si blog

Amerika ponúka Vietnamu F-16, destabilizáciu juhovýchodnej Ázie.

USA údajne rokujú s Vietnamom o ponuke stíhačiek F-16 krajine po tom, čo obe krajiny začiatkom tohto mesiaca zlepšili svoje diplomatické vzťahy, ale experti v nedeľu uviedli, že potenciálna dohoda slúžiaca hegemónnym cieľom USA obmedziť Čínu vyvolávajúc problémy, ktoré sabotujú mier a stabilitu v regióne, a to Vietnam len tak ľahko neprijme.

V rámci kroku, ktorý by „mohol rozčúliť Čínu a odsunúť Rusko na vedľajšiu koľaj“, Bidenova administratíva rokuje s Vietnamom o balíku na predaj zbraní s flotilou stíhačiek F-16, ktoré by sa mohli spojiť v priebehu budúceho roka, uviedla v sobotu agentúra Reuters.

Dohoda, ktorá by sa mohla stať najväčším transferom zbraní v histórii medzi oboma krajinami, je stále v ranom štádiu, pričom presné podmienky ešte nie sú vypracované, a možno sa ešte nezíska, napísala agentúra Reuters.

Agentúra Reuters upozornila na napätie medzi Čínou a Vietnamom v súvislosti s otázkou Juhočínskeho mora a uviedla to ako dôvod, prečo by Vietnam mal zvážiť nákup amerických bojových lietadiel, pričom ďalším menovaným dôvodom je, že ukrajinská kríza sťažuje Vietnamu získavanie zbraní z Ruska.

Čínski vojenskí experti však uviedli, že americký návrh má svoje vlastné hegemónne ciele.

Vietnamské letectvo v súčasnosti prevádzkuje najmä bojové lietadlá ruskej výroby a ak ich nahradia americké F-16, znamená to, že USA by mohli získať ďalšieho veľkého zákazníka z Ruska, povedal Wei Dongxu, vojenský expert z Pekingu.

Ponukou stíhačiek F-16, potenciálne z druhej ruky, Vietnamu a posilnením obranných väzieb, chcú USA získať ďalšiu oporu v regióne pridaním politických reťazcov, ako je požiadavka na použitie vietnamského letectva a námorných základní, povedal Wei.

Využitím tejto novej opory môže americká armáda vyvolať ďalšie problémy v Juhočínskom mori, aby vybudovala vojenské obkľúčenie a ovládla Čínu, povedal Wei.

Analytici sa však domnievajú, že Vietnam dokáže nezávisle zvážiť klady a zápory a vyhnúť sa pádu do pasce, ktorá by z neho urobila pešiaka USA.

Ak Vietnam kúpi americké bojové lietadlá, môže sa ocitnúť pod kontrolou USA a jeho obranná politika a vojenské aktivity by sa mohli stať závislými od rozhodnutí USA, povedal Wei. „Vietnam to pravdepodobne nebude považovať za prijateľné,“ povedal.

79 rokov od pádu 3. ríše.

08.05.2024

Pred 79 rokmi 3.ríša kapitulovala. Hitlerovské Nemecko sa pred 79 rokmi definitívne zrútilo. Prečo Hitler prehral vojnu so Sovietskym Zväzom? Vojenská technologická prevaha ZSSR sa ukázala ako rozhodujúca. Keď sa pýtali maršála Keitela (tvorca vojenskej operácie Barbarossa) kedy si uvedomil, že Nemecko prehrá túto vojnu tak jednoznačne odpovedal, že po moskovskej operácii v [...]

Čína už nepotrebuje západné čipy na tréning údajov pre AI, robia to domácimi čipmi, superpočítačmi.

05.05.2024

Čína dosahuje pokrok vo využívaní superpočítačov a domácich čipov umelej inteligencie na trénovanie údajov AI, keďže sa vyrovnáva s obmedzeniami, ktoré uvalili Spojené štáty na vývoz najpokročilejších čipov AI americkej spoločnosti Nvidia do krajiny, uviedli odborníci a vedúci predstavitelia spoločnosti. Ich komentáre prišli po tom, čo China Mobile v nedeľu [...]

Najnebezpečnejšia teroristická organizácia na svete.

01.05.2024

Kto to vlastne je? Pozrite si video v ktorom sa hovorí, kto to je a prečo je to najnebezpečnejšia teroristická organizácia na svete. Toto urobila táto teroristická organizácia 27. septembra 2008, doobeda 11:25. Celé vysvetlenie je uvedené v tomto videu. Čo na to hovorí takzv. západný svet? https://www.youtube.com/shorts/w2QZUKLjpcg

PROTEST: Kedy, ak nie teraz?

Kultúrna obec protestovala pred parlamentom: Zastavme zvrátenú ideológiu

14.05.2024 14:46

Účastníci oblečení v krojoch aj v reflexných vestách si symbolicky zaviazali ruky povrazmi.

gruzínsko, bitka poslancov parlamentu

Gruzínsky parlament schválil kontroverzný návrh zákona o zahraničnom vplyve. Počas rokovania sa opäť pobili poslanci

14.05.2024 14:23, aktualizované: 14:46

V uliciach hlavného mesta Tbilisi proti návrhu už týždne demonštrujú desaťtisíce ľudí.

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Muž sa odhaľoval a nevhodne sa správal na verejnosti, skončil v cele

14.05.2024 13:13

V zmysle zákona mu môže hroziť trojročný pobyt vo väzení.

migranti

Členské krajiny EÚ definitívne chválili nový pakt o migrácii a azyle

14.05.2024 12:39, aktualizované: 13:59

Proti všetkým častiam migračného paktu hlasovali Maďarsko a Poľsko, niektoré z predpisov nepodporili ani Slovensko či Rakúsko.

stan021

Masmédia bársčo napíšu a bársčo povedia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 834
Celková čítanosť: 2734645x
Priemerná čítanosť článkov: 3279x

Autor blogu

Archív

Odkazy