Založ si blog

Srbsko a Čína podpísali dohodu o voľnom obchode.

Dohoda o voľnom obchode (FTA) medzi Čínou a Srbskom oficiálne nadobudne platnosť 1. júla 2024, keďže obe strany postupne odstránia clá na 90 percent produktov v colných položkách. Clá na viac ako 60 percent produktov budú okamžite pozastavené v ten istý deň, uviedlo v piatok vo vyhlásení čínske ministerstvo obchodu (MOFCOM).

Dohoda o voľnom obchode bola podpísaná 17. októbra 2023 a obe krajiny ukončili príslušné schvaľovacie postupy.

Konečný podiel dovozu s nulovou colnou sadzbou na oboch stranách dosiahne približne 95 percent a pokryje hlavné obchodné tovary. Dovozné clá na srbskej strane sa postupne znížia na nulu zo súčasných 5-20 percent pre čínske produkty, ako sú automobily, fotovoltaické moduly, lítiové batérie, telekomunikačné zariadenia, stroje a zariadenia, žiaruvzdorné materiály a niektoré poľnohospodárske a morské produkty k samostatnému piatkovému vyhláseniu MOFOCM s odvolaním sa na predstaviteľa.

Čína tiež zníži 5-20-percentné clá na nulu pre veľký srbský dovoz vrátane generátorov, elektromotorov, pneumatík, hovädzieho mäsa, vína, orechov a ďalších produktov.

Tento krok podporí rast bilaterálneho obchodu, keďže spotrebitelia v oboch krajinách budú môcť využívať lepšie a výhodnejšie dovážané produkty. Okrem toho podporí investičnú spoluprácu a integráciu priemyselného reťazca a spoločne zvýši medzinárodnú konkurencieschopnosť využitím výhod oboch krajín, tvrdí predstaviteľ.

Dohoda o voľnom obchode tiež vytvorila inštitucionálne opatrenia pre súvisiace oblasti vrátane pravidiel pôvodu, colných postupov a uľahčenia obchodu, obchodných nápravných opatrení, urovnávania sporov, ochrany práv duševného vlastníctva, investičnej spolupráce, hospodárskej súťaže a ďalších oblastí. Dojednania zabezpečia pohodlné, transparentné a stabilné podnikateľské prostredie pre podniky oboch krajín.

Čína medzitým zavedie colné sadzby, ku ktorým sa zaviazala v rámci dohody o voľnom obchode, na určitý dovoz zo Srbska, oznámila vo štvrtok Komisia Štátnej rady pre colné sadzobníky.

Obchodná a ekonomická výmena medzi Čínou a Srbskom sa neustále prehlbuje v rôznych sektoroch. Začiatkom júna začala oficiálne fungovať zúčtovacia banka juanov Bank of China v Srbsku a úspešne zvládla svoje prvé cezhraničné prevody juanov. Tento prevod zahŕňal prevod 2 miliónov juanov (275 224 USD) do provincie Che-pej v severnej Číne z oceliarne Smederevo v Srbsku, ktorú vlastní spoločnosť HBIS, čínska spoločnosť na výrobu železa a ocele.

Dokážu zvieratá myslieť?

03.07.2024

Pozrite si video, ktoré dokazuje, že aj zajac poľný dokáže riešiť problémy a teda myslieť. Zajačika naháňal pes a ten sa nechal oklamať zajacom. Čo na to poviete? A vraj zvieratá sú nemysliace bytosti. https://www.youtube.com/shorts/fOLWRJpw4oE

„Dolár je naša mena, ale je to váš problém.“

02.07.2024

„Dolár je naša mena, ale je to váš problém.“ –John Connelly, minister financií USA, 1971 Od 70. rokov 20. storočia celosvetovo prepuklo takmer 200 finančných kríz, veľkých i malých, väčšinou vyvolaných prílivom amerického dolára. Najnovšia epizóda sa odohrala za posledných päť rokov, čo sme všetci zažili na vlastnej koži. Keď v roku 2020 zasiahol [...]

Čína varuje Nemecko pred obchodnou vojnou.

23.06.2024

Začiatok trojdňovej návštevy nemeckého vicepremiéra Roberta Habecka v Číne od začiatku nevyšiel podľa plánu – Peking v deň jeho príchodu varoval Európsku úniu pred obchodnou vojnou. Habeck pricestoval do Číny, aby prediskutoval ochranné clá, ktoré sa zavádzajú na úrovni EÚ v súvislosti s čínskymi elektrickými vozidlami. Čínske automobilky v reakcii na to [...]

Libanon, izrael

Izraelský útok zabil vysokopostaveného veliteľa Hizballáhu

03.07.2024 19:05

Hizballáh uviedol, že v reakcii na zabitie Násira vystrelili rakety na veliteľstvo izraelskej armády aj na leteckú základňu.

ústavný súd

Ústavný súd zrušil len malú časť zmien v trestnom práve. Verdikt padol po vyše štyroch mesiacoch

03.07.2024 18:18, aktualizované: 19:28

Pozastavené časti sa týkajú znižovania trestných sadzieb a skracovania premlčacích lehôt za niektoré trestné činy.

Jennie Carignanová

Kanadskú armádu po prvý raz povedie žena. Trudeau vyzdvihol jej kvality a vodcovstvo

03.07.2024 16:53

Pôsobila ako veliteľka vojenskej misie v Afganistane, Bosne a Hercegovine, Iraku a Sýrii.

seniorka, podvod

Slovensko zaplavili podvodné telefonáty v mene polície. Čo robiť v prípade prijatia hovoru?

03.07.2024 16:16

Prezrite si konkrétne telefónne čísla podvodníkov.

stan021

Masmédia bársčo napíšu a bársčo povedia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 849
Celková čítanosť: 2792897x
Priemerná čítanosť článkov: 3290x

Autor blogu

Archív

Odkazy