Číňania vyrobili najväčšiu veternú turbínu na svete.

Najvýkonnejšia plávajúca pobrežná veterná turbína na svete s výrobnou kapacitou 20 megawattov zišla z výrobnej linky v meste Yancheng v provincii Ťiang-su vo východnej Číne, uviedol popredný výrobca vlakov CRRC v krajine. Corporation Limited (CRRC).

Veterná turbína, nezávisle vyvinutá Čínou, má veterné koleso s priemerom 260 metrov a zametanou plochou 53 100 metrov štvorcových, čo je zhruba veľkosť siedmich štandardných futbalových ihrísk.

Turbína dokáže vyrobiť 62 miliónov kWh elektrickej energie ročne, čo stačí na napájanie približne 37 000 domácností, čím sa ušetrí 25 000 ton uhlia a zároveň sa znížia emisie oxidu uhličitého o 62 000 ton.

So svojou poloponornou plávajúcou plošinou a kotviacim systémom, vylepšeným inteligentnými technológiami riadenia a snímania, turbína rozširuje dosah veternej energie do hlbších vôd, čím zabezpečuje stabilnú prevádzku.

„Plávajúce veterné turbíny na mori sú kľúčovým technologickým trendom, ktorý formuje budúcnosť rozvoja veternej energie,“ povedal Wang Dian, zástupca generálneho riaditeľa CRRC Qi Hang New Energy Technology Co., Ltd.

Turbína ponúka prispôsobiteľné možnosti pre rôzne hĺbky vody a poskytuje optimalizované riešenia pre hlbokomorské zdroje veternej energie.

Čínsky sektor obnoviteľnej energie naberá na sile, keďže vláda sa snaží zvýšiť podiel elektriny z nefosílnych palív vo svojej energetickej štruktúre. V roku 2023 kapacita obnoviteľnej energie v Čínskej ľudovej republike po prvýkrát prekonala kapacitu tepelnej energie a predstavovala viac ako polovicu inštalovanej kapacity výroby elektrickej energie v krajine.

Ako stavať vysokorýchlostné železnice. Ako to robia v Čínskej ľudovej republike.

29.09.2024

Na Slovensku máme železnice, na ktorých vlaky dosahujú maximálnu rýchlosť 160 km/h. Dôvodom je, že nám chýbajú stavebné technológie na výstavbu vysokorýchlostných železníc. Ako sa takéto železnice stavajú, ukazuje video pod týmto článkom. Mali by sme sa inšpirovať pokročilou čínskou technológiou, ktorá nám môže pomôcť pri výstavbe vysokorýchlostných tratí. [...]

Slovenská vláda chce vyslať ekonomického diplomata do Thajska.

17.09.2024

Vláda Slovenskej republiky plánuje vyslať ekonomického diplomata do Thajska s cieľom posilniť hospodársku výmenu medzi SR a Thajskom. V roku 2023 sme s touto exotickou krajinou dosiahli obchodný obrat vo výške 466 miliónov eur. Snažím sa odhadnúť, čo vlastne do Thajska vyvážame, no myslím si, že najväčší problém spočíva inde. Takmer všetky ekonomicky významné firmy [...]

Čína oznamuje nulové clo pre najmenej rozvinuté krajiny sveta.

13.09.2024

Čínska ľudová republika poskytne všetkým najmenej rozvinutým krajinám sveta, ktoré udržiavajú diplomatické vzťahy s Čínou, nulové clo na 100 % colných položiek, uvádza sa vo vyhlásení Komisie pre colný sadzobník Štátnej rady zverejnenom vo štvrtok. Tento krok má za cieľ podporiť jednostranné otvorenie sa najmenej rozvinutým krajinám a dosiahnuť spoločný rozvoj. [...]

Michalovce / Rodinná tragédia /

Obvineného muža z kauzy vraždy jeho rodičov v Trnave vzali do väzby

18.10.2024 12:16

Uznesenie súdu nie je právoplatné, obvinený podal proti nemu sťažnosť.

Gbeľany

Ktorá obec na Slovensku má najlepšie podmienky na život? NKÚ ponúka odpoveď v novej aplikácii

18.10.2024 12:02

Z aplikácie si môžu obyvatelia zistiť, aké bodové hodnotenie z pohľadu kvality života má obec či mesto, v ktorom žijú.

USA voľby2024 Trump míting Butler musk

Jourová je podľa Muska stelesnením banálneho byrokratického zla

18.10.2024 11:47

Reagoval tým okrem iného na slová Jourovej, že on sám nedokáže rozlišovať medzi dobrom a zlom a že je propagátorom zla.

Belgicko NATO stretnutie ministri obrany

Zelenskyj: Iba pozvanie Ukrajiny do NATO môže ukončiť vojnu s Ruskom. Putin rozumie len sile

18.10.2024 11:13

Vstup do Aliancie má podľa Zelenského zásadný význam pre to, aby sa šéf Kremľa Vladimir Putin posadil za rokovací stôl.

stan021

Masmédia bársčo napíšu a bársčo povedia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 867
Celková čítanosť: 2883880x
Priemerná čítanosť článkov: 3326x

Autor blogu

Archív

Odkazy