Založ si blog

Ako a prečo sa stala Kuba ostrovom slobody.

Tento článok je o tom, prečo a ako sa stala Kuba skutočným ostrovom slobody. Z historických prameňov vieme, že Kuba sa po druhej svetovej vojne stala ekonomickým príveskom USA. Kubu v tom čase ovládala Cosa Nostra, ovládal ju capo di tutti capi Salvatore Lucania. Mafia ovládala kasína, hotely, celý turistický priemysel. Capo di tutti capi „vlastnil“ aj politický systém Kuby. Bolo to až do času, pokiaľ mladý Fidel Castro nezvrhol nenávidenú vládu diktárora Fulgencia Batista v roku 1959. Udialo sa tak a Kuba sa prehlásila ako za ostrov slobody.  Skutočne to bol v tom čase ostrov slobody, keďže všetky štáty Strednej a Južnej Ameriky boli pod zdrvujúcim ekonomickým a politickým vplyvom USA. V tých časoch väčšina režimov v tejto oblasti sveta bola diktátorská a brutálna. Fidel sa pôvodne ani nezamýšľal stať sa nejakým marxistickým bojovníkom voči USA. Doma bol považovaný ako národný hrdina, ktorý oslobodil krajinu od nenávideného režimu, ktorý bol ovládaný brutálnym capo di tutti capi Lucaniaom. Veď v  tom čase najväčšie americké kasína, bordely, hotely, obchod z drogami, pašovanie sa konal práve na Kube. Mafia po revolúcií okamžite podnikala kroky na odstránenie „komunistického režimu“. Nechcem ďalej opisovať históriu, čo sa vlastne dialo v tých časoch, koľko ľudských životov to stálo. Mafia sa stiahla do USA a na miesto Kuby si vybudovala svoj vlastný druhý stan a to v Las Vegas. Salvatore Lucania bol v roku 1962 nahradený iným a tak mafia – Cosa Nostra sa už zamerala len na budovanie svojej siete v Las Vegas. No i tak Kuba bola v nemilosti USA keďže sa stala „priateľom“ ZSSR. Nepriateľstvo medzi krajinami trvá dodnes. Vďaka veľkému gestu amerického prezidenta Baraka Obamu sa hádam prelomili ľady a už nič nebude brániť normalizácií vzťahov medzi týmito krajinami.

G7 obvinila Čínsku Ľudovú rep. za nadmernú výrobu automobilov.

18.07.2024

Čínska Ľudová republika nemôže vyrábať tak veľa automobilov, podľa úsudku G7.

Čína podporuje vzdelanie svojích občanov.

15.07.2024

Nyidoin Lhamo, stredoškoláčka pochádzajúca z náhornej plošiny Qinghai-Xizang, si nikdy nemyslela, že by mohla mať šancu študovať na peknej internátnej škole a dokonca ísť v budúcnosti na univerzitu v inej provincii . Nyidoin Lhamo, narodená v tibetskej autonómnej prefektúre Golog v severozápadnej Číne, Qinghai, strávila svoje rané roky chovom dobytka na odľahlých [...]

Čínskemu zahraničnému obchodu sa darí.

12.07.2024

Čínsky zahraničný obchod dosiahol nové maximum v prvom polroku tohto roka, čo poskytlo ďalší impulz pre ekonomické oživenie, ukázali piatkové oficiálne údaje. Objem obchodu s tovarom vzrástol medziročne o 6,1 percenta na 21,17 bilióna juanov (približne 2 970 miliárd amerických dolárov) v období od januára do júna, podľa Generálnej colnej správy. Vývoz vzrástol o 6,9 [...]

Trump atentát

FBI potvrdila, že Trumpa zasiahla do ucha guľka atentátnika alebo jej fragment

27.07.2024 08:58

Federálny úrad pre vyšetrovanie ukončil dohady a konšpiračné teórie ohľadne príčiny Trumpovho zranenia.

Usain Bolt

KVÍZ: Najslávnejší olympijskí víťazi všetkých čias, poznáte ich?

27.07.2024 08:35

V Paríži sa práve začali hry XXXIII. olympiády a my sa pozrieme do histórie. Kto sú najúspešnejší športovci všetkých čias? Otestujte sa.

vojna na Ukrajine, Grad

ONLINE: Šéf estónskej rozviedky: Putin má zdroje na vojnu aj v roku 2025, ale tiež ťažké straty

27.07.2024 07:10, aktualizované: 07:56

Ukrajine sa podarilo odvrátiť veľký ruský útok v Doneckej oblasti - Rusko napreduje, ale s veľkými stratami, uviedol šéf estónskej rozviedky Ants Kiviselg.

krizovatka-d1-d4

Diaľnica D1 v smere z Trnavy do Bratislavy je do obeda uzavretá

27.07.2024 07:04

Diaľnica D1 v úseku od 27. do 12,5. kilometra v smere z Trnavy do Bratislavy je do 12.00 h úplne uzavretá.

stan021

Masmédia bársčo napíšu a bársčo povedia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 853
Celková čítanosť: 2814586x
Priemerná čítanosť článkov: 3300x

Autor blogu

Archív

Odkazy