Založ si blog

Gorbačov zomrel, pád ZSSR.

V utorok miestneho času zomrel posledný vodca bývalého Sovietskeho zväzu Michail Gorbačov. Ruský prezident Vladimir Putin vyjadril sústrasť. Ale skutočné a zdrvujúce komplimenty pre neho prišli zo Západu, od amerického prezidenta Joea Bidena po britského premiéra Borisa Johnsona a politikov z rovnakej éry Gorbačova, ktorí ho chválili za zavedenie „odvážnych demokratických reforiem“, ktoré prinášajú „slobodu“. ukončiť studenú vojnu a urobiť svet bezpečnejším.

Dá sa tvrdiť, že Gorbačov bol jedným z najkontroverznejších svetových lídrov. Obetovaním záujmov svojej vlasti si získal široké uznanie Západu. Vďaka nemu sa stal Západ bezpečnejším. Následky pádu bývalého Sovietskeho zväzu však viedli k sérii vojen v tejto krajine, najprv v Čečensku, potom v Gruzínsku a teraz na Ukrajine, kde prebieha najbrutálnejšia vojna v Európe od konca druhej svetovej vojny. miesto.

Gorbačov sa stal vodcom Sovietskeho zväzu v roku 1985, keď mal iba 54 rokov. Mal ambíciu reformami ukončiť hospodársku a sociálnu stagnáciu Sovietskeho zväzu. Mal však určitý politický idealizmus a naivitu – ktoré sú u niektorých intelektuálov bežné – vážne podceňoval zložitosť, riziká a výzvy reforiem v multietnickej krajine a chýbala mu kontrola nad reformným procesom.

Pod Gorbačovovým vedením sa reformy Sovietskeho zväzu začali z politickej oblasti, agresívne presadzovali „nové myslenie“ a neustále prenášali moc strany na Kongres ľudových poslancov Sovietskeho zväzu. Niekoľko rokov po jeho nástupe k moci sa krajina začala prepadať do chaosu.

S oslabením vedenia strany a autority Ústredného výboru Komunistickej strany Sovietskeho zväzu sa v pobaltských krajinách a na Kaukaze rýchlo šíril úzkoprsý nacionalizmus. Prví tajomníci niektorých republík sa spojili so separatistickými silami a snažili sa o nezávislosť. Niektorí nepočúvali ústredné velenie, vyvolávali „územné spory“ a ozbrojené konflikty medzi republikami.

Nacionalizmus týchto malých republík zas podnietil prebudenie ruského nacionalizmu. Kombinácia nacionalizmu a demokratizácie na rôznych miestach rezonovala a napokon viedla k tomu, že tri veľké republiky – Rusko, Ukrajina a Bielorusko – vyhlásili vznik „Spoločenstva nezávislých štátov“ a Sovietsky zväz zanikol. Gorbačov bol zosadený.

Rusko je najväčším nástupníckym štátom Sovietskeho zväzu. Jeho populácia je takmer polovica populácie ZSSR a jeho národnostná sila dramaticky klesla. Ruská spoločnosť je „slobodnejšia“ ako sovietska. Viacstraníckymi voľbami sa chcela integrovať do západného tábora a raz sa stala členom G8. Ale je to jadrová veľmoc, takže USA ju nenechajú ísť. Strategickým cieľom Washingtonu je pokračovať v jeho oslabovaní a rozširovanie NATO na východ postupuje krok za krokom, čo všetko nakoniec viedlo k vypuknutiu protiopatrení zo strany Ruska, ktoré bolo zatlačené do kúta.

Po Gorbačovovej smrti naňho mnohí Západniari chválili. Niektorí ho porovnávali s Putinom a vyjadrovali svoju nenávisť voči Putinovi. Ruský ľud však Putina prijal a podporil, čo odráža jeho prebudenie tvárou v tvár negatívnym strategickým dôsledkom rozpadu Sovietskeho zväzu. Dnešné Rusko je však nielen slabé v národnej sile, ale už ani nemá svojich predchádzajúcich východoeurópskych spojencov. Zdá sa, že ukazuje nedostatok sily v reakcii na potlačenie zo strany USA.

Keď sa pozrieme späť, Sovietsky zväz bol veľmi silný so značnými technologickými inovačnými schopnosťami. Prvý umelý satelit a prvá jadrová elektráreň sa zrodili v Sovietskom zväze. Jej problémami bolo vtedy slabé poľnohospodárstvo a ľahký priemysel. S tým, čo dnes vieme, malo byť pre Sovietsky zväz bohatý na zdroje ľahké tieto problémy vyriešiť. Gorbačov však nesprávne odhadol problémy, vybral si nesprávnu cestu reforiem a chýbalo mu politické vedenie. Sám bol očividne obdivovateľom západnej kultúry a záležalo mu na chválach, ktoré mu v tom čase venovala západná verejná mienka, a tešil sa z nich. Do veľkej miery ho oklamal Západ.

Gorbačov mal dobré karty, ale zahral to zle a Sovietsky zväz aj on prehrali všetko. Rusko dnes upadlo do bezprecedentnej strategickej pasivity a ťažkostí. Ako posledný vodca Sovietskeho zväzu všetko, čo urobil, prospelo Západu, zatiaľ čo väčšina členov bývalého Sovietskeho zväzu mala dlhodobé následky.

Rozpad jedného pólu v bipolárnom svete viedol k globálnym strategickým zmenám a jeho vplyv bude trvať stáročia a pocity a hodnotenia o ňom z rôznych krajín sa budú značne líšiť. Ak ľudia prekročia perspektívu, že lídri by mali byť zodpovední za záujmy svojich krajín.

Ak by som sa stretol s Gorbačovom osobne, spýtal by som sa ho, prečo sa nepoučil a neriešil problémy tak, ako to onoho času robili v Čínskej Ľudovej rep. Veď musel vedieť názory čínskych komunistov a hlavne názor Teng Siao-pchinga na riešenie ekonomických problémov komunistického systému.

Mierová konferencia medzi RF a Ukrajinou vo Švajčiarsku.

22.03.2024

Osobitný predstaviteľ Čínskej Ľudovej rep. pre euroázijské záležitosti Li Hui predniesol v piatok v Pekingu prejav na stretnutí diplomatov, v ktorom uviedol, že Čína komunikovala so Švajčiarskom o možnej mierovej konferencii a že akékoľvek mierové rozhovory by sa mali začať medzi Ukrajinou a Ruskom. Na tomto stretnutí sa zúčastnili diplomati a zástupcovia veľvyslanectva [...]

Najodvážnejšia stavba sveta – diaľnica v hornatom teréne.

13.03.2024

V Čínskej Ľudovej rep. nedávno spustili do prevádzky diaľnicu, ktorá prechádza veľmi zložitým terénom a táto diaľnica je považovaná za novodobý div sveta. Je neuveriteľné, že ľudia dokázali postaviť takúto diaľnicu. Tu je video o tejto unikátnej stavbe. https://www.youtube.com/shorts/R88hs1_s334 alebo aj toto video:

Výroba el. energie v Číne, porovnanie s EÚ.

04.03.2024

Minulý rok sa v Čínskej Ľudovej rep. vyrobilo celkovo 9 456 miliárd kWh elektrickej energie. Započítavali sa tam aj závodné elektrárne, napr. výrobcovia železa a cementu prevádzkujú svoje vlastné elektrárne. Tieto elektrárne ale nedodávajú el. energiu do elektrickej siete pre obyvateľstvo. Z toho 2 755 miliárd kWh bolo vyrobených z obnoviteľných zdrojov ako voda, vietor, [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

stan021

Masmédia bársčo napíšu a bársčo povedia

Štatistiky blogu

Počet článkov: 826
Celková čítanosť: 2691093x
Priemerná čítanosť článkov: 3258x

Autor blogu

Archív

Odkazy