Založ si blog

1/4 nových lesných plôch na svete pochádza z Číny.

Prečo štvrtina nových lesných plôch na svete pochádza z Číny?
Čína je na prvom mieste v celosvetovom meradle v oblasti vysadených lesov a rastu lesného porastu, pričom za posledné desaťročie prispela štvrtinou nových lesných plôch na svete.

Tajomstvo rýchleho rastu čínskej zelenej krajiny spočíva v jej rozsiahlej ekologizačnej kampani vrátane zachovania existujúcich zelených ekosystémov, pridávania nových lesov, pastvín a mokradí, ako aj v boji proti dezertifikácii.

Podľa National Forestry and Grassland Administration dosiahla akumulačná zalesnená plocha za posledných 10 rokov 960 miliónov mu (64 miliónov hektárov), pričom sa zlepšilo 165 miliónov mu trávnych porastov a pridalo sa alebo obnovilo viac ako 12 miliónov mu mokradí.

„ZELENÝ VEĽKÝ MÚR“

Čína sa snaží vybudovať solídny „zelený Veľký múr“ na ochranu ekologického prostredia.Od programov výsadby stromov až po najväčšiu umelú plantáž na svete, mechanizovanú lesnú farmu Saihanba.

Čína určila 12. marec za národný deň výsadby stromov v roku 1979 a čínski občania dobrovoľne vysadili približne 78,1 miliardy stromov v rokoch 1982 až 2021 v celej obrovskej krajine, ukazujú oficiálne údaje.

Epidémia COVID-19 nezabránila obciam v celej krajine sadiť stromy. Niektoré mestá nariaďujú dobrovoľníkom, aby dodržiavali „bezpečnú vzdialenosť“ pri sadení stromov, zatiaľ čo iné zhromaždili malé skupiny dobrovoľníkov, aby sadili stromy v mene stoviek verejne zmýšľajúcich obyvateľov.

Okrem činností spojených s výsadbou offline, internetová kampaň na ekologizáciu krajiny „Mravec les“ umožňuje obyvateľom adoptovať si stromy zaplatením príslušných príspevkov online alebo získať dostatok kreditov vykonávaním nízkouhlíkových činností, ako je jazda verejnou dopravou výmenou za skutočný strom, o ktorý sa treba starať v ich menách.

Do konca mája sa viac ako 550 miliónov ľudí zúčastnilo na projekte výsadby viac ako 200 miliónov stromov.

Čína v posledných rokoch vybudovala systém chránených území s národnými parkami ako nosným, podporovaný prírodnými rezerváciami a doplnený o prírodné parky.

Saihanba v severnej Číne bola kedysi kráľovským poľovným revírom a degradovala sa na oblasť pustej divočiny. Vďaka dôslednému úsiliu troch generácií lesníkov Saihanba sa teraz stala národným lesoparkom a prírodnou rezerváciou s celkovou lesnou krajinou 1,15 milióna mu.

Mechanizovaná lesná farma Saihanba získala ocenenie Krajina pre život za rok 2021 v národnej kategórii na slávnostnom ceremoniáli, ktorý sa konal počas Medzinárodného púštneho fóra Kubuqi.

Ako „modrý zachytávač uhlíka“ je mangrovník dôležitou súčasťou sekvestrácie uhlíka vegetáciou. Obnova mangrovových mokradí v pobrežnej oblasti Shenzhen zaisťuje, že celková plocha mangrovových porastov sa bude postupne rozširovať, čím sa zvráti trend degradácie ekologickej funkcie systému mangrovových mokradí.

Vlani v júni bol projekt obnovy vybraný ako typický praktický prípad, ktorý spoločne vydali ministerstvo prírodných zdrojov a Medzinárodná únia na ochranu prírody.

ZELENÁ AŽ ZLATÁ

Úsilie Číny o rozšírenie oblasti lesov a zlepšenie kvality lesov zvýšilo zachytávanie uhlíka v ekosystéme, čo prispelo k dosiahnutiu cieľa krajiny dosiahnuť vrchol emisií CO2 do roku 2030 a dosiahnuť uhlíkovú neutralitu do roku 2060.

Štúdia publikovaná v medzinárodne uznávanom akademickom časopise Nature zistila, že od roku 2010 do roku 2016 čínske suchozemské ekosystémy absorbovali približne 1,11 miliardy ton uhlíka ročne, čím počas rovnakého obdobia absorbovali 45 percent ľudských uhlíkových emisií.

Úsilie Číny o opätovné zalesňovanie tiež zlepšilo biodiverzitu. V prírodnej rezervácii mangrovových porastov na pobreží Šen-čenu si sťahovavé vtáky, vrátane volavky obyčajnej, čajky a husi, užívajú voľný čas na slnku na pláži.

Husté lesy sa tiež stali významným zdrojom príjmov miestnych obyvateľov. Lesná farma Saihanba v priebehu rokov rozvíjala svoju ekonomiku spoliehajúc sa na cestovný ruch, výsadbu stromov a výrobu veternej energie. Sektory ekologizácie prinášajú podľa údajov ročne príjmy vo výške viac ako 600 miliónov juanov.

Lesoparky sú obľúbenou turistickou atrakciou a stali sa tretím pilierom lesníckeho priemyslu. Počas obdobia 13. päťročného plánu (2016 – 2020) prilákali čínske lesy 7,5 miliardy návštevníkov, čím sa vytvorila komplexná spoločenská výstupná hodnota vo výške 6,8 bilióna juanov.

Pri pohľade do budúcnosti bude Čína pokračovať v budovaní ekologickej cesty pre svetový zelený rozvoj s cieľom zvýšiť lesnatosť na 26 percent do roku 2035 a stať sa vedúcou krajinou v lesníctve do roku 2050.

Mierová konferencia medzi RF a Ukrajinou vo Švajčiarsku.

22.03.2024

Osobitný predstaviteľ Čínskej Ľudovej rep. pre euroázijské záležitosti Li Hui predniesol v piatok v Pekingu prejav na stretnutí diplomatov, v ktorom uviedol, že Čína komunikovala so Švajčiarskom o možnej mierovej konferencii a že akékoľvek mierové rozhovory by sa mali začať medzi Ukrajinou a Ruskom. Na tomto stretnutí sa zúčastnili diplomati a zástupcovia veľvyslanectva [...]

Najodvážnejšia stavba sveta – diaľnica v hornatom teréne.

13.03.2024

V Čínskej Ľudovej rep. nedávno spustili do prevádzky diaľnicu, ktorá prechádza veľmi zložitým terénom a táto diaľnica je považovaná za novodobý div sveta. Je neuveriteľné, že ľudia dokázali postaviť takúto diaľnicu. Tu je video o tejto unikátnej stavbe. https://www.youtube.com/shorts/R88hs1_s334 alebo aj toto video:

Výroba el. energie v Číne, porovnanie s EÚ.

04.03.2024

Minulý rok sa v Čínskej Ľudovej rep. vyrobilo celkovo 9 456 miliárd kWh elektrickej energie. Započítavali sa tam aj závodné elektrárne, napr. výrobcovia železa a cementu prevádzkujú svoje vlastné elektrárne. Tieto elektrárne ale nedodávajú el. energiu do elektrickej siete pre obyvateľstvo. Z toho 2 755 miliárd kWh bolo vyrobených z obnoviteľných zdrojov ako voda, vietor, [...]

Tomáš Drucker

Ministerstvo školstva: Prístup k tehotným študentkám by sa novelou zákona mohol zmeniť

28.03.2024 16:17

Ako priblížili z rezortu, podľa navrhovaných úprav má VŠ povinnosť prihliadať na ich potreby, najmä pri tvorbe študijných plánov.

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Polícia vyšetruje prípad sexuálneho zneužitia dvoch dievčat pri Košiciach

28.03.2024 16:01

Mali byť v aute sexuálne zneužité dve 11-ročné dievčatá.

APTOPIX Russia Belarus

Prečo Lukašenko vyvracia Putinovu ukrajinskú verziu teroru? Útočníci z Crocusu chceli utiecť do Bieloruska, tvrdí

28.03.2024 16:00

Diktátor Alexandr Lukašenko svojím vyhlásením, že teroristi od podmoskovskej haly Crocus pôvodne unikali smerom do Bieloruska, podkopal naratív Kremľa o ukrajinskej stope.

SR Bratislava politika vláda 19. schôdza BAX

Poslanci z SNS predložili zmeny v zákone o neziskových organizáciách

28.03.2024 15:53

Novela hovorí aj o právomoci Ministerstva vnútra SR rozpustiť občianske združenie.

stan021

Masmédia bársčo napíšu a bársčo povedia

Štatistiky blogu

Počet článkov: 826
Celková čítanosť: 2690868x
Priemerná čítanosť článkov: 3258x

Autor blogu

Archív

Odkazy