Založ si blog

Čína spustila do prevádzky 2. najväčšiu elektráreň na svete.

  • Vodná elektráreň Baihetan, druhá najväčšia na svete z hľadiska celkového inštalovaného výkonu, bola v utorok plne funkčná v hornom úseku rieky Jang-c‘-ťiang v juhozápadnej Číne.
  • Ide o významný stavebný počin z hľadiska rozsahu, technologickej náročnosti a zložitých geografických podmienok. Pri jeho výstavbe bola na poprednom mieste ochrana životného prostredia.
  • Jeho prevádzka znamenala dokončenie najväčšieho koridoru čistej energie na svete, kde šesť mega vodných elektrární na Yangtze pracuje na prenose elektriny zo západu bohatého na zdroje do energeticky náročných oblastí na východe.

CHENGDU, dec. 20 (Sin-chua) – Vodná elektráreň Baihetan, druhá najväčšia na svete z hľadiska celkového inštalovaného výkonu, bola v utorok plne funkčná v hornom úseku rieky Jang-c‘-ťiang na juhozápade Číny, uviedla spoločnosť China Three Gorges Corporation.

Jeho prevádzka znamenala dokončenie najväčšieho koridoru čistej energie na svete, kde šesť mega vodných elektrární na Yangtze pracuje na prenose elektriny zo západu bohatého na zdroje do energeticky náročných oblastí na východe.

Plná prevádzka Baihetanu nastala po tom, čo posledný z jeho 16 hydrogeneračných blokov ukončil v utorok ráno 72-hodinovú skúšobnú prevádzku. S celkovou inštalovanou kapacitou 16 miliónov kilowattov je Baihetan druhým po projekte priehrady Tri rokliny v centrálnej čínskej provincii Chu-pej.

„Baihetan znamená veľký prielom vo výrobe špičkových zariadení v Číne, pretože je vybavený 16 domácimi hydrogeneračnými jednotkami, z ktorých každá má kapacitu 1 milión kilowattov, čo je najväčšia kapacita jednej jednotky na svete,“ povedal Lei. Mingshan, predseda spoločnosti China Three Gorges Corporation.

Úplná prevádzka Baihetanu má veľký význam pre čínsky posun v energetickej štruktúre, výstavbu ekonomického pásu rieky Jang-c‘-ťiang a koordinovaný rozvoj regionálneho hospodárstva v krajine, dodal Lei.

Očakáva sa, že šesť vodných elektrární na rieke Jang-c‘-ťiang, ktoré všetky prevádzkuje spoločnosť, vyrobí ročne 300 miliárd kilowatthodín elektriny, čím sa zníži spotreba uhlia o 90 miliónov ton a emisie uhlíka o 248 miliónov ton.

Štyri z nich – Wudongde, Baihetan, Xiluodu a Xiangjiaba – sa nachádzajú na rieke Jinsha, hornej časti rieky Yangtze, zatiaľ čo ďalšie dve – priehrada Tri rokliny a Gezhouba – sa nachádzajú v strednej časti rieky Jinsha, Yangtze.

Súhrnne predstavujú asi jednu pätinu celkového inštalovaného výkonu vodnej energie v Číne a tvoria 1 800 km dlhý koridor čistej energie, ktorý tiež zohráva významnú úlohu pri kontrole povodní, lodnej doprave, využívaní vodných zdrojov a ekologickej bezpečnosti v povodí rieky Jang-c‘-ťiang. .

„Úplná prevádzka Baihetanu a dokončenie najväčšieho koridoru čistej energie na svete spolu znamenajú novú kapitolu v harmonickom spolužití človeka a prírody a sú tiež stelesnením nášho veľkého úsilia o čínsku modernizáciu,“ povedal Lei.

Pre inžinierov aj odborníkov je Baihetan významným stavebným počinom z hľadiska rozsahu, technologickej náročnosti a zložitých geografických podmienok.

Vodná elektráreň vyrobí v priemere viac ako 62,4 miliardy kilowatthodín elektriny ročne, čo postačuje na ročnú spotrebu elektriny približne 75 miliónov ľudí.

He Wei, stranícky šéf oddelenia výstavby projektu Baihetan, bol hrdý na to, že prispel k výstavbe vodnej elektrárne „100 percent vyrobenej v Číne“.

„Po tom, čo som sa podieľal na výstavbe priehrady Tri rokliny a Baihetanu, dvoch popredných svetových hydroenergetických projektov, som svedkom technologického skoku Číny v tejto oblasti,“ povedal He.

Eddie Rich, generálny riaditeľ International Hydropower Association, ocenil Baihetan ako megaprojekt, ktorý prekonal niektoré z najťažších technických výziev, ktorým kedy čelili vodní inžinieri.

Úspešné dokončenie projektu „predstavuje technologický pokrok v celom životnom cykle vodnej energie, od návrhu a plánovania až po vedu o materiáloch a výrobu zariadení a stavebné technológie a inteligentné riadenie,“ povedal Rich.

Baihetan, ktorý sa rozprestiera nad provinciami Yunnan a Sichuan, sa nachádza v regióne s krehkými ekologickými podmienkami, ktorý je náchylný na geografické katastrofy.

Pri jeho výstavbe bola na poprednom mieste ochrana životného prostredia. Projekty ako ekologická obnova biotopu rieky Heishui, stratifikované odberné zariadenia a botanické záhrady boli realizované s cieľom vybudovať ekologickú bariéru v hornom toku rieky Yangtze, podľa China Three Gorges Corporation.

Mierová konferencia medzi RF a Ukrajinou vo Švajčiarsku.

22.03.2024

Osobitný predstaviteľ Čínskej Ľudovej rep. pre euroázijské záležitosti Li Hui predniesol v piatok v Pekingu prejav na stretnutí diplomatov, v ktorom uviedol, že Čína komunikovala so Švajčiarskom o možnej mierovej konferencii a že akékoľvek mierové rozhovory by sa mali začať medzi Ukrajinou a Ruskom. Na tomto stretnutí sa zúčastnili diplomati a zástupcovia veľvyslanectva [...]

Najodvážnejšia stavba sveta – diaľnica v hornatom teréne.

13.03.2024

V Čínskej Ľudovej rep. nedávno spustili do prevádzky diaľnicu, ktorá prechádza veľmi zložitým terénom a táto diaľnica je považovaná za novodobý div sveta. Je neuveriteľné, že ľudia dokázali postaviť takúto diaľnicu. Tu je video o tejto unikátnej stavbe. https://www.youtube.com/shorts/R88hs1_s334 alebo aj toto video:

Výroba el. energie v Číne, porovnanie s EÚ.

04.03.2024

Minulý rok sa v Čínskej Ľudovej rep. vyrobilo celkovo 9 456 miliárd kWh elektrickej energie. Započítavali sa tam aj závodné elektrárne, napr. výrobcovia železa a cementu prevádzkujú svoje vlastné elektrárne. Tieto elektrárne ale nedodávajú el. energiu do elektrickej siete pre obyvateľstvo. Z toho 2 755 miliárd kWh bolo vyrobených z obnoviteľných zdrojov ako voda, vietor, [...]

Illinois, police

Útok nožom v Illinoise si vyžiadal štyroch mŕtvych a päť zranených

28.03.2024 10:46

Podozrivého muža policajti zadržali. Motív útoku nebol bezprostredne známy.

Baltimore most loď nákladná

Po zrútení mosta v Baltimore našli telá dvoch zo šiestich nezvestných osôb

28.03.2024 10:12

Obrovská nákladná loď, ktorú nebolo možné ovládať a následne narazila do mosta, absolvovala predtým v miestnom prístave „bežnú údržbu motora“.

Rakva / Rakvy / Cintorín / Pohreb /

Nadúmrtnosť po troch rokoch klesla takmer na nulu, podpísali sa pod to dva hlavné faktory

28.03.2024 09:50

Počet zomretých vlani klesol v porovnaní s rokom 2022 vo všetkých krajoch Slovenska.

Štefan Harabin

To je nejaká partizánčina. Harabin poprel podporu Pellegrinimu

28.03.2024 09:00, aktualizované: 10:05

V médiách sa ráno objavila správa, že Harabin pôjde voliť v druhom kole šéfa Hlasu.

stan021

Masmédia bársčo napíšu a bársčo povedia

Štatistiky blogu

Počet článkov: 826
Celková čítanosť: 2690715x
Priemerná čítanosť článkov: 3258x

Autor blogu

Archív

Odkazy