Založ si blog

Argentina bude používať yuan na usporiadanie čínskych dovozov v rámci globálnej de-dolarizácie.

Argentína v stredu (miestneho času) údajne oznámila plány použiť čínsku menu juan na platby za tovar dovážaný z Číny uprostred vznikajúcej vlny de-dolarizácie tlačenej krajinami a regiónmi s cieľom znížiť závislosť od amerického dolára.

Argentínsky minister hospodárstva Sergio Massa na tlačovej konferencii oznámil, že juhoamerická krajina prestane používať americké doláre na platby za čínsky dovoz a namiesto toho použije na vyrovnanie juan. Čínsky veľvyslanec v Argentíne Zou Xiaoli bol pozvaný na tlačovú konferenciu, informovala vo štvrtok China Media Group (CMG).

Argentína použije juan na zaplatenie čínskeho dovozu v hodnote približne 1,04 miliardy dolárov v apríli. Použitie juanu môže v nasledujúcich mesiacoch urýchliť tempo čínskeho dovozu, pričom účinnosť príslušných povolení bude vyššia, povedal Massa.

Očakáva sa, že od mája bude Argentína používať juany na platby za čínsky dovoz v hodnote od 790 miliónov dolárov do 1 miliardy dolárov mesačne, dodal.

Podľa údajov čínskej Generálnej colnej správy zaznamenal bilaterálny obchod medzi Čínou a Argentínou v roku 2022 hodnotu 142,85 miliardy juanov (20,66 miliardy USD), čo je medziročný nárast o 24,2 %. Vývoz Číny do Argentíny dosiahol 84,8 miliardy juanov, čo predstavuje nárast o 23 percent.

Massa navyše zdôraznil, že používanie juanu môže zvýšiť očakávania čistých devízových rezerv Argentíny a prináša väčšiu flexibilitu.

Argentínska centrálna banka v januári oznámila, že Argentína a Čína oficiálne rozšírili svoju dohodu o menovom swape, ktorá posilní existujúce devízové rezervy Argentíny v hodnote 130 miliárd juanov a aktivuje disponibilné prostriedky vo výške 35 miliárd juanov, uviedla CMG.

Argentína nie je prvou juhoamerickou krajinou, ktorá v poslednej dobe rozširuje používanie juanov, Brazília vo februári podpísala memorandum o spolupráci s Čínou s cieľom vytvoriť v Brazílii zúčtovacie dohody v juanoch.

Dve veľké juhoamerické krajiny zvyšujúce používanie juanov prinesú veľký demonštračný efekt pre susedné krajiny a dokonca aj krajiny v iných regiónoch, povedal Xi Junyang, profesor na Šanghajskej univerzite financií a ekonómie vo štvrtok pre Global Times.

Dong Dengxin, riaditeľ Inštitútu financií a cenných papierov z Wuhanskej univerzity vedy a techniky, zopakoval, že keď USA „vyzbrojili“ svoju menu a dokonca svojvoľne zmrazili dolárové aktíva iných krajín, čoraz viac krajín a regiónov zaznamenalo oslabenú dôveru v americký dolár a uvedomili si význam hľadania diverzifikovanejšieho medzinárodného menového systému.

Hoci globalizácia meny trvá dlho, medzi hlavnými nedolárovými menami sa očakáva rýchlejší rast čínskeho juanu, uviedli odborníci.

Pre začiatok, Čína zostáva najväčšou obchodnou krajinou na svete, ktorá bude generovať obrovský dopyt po yuanoch. Národ rozširuje otváranie svojich finančných aktivít a výmenné kurzy čínskeho juanu sú relatívne stabilné v porovnaní s inými hlavnými menami, poznamenal Xi.

Prvýkrát juan v marci predbehol americký dolár ako najpoužívanejšiu cezhraničnú menu Číny, pričom jeho podiel dosiahol rekordnú výšku 48 percent, zatiaľ čo podiel dolára na čínskych cezhraničných platbách a príjmoch klesol na 47 percent, Bloomberg hlásené v stredu.

Okrem platobného sektora sa úloha juanu ako meny financovania stala výraznejšou aj na pozadí sprísňovania likvidity v USA a európskych krajinách, povedal pre Global Times Ming Ming, hlavný makroekonóm CITIC Securities.

Citujúc údaje od poskytovateľa trhových údajov Wind, Ming poznamenal, že celkový stav offshore dlhopisov denominovaných v juanoch dosiahol k 6. aprílu 521,28 miliardy juanov, čo predstavuje nárast o 8,2 percenta od konca roka 2022.

Čína je hlavnou hnacou silou rastu globálnej ekonomiky. So stabilným politickým prostredím, zdravým priemyselným reťazcom a neustále sa rozširujúcim spotrebiteľským trhom sa čínsky trh stal nepostrádateľným nielen pre globálnych obchodníkov, ale aj pre investorov, povedal Dong a poznamenal, že vytvoril pevný základ pre globalizáciu juanov.

Podľa údajov, ktoré zverejnila Čínska ľudová banka, centrálna banka Číny, boli cezhraničné príjmy a platby v Číne v roku 2022 celkovo 42 biliónov juanov, čo je 3,4-násobný nárast oproti roku 2017.

Yuan sa stal piatou najväčšou platobnou menou na svete, treťou najväčšou menou pre financovanie obchodu a piatou najväčšou medzinárodnou rezervnou menou. Podiel juanu na globálnom devízovom trhu sa v roku 2022 zvýšil na 7 percent, čím sa stal najrýchlejšie rastúcou menou za takmer tri roky.

Centrálne banky Thajska a Číny rokujú o rozšírení vyrovnania v miestnej mene pre bilaterálny obchod s cieľom prísť s najatraktívnejšími metódami, z ktorých budú mať prospech spoločnosti v oboch krajinách počas kolísania amerického dolára, informovali vo štvrtok thajské médiá s odvolaním sa na guvernéra thajskej centrálnej banky.

Čína doteraz nainštalovala 0,66 a 0,46 miliardy kWh slnečných a veterných zdrojov na výrobu čistej elektrickej energie. Falošná „teória nadmernej kapacity“

22.04.2024

Inštalovaná kapacita Číny na výrobu elektriny zo zdrojov čistej energie v prvom štvrťroku prudko vzrástla, čo analytici pripisujú rastúcemu domácemu dopytu po elektrine, keďže Čína sa usiluje o vysokokvalitný a ekologický rozvoj. Analytici vyvrátili tvrdenia o „nadmernej kapacite“, ktoré v poslednej dobe presadzovali niektoré západné krajiny, a poznamenali, že takýto [...]

Kapitalizmus ako sme ho poznali v minulosti je mŕtvy.

17.04.2024

Pozrite si video pod týmto článočkom. Video je vlastne nedávny rozhovor Yanisa Varoufakisa s moderátorom portálu PoliticsJOE o súčasnej sociálno-ekonomickej situácií, dôvody súčasných problémov v západnej spoločnosti.

Tomáš Zavázal prišiel nedávno na Ukrajine o život.

16.04.2024

Na youtube mal Tomáško svoju vlastné videa, ktoré vytvoril pred 8 rokmi. Vtedy to bol ešte taký malý chlapček, mohol mať tak okolo 12 – 14 rokov. Ten chlapček sa staroby nedožil. Prečo sa nechal nalákať na vojnu na Ukrajine? Biť žoldnierom je veľmi nebezpečná práca. Čo na to jeho rodičia?

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

stan021

Masmédia bársčo napíšu a bársčo povedia

Štatistiky blogu

Počet článkov: 831
Celková čítanosť: 2718159x
Priemerná čítanosť článkov: 3271x

Autor blogu

Archív

Odkazy